Fanø får påbud for dårligt arbejdsmiljø - ansatte risikerer depression og hjertekarsygdomme
Fanø Kommune har fået et påbud fra Arbejdstilsynet, der mener, at man kan blive alvorligt syg af at arbejde på rådhuset.
Påbuddet fra Arbejdstilsynet til Fanø Kommune lyder:
"Virksomheden påbydes at sikre, at arbejdet planlægges, tilrettelægges og udføres, så uklare krav og modstridende krav i arbejdet på rådhuset ikke forringer ansattes sikkerhed eller sundhed på kort eller lang sigt. I skal efterkomme påbuddet senest den 16. juni 2025."
Længere tid med dårligt arbejdsmiljø på Fanø fik i oktober medarbejderne på rådhuset til at kontakte Arbejdstilsynet.
Lige siden budgetforliget 2025 blev vedtaget uden om Fanøs borgmester Frank Jensen (RV) den 30. september, har balladen ulmet på øen.
I et åbent brev råbte medarbejdere og medarbejderrepræsentanter fra Fanø Rådhus op mod kommunens politiske ledelse. Manglende respekt og forståelse for rollefordelingen blandt ansatte var et af hovedpunkterne.
Risiko for angst og depression
Arbejdstilsynet vurderer, at arbejdet på rådhuset ikke er planlagt, så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.
- Der er tale om uklare krav og modstridende krav i arbejdet, når der er krav i arbejdet, som ikke er tydelige, eller som er uforenelige, herunder krav til arbejdsopgaver, kvalitetsniveau, arbejdsfunktion, ansvarsområder, arbejdsmetoder, arbejdsgange, rollefordeling, tidsforbrug, arbejdstempo eller arbejdstid, skriver Arbejdstilsynet i sin afgørelse.
Den utilstrækkelige forebyggelse af problemer med uklare krav og modstridende krav i arbejdet forøger ifølge Arbejdstilsynet de ansattes risiko for at få stress og stressrelaterede sygdomme som for eksempel angst, depression og hjertekarsygdomme.
Arbejder for meget med for lidt
Det fremgår også af Arbejdstilsynets afgørelse, at politikerne blander sig i sagsbehandlingen og sår tvivl om de ansattes faglige vurderinger. Ansatte bliver derfor i tvivl om eksempelvis indhold, ordvalg og hvornår en arbejdsopgave er afsluttet og de ansatte oplever, at bruge uforholdsvis meget tid på opgaver, som ikke burde være tidskrævende.
- De ansatte arbejder meget for at øge sandsynligheden for at indfri politikkernes forventninger eller undgå kritik. Det kommer til udtryk ved, at ansatte arbejder mere end deres normtid, og har oparbejdet flextid, som de har svært ved at afvikle, står der i afgørelsen.
Fanø er Danmarks næstmindste kommune med cirka 40 ansatte på rådhuset.
Arbejdstilsynet har været på tilsynsbesøg den 31. oktober samt haft virtuelle tilsyn tre gange i november.
Afgørelsen er sendt til kommunen den 19. december sidste år.