Virksomheder så dystert på fremtiden – nu har de ordrer for millioner
Den danske metalbranche klarer sig bedre, end branchen selv forudså for et år siden, da krigen i Ukraine var ny, og inflationskrisen buldrede derudaf.
Række efter række står palleløfterne klar. Med skinnende ny rød lak og håndtaget pakket ind i bobleplast, venter de på at blive leveret til kunder over hele verden. Men inden de kommer så langt, skal Mick Ohlsen kvalitetstjekke løftemaskinerne.
- Vi har nok at se til, det er helt sikkert, siger han, mens han sætter et lille grønt klistermærke fast på palleløfteren.
- Så er den også klar.
Stribe af kriser
Han er montør hos Logitrans i Ribe, der laver transportsystemer til fabrikker i hele verden. Og her går det godt. Ordrebogen er fuld, og selvom der ikke er helt tryk på produktionshallerne endnu, er det udelukkende på grund af opstart efter ferien.
- Det går rigtig godt. Vi har ordre for omkring 19 millioner i bogen lige nu, og medarbejderne føler sig sikre på at have et arbejde, fortæller Mick Ohlsen, der er tillidsrepræsentant hos Logitrans.
Det står i kontrast til den virkelighed virksomheden så ind i for et års tid siden. Da var krigen i Ukraine et halvt år gammel, og inflationskrisen begyndte at tære på ressourcerne.
- Det var særligt krigen i Ukraine, der fyldte. Uvished om råvarer og om ordrene ville tørre ind, gjorde, at flere medarbejdere kom til mig med deres bekymring om fremtiden.
Over gennemsnittet
Men virkeligheden viste sig at være en anden, ligesom den har gjort det for mange produktionsvirksomheder i Syd- og Sønderjylland. Det viser en undersøgelse foretaget af Dansk Metal.
Her har fagforeningen spurgt tillidsrepræsentanterne i deres medlemsvirksomheder, hvordan de ser på fremtiden. 49 procent af tillidsrepræsentanterne i Sønderjylland svarer, at de forudser en stigning i antallet af ordre det kommende år.
Det er 5 procentpoint højere end landsgennemsnittet og en stigning på 10 procent siden en lignende undersøgelse i foråret. Og det overrasker ikke finanskommentator på TV2, Ole Krohn.
- Det danske marked står stærkt. Ikke mindst fordi det danske marked er fyldt med små og mellemstore virksomheder som Logitrans i Ribe, og de har en evne til at omstille sig rigtig hurtigt. Så når markederne ændrer sig, så gør de det også, siger han.
Flere ordre - flere medarbejdere
På trods af coronakrisen var 2021 og 2022 rekordår for Logitrans i Ribe. Derfor var ledelsen også bekymret for et års tid siden, da inflationen steg i en fart, der ikke er set i Danmark siden 80'erne.
- Efter to rekordår, var vi nervøse for, at forbrugerene ville holde mere på pengene, som så ville smitte af på fabrikkernes investeringslyst. Men det har ikke vist sig at være tilfældet, siger Dorte Pedersen, der er medindehaver af Logitrans.
- Faktisk har vi ansat tyve nye medarbejdere det seneste år, for at kunne følge med på niveauet af ordre, der er kommet ind, siger hun.
Virksomheden kigger nu ind i en fremtid, hvor robotter formentlig vil overtage mange af de arbejdopgaver, Logitrans produkter i dag er lavet til. Og derfor udvikler virksomheden fra Ribe sin egen robot, for på den måde at fremtidssikre forretningen.
- Vi tror på, at vi kommer til at se frem til vækst de kommende år, både i vores eksisterende produkter, men i høj grad også i vores robotter, siger Dorte Pedersen.
På produktionsgulvet sætter Mick Ohlsen endnu et grønt klistermærke på den specielle palleløfter. Og det forventer han at gøre mange år endnu.
- Jeg håber, jeg kan blive ved her indtil, jeg en dag skal på pension. Og hvem ved, hvornår det bliver, siger han.