12 Genforeningssten som er et besøg værd

Befinder man sig på de sjællandske kanter, kan man besøge Danmarks næststørste genforeningssten i Asnæs. Foto: Thomas Tolstrup / Grænseforeningen.
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

I hele Danmark findes der over 500 mindesmærker for genforeningen. Vi har prøvet at forkorte listen med 12 smukke og historisk centrale mindesmærker.

I 2020 markerer vi en vigtig historisk begivenhed i Danmark, nemlig Sønderjyllands genforening med Danmark. Der findes over 500 mindesmærker i hele landet, og de er vigtige symboler for tiden omkring 1920. Mindesmærkerne blev i 2018 et nationalt anerkendt symbol på Genforeningen ved fredningen af stenene.

- Mindesmærkerne er vigtige, fordi de fortæller om en bevægelse og en stemning i hele landet. Det er jo ikke sønderjyder, der er taget til Nordjylland eller Bornholm for at sætte dem op. Det er en fælles sag, at det lykkedes at samle hele Danmark igen, siger Jens Andresen til TV SYD i 2018.

Nu er året kommet. Vi markerer Genforeningen 2020 med en liste over 12 utrolige genforeningssten.

Den smukt dekorerede og velholdte sten findes i Ravsted. Genforeningsstenen står ved siden af Ravsted sogns forsamlingshus og den er derfor placeret på et centralt punkt i byen.  Foto: Christina Hoffmann-Møller, TV SYD

1. Ravsted

Den smukt dekorerede og velholdte sten findes i Ravsted. Genforeningsstenen står ved siden af Ravsted sogns forsamlingshus, og den er derfor placeret på et centralt punkt i byen. Stenen er faktisk en kombineret genforeningssten og befrielsessten, og den er rejst i 1945. Øverst på stenen står teksten fra den norske nationalsang af Bjørnstjerne Bjørnson, som refererer til overskriften ”Genforeningen 1920”. Nederst på stenen er der en tekst, som henviser til befrielsen i 1945. Denne tekst er hentet fra "Jeg elsker de grønne lunde" af Johs. Helms.

Adresse: Ravsted Storegade 2, 6372 Bylderup-Bov

Oprindeligt var mindet rejst på det hjørne af vejkrydset, hvor kong Christian X d. 12. juli 1920 mødtes med de dansksindede sydslesvigere. Foto: Wasabi Film/TV SYD

2. Kruså

Oprindeligt var mindet rejst på det hjørne af vejkrydset, hvor kong Christian X d. 12. juli 1920 mødtes med de dansksindede sydslesvigere, som efter afstemningsresultatet fortsat skulle være under tysk herredømme, og derfor ikke blev genforenet med Danmark. Det er faktisk den fjerde sten som blev rejst, og det er den sten, som befinder sig tættest på den nye grænse.

Adresse: Åbjerg 2, 6340 Kruså

Den 29. oktober 1921 blev genforeningsstenen i Gram afsløret af H.P. Hanssen, der også holdt afsløringstalen. Genforeningsstenen i Gram er unik, fordi den ligner en gravhøj og rundt om den står gamle grænsesten fra Kongeågrænsen. Foto: Wasabi Film/TV SYD

3. Gram

Den 29. oktober 1921 blev genforeningsstenen i Gram afsløret af H.P. Hanssen, der også holdt afsløringstalen. Teksten på stenen er en ændret udgave af Grundtvigs "Den signede dag". Der står 10 tidligere grænsepæle fra Kongeågrænsen, som omkranser anlægget.

Genforeningsstenen i Gram er unik, fordi den ligner en gravhøj og rundt om den står gamle grænsesten fra Kongeågrænsen. Genforeningssten blev ofte opsat på højkant, men denne sten er placeret ovenpå flere mindre sten, som et minde om den periode, hvor Sønderjylland ikke var en del af Danmark.

Adresse: Slotsvej 52, 6510 Gram

Mindesmærket ved Fredericia strand er en 3 meter høj tværdelt obelisk med et skånende fodstykke. 

