Breve mellem Inger og Jørgen viser savnet under Første Verdenskrig
Hans Aage Froms bedsteforældre sendte 1.370 breve til hinanden under Første Verdenskrig. I dag giver brevene et sjældent indblik i, hvordan en familie kom igennem en svær tid, hvor tusindvis af sønderjyder blev sendt i krig.
Torsdag d. 12. juli 1917
Ovenstående linjer er begyndelsen på endnu et brev, som Jørgen Friis sendte fra skyttegravene til sin kone Inger Friis, der passede gården hjemme i Fjelstrup.
På det tidspunkt havde Jørgen Friis allerede været ved fronten i to år.
Brevet er en del af en unik brevsamling, som barnebarnet Hans Aage From og resten af familien har passet godt på. Brevene er allerede udkommet som bog, og nu bliver de også en del af udstillingen "Sønderjyder og den store krig" , der åbner på Sønderborg Slot.
- Jeg har lige læst bogen igen, det er selvfølgelig ikke alle breve, der er med, men brevene er med til at give et godt billede af, hvordan min familie kom igennem en tid med krig og afsavn, fortæller Hans Aage From.
Torsdag d. 4.oktober 1917
Jørgen Friis var en af de godt 35.000 sønderjyder mellem 18 og 45 år, der blev indkaldt til tysk militærtjeneste. Han kæmpede ved Slaget ved Somme i Frankrig og i Flandern i Belgien. Senere blev han også sendt til fronten i Rusland.
Men kontakten til familien derhjemme blev altid bevaret, og Inger og Jørgen Friis skrev til hinanden så ofte, det var muligt.
- Trods krigen var det tyske postvæsen effektivt dengang. Der gik ikke mere end to til tre dage, før et brev ankom, fortæller Hans Aage From.
Lørdag d. 13. april 1918
Udstillingen på Sønderborg Slot sætter især fokus på de personlige fortællinger. Dem er der mange af, og krigen er ikke længere væk, end at den stadig er en del hos mange sønderjyske familier.
- Første Verdenskrig fylder stadig meget i mange sønderjyders bevidsthed. Både på grund af smerten og på grund af at den banede vejen for en demokratisk grænse mellem Danmark og Tyskland. Derfor er denne udstilling på en gang Sønderjyllandshistorie, Danmarkshistorie og europæisk historie, fortæller museets direktør Axel Johnsen.
Lørdag d. 5 okt. 1918
Det sidste brev fra Jørgen Friis er dateret den 5. oktober 1918. Krigen den slutter den 11. november 1918.
Jørgen Friis overlevede sin tid som tysk soldat og kom tilbage til sin Inger og gården i Fjelstrup. Men 6000 sønderjyder blev dræbt, og 4000 blev varigt invalideret i krigen.
- Det har selvfølgelig også præget vores familie. Da min bedstefar kom hjem fra krigen, sagde han ikke så meget. Han var blevet stille og uden initiativ.
- Men han livede op igen 10. februar 1920. Den dag hvor Sønderjylland ved en afstemning kom tilbage til Danmark, fortæller Hans Aage From.
Sønderjyderne og den store krig.
Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot
Udstillingen er åben for publikum fra den 27. april 2023 og to år frem.
Udstillingen har været flere år undervejs og er den mest ambitiøse særudstilling i nyere tid på Sønderborg Slot.
Kilde: Museum Sønderjylland