Derfor får Fanø nu 20 millioner fra regeringen
Regeringen kunne onsdag morgen melde ud, at man ekstraordinært giver Fanø Kommune et tilskud på 20 millioner, mens kommunen efter planen skal modtage øtilskud fra 2026.
Fanø-borgmester Frank Jensen (RV) begyndte dagen med at få en rigtig god nyhed, da han klokken 7 onsdag morgen blev ringet op af indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).
Hun kunne fortælle, at økonomisk trængte Fanø Kommune får en redningskrans af regeringen.
Kommunen, der ellers kiggede ind i omfattende spareplaner på 20 millioner kroner, får i 2025 et ekstra likviditetstilskud, mens regeringen vil arbejde på at få ændret lovgivningen om øtilskud, så Fanø fra 2026 kan få tilskuddet ligesom kommuner som Læsø, Samsø, Ærø og Bornholm.
Derfor får Fanø ikke øtilskud lige nu
Øtilskud bliver givet jævnført Udligningsloven § 21, og i den står der ordret:
"Social- og indenrigsministeren yder et årligt tilskud til kommuner på øer uden fast forbindelse, der består af én kommune. Der ydes dog ikke tilskud til Fanø Kommune."
Det er altså den lov, der nu skal ændres på, hvis Fanø skal have mulighed for at få øtilskud.
- Fanø Kommune er i dag den eneste økommune, som ikke modtager øtilskud under udligningsloven, og vi kan se, at Fanø har nogle ekstraordinært store økonomiske udfordringer, fortæller indenrigs- og sundhedsministeren om baggrunden for beslutningen.
Derfor handlede man ifølge ministeren hurtigt og fik fundet 20 millioner fra næste års finanslov.
En delegation fra den vestjyske kommune har ad flere omgange i løbet af det seneste år været forbi blandt andre Sophie Løhde på Christiansborg for at tale om udfordringerne.
Sophie Løhde fortæller, at hun nu vil påbegynde arbejdet med at få ændret udligningsloven, så Fanø ligesom blandt andre Ærø kan få øtilskud.
Fanø Kommunes tre problemer
Ifølge Kurt Houlberg, der er forsker i kommunal økonomi hos VIVE, er der tre årsager til Fanø Kommunes økonomiske problemer:
Udligningsreformen. Da den blev vedtaget resulterede det i, at Fanø Kommune skulle af med penge til andre, fattigere kommuner. Det skulle Fanø i forvejen, men beløbet de skulle af med steg.
Grundskyldslofterne, der er blevet indført i år. De betød, at Fanø Kommune mistede penge. De kan eksempelvis ikke længere tjene så meget på skatteindtægter fra eksempelvis sommerhusgrundene.
Smådriftsulemper. En stor kommune kan sammenlægge eksempelvis skoler eller daginstitutioner for at spare penge og lave økonomiske effektiviseringer. Det er i bedste fald meget vanskeligere på en ø som Fanø - og ofte umuligt.
De tre ulemper passer ikke ind i modellerne, der er lavet på Christiansborg, og som bestemmer hvornår kommuner skal have eller afgive penge.
Derfor kan hjælpen i sidste ende kun komme fra politikerne på Christiansborg, som det nu er tilfældet.