4. Fredericia

Mindesmærket ved Fredericia strand er en 3 meter høj tværdelt obelisk med et skånende fodstykke. Mindesmærket, som står på Øster Voldgade, er et større genforeningsmonument, som er rejst til minde om Genforeningen 1920. Monumentet blev offentliggjort d. 3. december 1920 af guldsmed Diederichsen på Prinsessens Bastion på Fredericia Vestervold, men mindesmærket blev senere flyttet til dens nuværende plads på Øster Voldgade, hvor den er placeret med den skønneste udsigt over havet.

Kunstner: Arkitekt Oscar Gundlach-Pedersen, København

Adresse: Øster Voldgade ved Danmarksgade. Tidligere på Prinsessens Bastion.

Vi ere danske og vil vedblive at være danske

Hans Krüger

Genforeningsstenen på Frederikshøj. Den står til minde om stedet, hvor Christian den 10. steg på sin hvide hest ved Genforeningen i 1920. Foto: John Melin, TV SYD

5. Frederikshøj

Den 23. oktober 1921 blev denne genforeningssten afsløret i Frederikshøj. Denne sten markerer et helt specielt sted i genforeningshistorien.

På stenens front står der "Minde om: Kong Chr. X, her besteg den hvide Hest, Genforeningsdagen, den 10 Juli 1920"

Genforeningsstenen på Frederikshøj står til minde om stedet, hvor kong Christian den 10. steg på hesten ved Genforeningen 1920. Herfra startede hans ridt på den hvide hest gennem Christiansfeld og flere dele af Sønderjylland. Dette er en vigtig symbolsk begivenhed for hele Sønderjyllands historie.

Adresse: Koldingvej 86, 6070 Christiansfeld

Befinder man sig på de sjællandske kanter, kan man besøge Danmarks næststørste genforeningssten i Asnæs. Foto: Thomas Tolstrup / Grænseforeningen.

6. Asnæs

Befinder man sig på de sjællandske kanter, kan man besøge Danmarks næststørste genforeningssten i Asnæs. Her kan du se det 25 tons tunge mindesmærke på Esterhøj, med en helt utrolig udsigt. Mindesmærket er en populær attraktion på grund af den ekstraordinære og flotte ingravering, som kan nydes i følgeskab med en udsigt til den gamle mølle og Sejerø bugt. Søndag den 10. juli 1920 blev mindestenen afsløret ved en festsamling. Teksten på forsiden af stenen er forfattet af pastor N.A. Jensen fra Møgeltønder.

Kunstner: Kunstmaler Troels Trier

Adresse: Høvevej 57, 4550 Asnæs

H.P. Hanssens-monumentet rejst til minde for H.P. Hanssen ved hans begravelse i 1936.

7. Aabenraa

H.P. Hanssens-monumentets initiativtager var statsminister Th. Stauning. Han ville rejse et minde om H.P. Hanssen ved hans begravelse i 1936. H.P. Hanssen var blandt andet en af de væsentligeste politikere, som kæmpede for, at Sønderjylland kom tilbage til Danmark. Han kæmpede for Aabenraaresolutionen, der krævede en folkeafstemning i Nordslesvig, så det kunne blive genforenet med Danmark efter krigen. Mindesmærket er derfor et unikt symbol som både refererer til Genforeningen, men også til det omfattende arbejde som H.P. Hanssen var en del af.

Kunstner: billedhuggeren Rikard Axel Poulsen

Adresse: H P Hanssens Gade 32, 6200 Aabenraa

  Foto: Margrethe Petersen www.genforeningssten.dk

8. Jelling

Den 10. juli 1920 blev genforeningsstenen i Jelling afsløret efter en festgudstjeneste i Jelling kirke. Stenen er også placeret meget centralt i Jelling, tæt på Jelling kirke. Et besøg ved denne sten kan give en fuldendt oplevelse. Stenen spejler sig i søens vand, og man kan høre kirkeklokkerne ringe i baggrunden. Stenen er fuldstændig omringet af skøn natur.

