Blev der slået danmarksrekord i Fole mandag? Meldinger om mere end 100 mm regn
Lokale har målt helt op til 180 millimeter regn ved Fole mandag aften. Holder målingerne vand, er der aldrig tidligere målt så voldsomme mængder regn i Danmark, siger DMI.
Der er ingen, der ved, hvor meget regn der faktisk faldt over den sønderjyske landsby Fole og omegn sent mandag eftermiddag. Men det var meget, hvis man skal tro de lokales egne nedbørsmålinger.
Allerede mandag eftermiddag fortalte lokale om målinger på 125-150 millimeter regn over Fole i løbet af halvanden time.
Claus Andersen fra Haderslev Kommunes forsyningsselskab, PROVAS, fortæller, at han i løbet af mandag aften talte med flere, som havde målt store mængder af regn på kort tid.
Jeg har en kollega, som bor i Gram. Han siger, de fik 50 millimeter regn på 40 minutter, og da vi gik rundt i Fole, talte vi med nogle beboere fra Brændstrup, der havde målt 180 millimeter regn på et par timer.
Claus Andersen, driftsansvarlig for spilde- og regnvandsledninger og -bassiner, PROVAS
- Jeg har en kollega, som bor i Gram. Han siger, de fik 50 millimeter regn på 40 minutter, og da vi gik rundt i Fole, talte vi med nogle beboere fra Brændstrup (som ligger cirka seks kilometer øst for Fole, red.), der havde målt 180 millimeter regn på et par timer, fortæller Claus Andersen, som mandag aften assisterede beredskabet under arbejdet med at få vandet væk fra Fole by.
Landmand Gunnar Bladt, der bor i Gram, målte 125 millimeter regn på to timer og 15 minutter, fortæller han til TV Syd.
Helt ude i det ekstreme
Der findes ingen officielle målinger af den regn, der faldt i området mandag eftermiddag.
Hvis der er faldet så meget regn, som de lokale fortæller, så er det helt ude i det ekstreme.
Rasmus Stoltze Hansen, klimatolog, DMI
Hos DMI fortæller klimatolog Rasmus Stoltze Hansen, at der ikke har været noget, der ligner skybrud på de DMI-målestationer, der ligger i nærheden af Fole.
I Ribe, som er den målestation, der ligger tættest på Fole, er der målt 1,9 millimeter regn hele mandagsdøgnet. Det nærmeste skybrud fandt sted i Vamdrup, 29 kilometer fra Fole. Her faldt der 17,2 millimeter regn over en halv time mellem klokken 17 og 18 mandag eftermiddag.
Så meget regn målte DMI's målestationer omkring Fole
- Vamdrup: 17,2 millimeter på en halv time mellem klokken 17-18 (20,2 mm over døgnet)
- Askov: 6,6 millimeter over hele mandagsdøgnet
- Ribe: 1,9 millimeter over hele mandagsdøgnet
- Flyvestation Skrydstrup: 0,4 millimeter over hele mandagsdøgnet
- Vi har simpelthen ingen målestation i området ved Fole, og derfor kan vi hverken be- eller afkræfte de lokale tal, men jeg kan sige, at hvis der er faldet så meget regn, som de lokale fortæller, så er det helt ude i det ekstreme, siger Rasmus Stoltze Hansen.
- Når jeg ser på DMI’s registrerede vejr-ekstremer, så er den største mængde regn, der nogensinde er målt i Danmark på et helt døgn, målt tilbage i 1931, hvor der faldt 168,9 millimeter på et helt døgn.
Understøttes af radar
Rasmus Stoltze Hansen kan dog ikke afvise, at der har været tale om en hændelse af historiske dimensioner i Fole.
Understøtter de lokales vidnesbyrd om store mængder regn: - Vi vil overhovedet ikke afvise det, men vi kan heller ikke bekræfte det. Men vi er ved at være overbeviste om, at der har været tryk på i Fole, og radarbilledet kan bruges til at understøtte de rapporter, vi hører.
Rasmus Stoltze Hansen, klimatolog, DMI
- Når vi ser på radarbilleder fra mandag eftermiddag, så bekræfter de, at der har været noget voldsomt i luften over Fole-området mandag eftermiddag, siger han.
Radaren fra Rømø viser en særdeles høj aktivitet af ”noget” i luften. Om det er regn – og hvor meget regn der eventuelt er faldet – kan radaren ikke slå fast, men de radarbilleder, der er taget i tidsrummet, understøtter de lokales vidnesbyrd om store mængder regn.
- Vi vil overhovedet ikke afvise det, men vi kan heller ikke bekræfte det. Men vi er ved at være overbeviste om, at der har været tryk på i Fole, og radarbilledet kan bruges til at understøtte de rapporter, vi hører, om, at der har været gang i den, siger klimatolog Rasmus Stoltze Hansen.