Veteran har smidt alle fysiske minder om uhyggelig og blodig fortid ud

Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Torben Damm fra Esbjerg blev udsendt til Kosovo som efterforsker fra politiet. I maj fik han en rejse med en række soldaterveteraner for at gense spøgelserne fra hans mareridt.

Tv-journalisten spørger:

- Hvad kan jeg tage billeder af?

 Han slår ud med armene.

 - Jeg har smidt det hele ud. Fotos, medaljer…. alt. Jeg kunne ikke holde ud af have dem som minder om en tid, hvor jeg har set ting, der var bestialske.

- Men du har en filthue, siger hans hustru så.

Den albanske hue er det eneste minde, Torben Damm har tilbage fra dengang. Alt andet har han smidt ud. Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Dybe sår

 Og snart står Torben Damm med en hvid hue.

 - Den går albanske mænd med, siger han og tager den på hovedet og griner velvidende, at han ser tåbelig ud.

 På huen er der hilsner fra folk, som han var sammen med i Kosovo i ni måneder i 1999-2000. I dag må han konstatere, at tiden har mærket ham med dybe sår for altid. Sår, som har forkortelsen PTSD.

 - Jeg bliver hurtigt træt, har svært ved at huske, bliver vred over småting. Der er meget vrede forbundet med PTSD, siger han.

Så mange veteraner lider af PTSD

Veterancentret bliver ofte spurgt, hvor mange veteraner der har PTSD. En undersøgelse viser, at 3,99 procent af alle de udsendte i perioden 1992-2018 har en PTSD-diagnose.

Vi ved dog, at mange med PTSD-symptomer ikke nødvendigvis har opsøgt en læge for at få diagnosen. Derfor kan man som tommelfingerregel regne med, at omkring 1 ud af 10 veteraner vil opleve symptomer på svær depression eller PTSD efter en udsendelse.

De seneste 10 år har forskerne i Veterancentret lagt mange kræfter i at undersøge, hvor mange veteraner der oplever symptomer på PTSD. En undersøgelse blandt 14.609 veteraner, der har besvaret et spørgeskema efter en mission i perioden 1998-2016, viser eksempelvis, at der er 3 procent, der har PTSD-symptomer 6 måneder efter mission.

Kilde: Veterancentret

Ansigt til ansigt med mareridt

Men nu har han været tilbage i Kosovo 24-25 år efter. For at stå ansigt til ansigt med sine værste mareridt. Det vender vi tilbage til og begynder i startblokken.

Torben Damm var ansat i politiet i Esbjerg. Som efterforsker. Senere igen i PET.  Jobs, som han kalder ”fantastiske”.

Så kom krigen i ex-Jugoslavien. Pludselig gik folk, der ellers i mange år havde levet ved siden af hinanden som kollegaer, venner, naboer til tider gift ind i hinandens familier, i krig mod hinanden med alt hvad hævn og grusomhed kan føre med sig. I Kosovo, hvor Torben Damm fungerede som efterforsker, gik det blandt andet ud over fattige serbiske bønder, der ikke nåede væk i tide, da den Kosovo-albanske hævnbølge ramte de små landsbyer.

- Det var ikke bare utrolig grimt. Det var bestialsk, siger Torben Damm.

Den 63-årige tidligere udsendte fra politiet i Esbjerg hader at være på pension, men hans arbejdsevne er erklæret ubetydelig. Han nyder dog at nørkle med trælegetøj til barnebarnet. Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Efterforskede hævn             

Han skulle som efterforsker dokumentere, hvad der gik for sig af forbrydelser. Både på åstedet, som han skulle fotografere, og senere skrive rapport om det.

 - Jeg tænkte ikke på, at det kunne få så alvorlige konsekvenser for mig. Vi havde en opgave og arbejdede hver dag med sagerne.   

Torben Damm siger flere gange, at han ikke ønsker at gå i detaljer med noget. Det behøver han heller ikke. Resultatet af de blodige scener, han har været vidne til, sidder fæstnet i hans ansigt.

Sabeltigre lå på lur

Hans ønske om at gøre en forskel - vi har evnerne og dermed også forpligtelsen til at gøre en forskel i sådan en situation, siger han – betød, at han tog afsted. Men det betød også, at hans verden en dag skred under ham.

Helt bogstaveligt kunne han en dag ikke rejse sig fra sofaen. Noget var helt galt.

 - Der var sabeltigre, der ville angribe mig, alle vegne. Jeg kunne end ikke handle i Netto, fortæller han.

Vi spoler forbi to gange indlæggelse på det psykiatriske sygehus i Esbjerg, en skilsmisse, tab af sit arbejde med en erklæring om, at hans arbejdsevne var ubetydelig, og utallige natlige mareridt og er nu i 2021 på ATT – Afdeling for Traume- og Torturoverlevere i Vejle. Det blev et vendepunkt. Her fik han en anden slags medicin (han havde smidt det hele ud), og her blev han set og forstået.

Torben Damm til venstre og Aleks Petersen hygger sig gevaldigt på turen efter de har opdaget en mærkat fra det danske ølmærke Ceres.