Den første dato, som er indskrevet i stenen, er afstemningsdagen i zone 1. Derefter er de fire amter, som blev genforenet med Danmark, nævnt. Det er Aabenraa, Haderslev, Tønder og Sønderborg Amt. Nederst på stenen står en variation af Grundtvigs ord fra "Den signede dag".

Adresse: Thyrasvej 7, 7300 Jelling

Stenen blev rejst af Rise Ungdomsforening i 1937 som en protest mod det, der dengang skete i Tyskland under Hitler. Foto: Wasabi/TV SYD

9. Rise

Den smukke guldmalede sten, som står i en af de mest centrale steder i Rise, er rejst af Rise Ungdomsforening i 1937. Stenen blev rejst i protest mod de hændelser, der fandt sted i Tyskland under Hitlers magt.

Genforeningsstenen er omringet af grønne og smukke omgivelser som blandt andet Rise Kirke, som ses i baggrunden. På den ene side af stenen står den folkekære kong Christian den 10.'s valgsprog, der hedder "Min gud, mit land, min ære". På den anden side af stenen står der "Genforeningen 1920" og "Rejst af dansk ungdom 1937". 

Adresse: Rise Bygade 32, 6230 Rødekro

Mindetavlen er placeret på det præcise sted, hvor kong Christian den 10. opholdt sig under genforeningsfesten Foto: Margrethe Petersen www.genforeningssten.dk

10. Dybbøl

Ved Dybbøl Skanser findes flere vigtige genforeningssten i smukke naturlige omgivelser og med usigt til blandt andet Dybbøl Mølle. En af genforeningsstenene er en mindetavle. Mindetavlen er placeret på det sted, hvor kong Christian den 10. opholdt sig under genforeningsfesten den 11. juli 1920. Til festen kom det sønderjyske folk for at fejre genforeningen med Danmark. Øverst på tavlen ser man kongens monogram.

Kunstner: Billedhugger Olrik og arkitekt Brummer.

Adresse: Dybbøl Banke 16, 6400 Sønderborg

”Vi ere danske og vil vedblive at være danske” er ordene på mindestenen i Bevtoft. Foto: Margrethe Petersen www.genforeningssten.dk

11. Bevtoft

”Vi ere danske og vil vedblive at være danske” er ordene på mindestenen i Bevtoft. Ordene er Hans Krügers berømte ord fra den prøjsiske rigsdag. Stenen i Bevtoft er placeret som et midtpunkt på en mindre høj. Afsløringen af genforeningsstenen skete d. 22. september 1921 efter H.P. Hanssen havde holdt tale, hvori han priste Hans Krügers ord som er ingraveret i stenen. Øverst på stenen er der to egegrene, der symboliserer troskab og standhaftighed.

Adresse: Hyrupvej 2, 6541 Bevtoft

en 10. juli 1935 blev et stort genforeningsmindesmærke indviet på Genforeningspladsen i Christiansfeld. Foto: Wasabi/TV SYD

12. Christiansfeld

Den 10. juli 1935 blev et stort genforeningsmindesmærke indviet på Genforeningspladsen i Christiansfeld. Initiativet til genforeningsstenen var beboerne i Christiansfeld, og den blev skænket af Ny Carlsberg Fonden. Denne sten er særlig på den måde, at der er indhugget et stort motiv i stenen. Under den tyske styre var der meget undertrykkelse af den danske befolkning og derfor viser stenen en mor, som her er Danmark, der tager imod sine døtre, Sønderjylland.

Kunstner: N. Skovgaard-Andersen

Adresse: Kongensgade 28, 6070 Christiansfeld

Tema

Genforeningen

Togdriften i Syd- og Sønderjylland slipper billigt fredag efter nedbrud

Arkivfoto. Foto: Søren Pors Grundahl, TV SYD
Udgivet

Torsdagens nedbrud hos Banedanmark giver stadig efterdønninger i det vestlige Danmark fredag, hvor der kører færre tog.

Togdriften i Syd- og Sønderjylland kører dog tæt på normalt.

