Fanøs borgmester fik årets bedste opkald
Fanø er i regeringens finanslov for næste år sikret en ekstraordinær bevilling på 20 millioner kroner næste år.
Fanøs borgmester Frank Jensen (RV) fik onsdag morgen en uventet opringning, som fuldstændig vender op og ned på øens økonomiske udfordringer. Det var indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) i den anden ende.
- Det var nok årets bedste opkald. Hun fortalte, at regeringen vil give Fanø 20 millioner kroner ekstra i finansloven for næste år, fortæller han.
Udvikling fremfor afvikling
Fanø er hårdt trængt økonomisk. Ø-kommunen mangler netop 20 millioner kroner de næste par år, og forvaltningerne har præsenteret et sparekatalog, hvor det blandt andet foreslås at lukke daginstitutionen, hæve forældrebetaling for børnepasning og reducere på ældreområdet.
Den spareøvelse er ikke længere aktuel med håndsrækningen fra regeringen, der desuden foreslår at indlemme Fanø i ø-ordningen på lige fod med Læsø, Ærø og Samsø. Det vil betyde ekstra penge hvert år i fremtiden til at håndtere de særlige udfordringer, en ø-kommune kæmper med.
- Det hele er vendt fuldstændig på hovedet. Vi kan rulle besparelserne tilbage og på den måde udvikle Fanø fremfor at afvikle øen, siger Frank Jensen, der der udtrykker stolthed over, at det nu er lykkedes at få hjælp til kommunens trængte økonomi.
- Det har været en lang omgang med at være helt nede i kulkælderen til det nu er lykkes. Jeg er stolt over, at hele Fanø har vist, at øen står sammen og er klar til at kæmpe og hjælpe hinanden. Og jeg vil også rose hele byrådet for i fællesskab at tage fat i alle, de kender på Christiansborg, siger han.
Slipper for dårligt budget
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde udsendte onsdag morgen kl. 7.00 pressemeddelelsen med budskabet om ekstrabevillingen til Fanø. Næste møde i byrådet om de foreslåede besparelser var planlagt til i morgen torsdag, og det bliver med en noget anden dagsorden end ellers planlagt.
- Nu slipper vi for at lave dårligt budget, men kan beslutte noget, der udvikler øen. Jeg er kisteglad for, at hjælpen kommer nu, inden vi skulle træffe de her utilsigtede beslutninger, fortæller Frank Jensen, som allerede i weekenden havde hørt noget på vandrørene.
- Jeg vidste, at mange politikere var i gang med at kæmpe Fanøs sag. Men jeg turde ikke tage noget for givet, før det lå på skrift, siger han.
Viceborgmester: Ikke læne sig tilbage
Selvom de mørke økonomiske skyer trækker bort fra vadehavsøen på kort sigt, minder viceborgmester Erik Nørreby (V) dog om, at Fanø fortsat har udfordringer med eksempelvis faldende folketal og store udgifter til diger og plejehjem.
- Vi kan ikke drikke champagne til rundstykkerne. Nu skal vi i arbejdstøjet, for med landets højeste skat og laveste service lokker vi ingen til øen, siger han og uddyber:
- Vi kan ikke læne os tilbage, for vi har stadig udfordringer med færre indbyggere, flere ældre, finansiering af diger og plejehjem, som kører på pumperne, fordi de ikke opfylder lovkrav, mener han.
Voksne til stede i rummet
Den megen aktivitet på Christiansborg har ikke mindst betydet nogle travle arbejdsdage for socialdemokraten Anders Kronborg, som er valgt til folketinget i Esbjerg Bykredsen i Sydjyllands Storkreds.
- Det har været vigtigt for mig, at det ikke er økonomien, der gør, at øen mister sin selvstændighed. Nu har vi sikret en langsigtet løsning, der sikrer, at Fanø har robusthed til fremtiden, siger han.
- Jeg vil gerne kvittere for samarbejdet med de lokale politikere. Det har været svært, men der har været voksne til stede i rummet, og det er vigtigt, at Fanø får muskler til at tiltrække nye borgere, og ingen er bekymrede for at flytte til øen, siger han.