Med familie i fængsel, besluttede Mikkel sig for at blive fængselsbetjent
Med familie bag tremmer og en stor opsparing begyndte Mikkel på sin drømmeuddannelse som fængselsbetjent.
Da Mikkel kom hjem fra Grønland for 1½ år siden, havde han mere end varme luffer og tykke strømper i bagagen.
Han havde også en beslutning.
I det kolde land mod nord havde han været chef for syv butikker, som solgte elektronik og dagligvarer. Men arbejdet sled på Mikkel. Han kunne mærke, at selvom han gerne ville arbejde med mennesker, så betød arbejdet i detailbranchen mindre og mindre for ham.
- Jeg arbejdede 65 timer om ugen og følte, at jeg aldrig havde fri, siger Mikkel.
Mikkels efternavn og bopæl er udeladt af denne artikel af hensyn til hans sikkerhed, men er kendt af redaktionen.
TV SYD har fulgt Mikkel og de kommende fængselsbetjente i programmet 'Fængselsbetjent på prøve', som sendes hver lørdag klokken 19.30 på TV SYD. Du kan også se programmet - helt gratis - på TV SYD PLAY.
Så da Mikkel satte fødderne på dansk jord, besluttede han sig for at arbejde med noget langt farligere end dagligvarer.
Han ville være fængselsbetjent.
Der var dog nogle udfordringer.
Presset
For det første havde han ikke råd. Han havde arbejdet som leder i en årrække, og på det tidspunkt fik fængselsbetjentelever kun SU.
Jeg er ikke naiv. Der kommer trælse situationer.
Mikkel, kommende fængselsbetjent
Så han begyndte at spare op, da han kom hjem fra Grønland for fire år siden. Imens fortsatte han arbejdet som butikschef. Men efter nogle år brændte han ud og stoppede.
Han var klar til at komme på skolebænken igen.
Men hvorfor lige fængselsbetjent?
Der mangler tusindvis af fængselsbetjente. Fængselsforbundet skønner, at der vil mangle 1.500 betjente inden for de næste tre år. Der stopper nemlig flere betjente, end staten kan nå at uddanne nye. Derudover flytter der flere indsatte ind bag tremmerne.
En undersøgelse fra 2021 blandt landets fængselsbetjente viste, at 93 procent mente, at arbejdspresset var øget, siden de blev ansat. 61 procent svarede, at arbejdspresset var øget væsentligt. Undersøgelsen var lavet af Fængelsforbundet.
I oktober 2021 skrev TV SYD, at betjentene i Renbæk Fængsel ved Skærbæk måtte arbejde over 50 timer om ugen, for at vagtplanen kunne hænge sammen.
Ydermere viste en undersøgelse fra Justitsministeriet i 2020, at hver syvende fængselsbetjent rammes af posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD). Det er fire gange så mange som almindelige politibetjente.
Det er med andre ord et arbejdsliv med udfordringer.
Indersiden
Mikkel havde godt hørt om de dårlige sider af faget. Men det gjorde ham ikke noget. Det fyldte også kun noget den første uge på uddannelsen, hvor de nye elever talte om det. Nu taler de ikke om det mere.
- Jeg har også været udsat for røveri et par gange i mit tidligere arbejde. Uanset hvilket job du tager, er der en risiko. Jeg er ikke naiv. Der kommer trælse situationer, men det har jeg også oplevet i detailbranchen, siger Mikkel.
FEM HURTIGE OM FÆNGSLER I DANMARK
Der er 14 fængsler i Danmark.
I vores del af Danmark ligger tre fængsler: Renbæk Fængsel, Sdr. Omme Fængsel og Enner Mark Fængsel.
Der arbejder i gennemsnit 4.282 fuldtidsmedarbejdere hver dag i de danske fængsler. (Tal fra 2020).
Episoder, hvor fængselsbetjente bruger magtanvendelse, er stort set uændret siden 2018. Dog er brugen af stav mere end fordoblet. Fra 25 episoder i 2018 til 57 episoder i 2020.
Sidste år begyndte 98 nye fængselsbetjente. Men 124 andre fængselsbetjente stoppede.
Kilde: Kriminalforsorgen.
Han har sat sig for, at han ikke vil lade sig afskrække og tager opgaven med åbent sind. Han føler, at han bliver klædt godt på under uddannelsen, og at der er mange sikkerhedsforanstaltninger, som passer på fængselsbetjentene.
Derudover kender han til livet på indersiden af murene. Ikke fordi han selv har været indsat, men fordi han har familiemedlemmer, som i øjeblikket sidder i fængsel.
- Jeg tror, at man kunne have gjort meget for dem, så de ikke kom ind igen. Det er måske en naiv tilgang til tingene, men jeg tror, at jeg kan flytte mennesker og gøre en forskel, siger Mikkel.
I hans øjne er indsatte mennesker, som på et tidspunkt i livet har taget en uheldig beslutning, fordi de var pressede.
- Det kan have været en frygtelig beslutning, men dybest set uheldig. Ingen er født som morder eller narkoman, siger han.
Om han kan gøre en forskel, finder Mikkel snart ud af. Uddannelsen tager tre år, og hvert år består af et skoleforløb på to til tre måneder, som følges af et praktikforløb på ni til ti måneder i et fængsel.
Mikkel skal i praktik i Sønder Omme Fængsel.
'Fængselsbetjent på prøve' sendes hver lørdag klokken 19.30 på TV SYD. Du kan altid se programmet når du vil i TV SYD PLAY.