Det oplyser Banedanmarks pressechef, Andreas Hald, til TV SYD.

Det var det nye digitale signalsystem, som Banedanmark er ved at udrulle, der gav massive problemer torsdag.

Men systemet er endnu ikke i lige så høj grad udrullet i Syd- og Sønderjylland endnu.

Den eneste strækning, hvor der kan være forsinkelser, er Vejle-Struer, oplyser Andreas Hald.

Man kan holde sig orienteret på MitTog.dk og Rejseplanen.

Carsten må vente en måned på at få hentet sit asbestaffald fra forhaven

Carsten Kraak Jessen har skiftet sit gamle asbesttag ud. De gamle tagplader har snart stået i forhaven i en måned. Foto: Kristoffer Hauervig Daugaard, TV SYD
Udgivet

Mange folk vil gerne af med deres asbestplader for tiden. Det er dog ikke lige til alle steder, og de fleste må væbne sig med tålmodighed. En af dem er Carsten Kraak Jessen.

- Det er bøvlet, det er besværligt og det er kaotisk.

Sådan beskriver Carsten Kraak Jessen i Holbøl den situation, han står i lige nu.

Han har svært ved at komme af med sit asbestaffald, som har stået foran hans hus i tre uger.

Som TV SYD i løbet af ugen har beskrevet, så oplever man i flere kommuner et voldsomt pres i forhold til at håndtere de mange asbestholdige tagplader, som borgerne i øjeblikket gerne vil af med.

En måneds ventetid

Fra 1. januar 2025 må man ikke længere selv pille dem ned, da det kræver en autorisation.

Derfor har mange syd- og sønderjyder fået travlt med at nedtage og aflevere deres asbestholdige eternitplader. På genbrugspladsen i Hedensted har man lukket for tilladelser til at indlevere asbestplader, mens der i Vejen er en ventetid på tre uger på at få afhentet sit asbestaffald.

Også i Aabenraa Kommune, hvor Carsten Kraak Jessen bor, kan man få hentet sit asbestaffald af kommunen. Men også her er der lang ventetid.

2. december kan han få hentet de asbestholdige tagplader, som han pillede af sit hus i begyndelsen af november. Dermed har de store hvide sække med i alt to ton asbest stået foran huset i Holbøl i en måned, inden de bliver afhentet.

En uholdbar situation, ifølge Carsten Kraak Jessen.

- Det er jo farligt affald, og der render børn rundt ude på gaden, siger han.

Ventetid på flere måneder

I Aabenraa Kommune er det forsyningsselskabet Arwos, der tager sig af afhentningen af de såkaldte big bags med asbestaffald. Det har man gjort siden foråret.

2. december kan Carsten Kraak Jessen komme af med affaldet. Foto: Kristoffer Hauervig Daugaard

Hos Arwos har man i løbet af efteråret fået sig et chock over, hvor mange, der pludselig fik travlt med at skifte deres tag.

- Det har overrasket os, det har overrasket dem, der skal sælge tag, og dem, der producerer big bags. Derfor er der også stor ventetid her. Det er vi superkede af, forklarer Kresten Thomsen, der er affaldskonsulent hos Arwos.

Ventetiden er lige nu på flere måneder.

- Vi har desværre nogen, der først får hentet i februar, som det ser ud lige nu, siger Kresten Thomsen.

Han ærgrer sig over den situation, som Carsten Kraak Jessen og andre borgere står i lige nu.

- Det er selvfølgelig superærgerligt, at de bliver nødt til at have deres asbesttag stående i forhaven.

Er det okay, at de selv skal stå med asbesten så længe?

- Det er de vilkår, der er. Vi er selvfølgelig superkede af, at folk skal vente med at få det afhentet. Vi gør, hvad vi kan, fortæller affaldskonsulenten.

Mens mange børn og barnlige sjæle for tiden nok går og tæller ned til 1. december, så ser Carsten Kraak Jessen mere frem til 2. december. Her får han hentet sit affald.

- Når det først er væk, er jeg en glad og lykkelig mand, fortæller han.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com