Konen: Velkommen hjem

Torben Damm kom også i kontakt med Veterancentret. Også her mødte han forståelse. Senere svømmede han ind i hans nuværende hustru Helle Ottosen Damm i Svømmestadion Danmark i Esbjerg.

Men det hele er ikke fryd og gammen. Han hader at være på pension. Han prøver med lidt frivilligt arbejde, men kan meget lidt. PTSD’en spænder stadig ben, og ofte må han nørkle med sine træfigurerne ude i værkstedet, eller fortrække til sin lejlighed. For parret bor både sammen og hver for sig.

 - Vi har det godt sammen i de rolige perioder. En dag sagde Helle til mig: ”Velkommen hjem” siger han.  

Ikke derned igen!

 Så kom der et tilbud: En tur tilbage til Kosovo. Torben Damm tøvede ikke: ”NEJ TAK. Jeg skal ikke til Kosovo igen!”

Men veterankoordinator i Esbjerg Kommune, René Lenskjold, fortalte, at der var gode resultater af lignende ture, og så tog han afsted med bankende hjerte.

- Jeg så mareridtshuset og andre steder, hvor jeg havde været. Det var…. han tøver lidt og leder efter ordene….både svært og godt.

Så starter rejsen fra Billund Lufthavn med retur fem dage senere. Turen betød, at der kom langt bedre styr på erindringerne fra dengang for 24-25 år siden.

Det betød noget

Han og de andre veteraner kunne i hvert fald konstatere, at det hele går fremad. At fattigdommen for en meget stor del nu er væk. At folk lever og arbejder under fredelige forhold selv om albanerne og serberne endnu ikke sender kindkys til hinanden. Dertil er sårene for dybe.

- Men indtrykkene gjorde, at jeg fik følelsen af, at vi faktisk gjorde en forskel. At det betød noget, at vi var der. Vi gjorde faktisk en forskel. De brikker faldt på plads, og det var en lettelse, siger Torben Damm.

 Han var også glad for, at hans hukommelse var intakt. Altså at det han tillod sig selv at huske, at det var rigtigt. Og de ting, han ellers ikke ønskede at huske, også var rigtig nok. Det var også en lettelse for ham.

 - Jeg kunne huske de bittesmå landsbyer. Åerne propfyldte med affald. De enkelte huse. Jeg tror jeg kunne fortælle, hvilke gardiner, de havde i de enkelte værelser. Jeg fik billeder fremkaldt af en næsten fotografisk hukommelse.  

Mareridtene er tilbage

Men på den anden side af guldmønten kom der noget foruroligende. Med rejsen og gensynene blev der rodet op i det hele igen. Mareridtene vendte i den grad tilbage til ham i nattens mørke. Nu står han i et afgørende dilemma: Skal han nu forsøge at lægge låg på og leve videre så godt som muligt? Eller skal han – som han siger det – vælge at dykke hovedkulds ned i skidtspanden og på den måde bearbejde det hele?

- Lige nu ved jeg det ikke. I næste uge skal jeg til psykolog i Fredericia for sammen med ham at finde svaret, siger han.

Da optagelserne er færdige og tv-journalisten er på vej ud ad døren, er der noget han vil sige:

- Jeg ville have taget til Kosovo igen, men passet bedre på mig selv.   

Direktør vidste, at udefans sad på hjemmeholdets tribune

Markus Kristoffer Hansen var forberedt på, at der ville sidde Brøndby-fans på hjemmeholdets fanafsnit. Foto: Daniel Just Schram, Tv Syd
Udgivet

Sønderjyske satte søndag ny tilskuerrekord i årets sidste hjemmekamp mod Brøndby. Den kom blandt andet på baggrund af udeholdets support, som rakte udover det normale udebaneafsnit.

Rekordmange tilskuere overværede søndag Sønderjyske spille 2-2 mod Brøndby IF i årets sidste hjemmekamp.

Den nye rekord lyder på 8.525, og den kom blandt andet på grund af en stor interesse fra udeholdets fans.

Udebaneafsnittets 1400 pladser blev udsolgt længe før kampen, men støtten til de blågule fra Vestegnen viste sig at være større end det.

Udebaneafsnittet bag målet hvor 1400 Brøndby-fans befandt sig. Resten sad på langsiden. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Hundredvis af tilskuere sang nemlig med på Brøndbys slagsange kort før Sønderjyskes udligning til 2-2, selvom de sad på en af hjemmeholdets tribuner.

Sønderjyskes direktør, Markus Kristoffer Hansen, var dog godt klar over, at udeholdet havde flere fans med.

- Andre klubber ville flytte dem, men her i Sønderjylland tror vi på, at to fankulturer godt kan mødes og have en fest, siger han.

Det var et krav, at tilskuerne ikke måtte have Brøndby-trøje på, hvis de sad på en af de tre tribuner, der var dedikeret til hjemmepublikummet. Derfor sad den ekstra portion Brøndby-fans i neutralt tøj.

Du frygtede ikke, at familier, der sad ved siden af, blev utrygge, da de begyndte at synge?

- Det var vi opmærksomme på hele vejen dertil, og vi var i god dialog med dem derovre. Det var nogle børnefamilier, som sad derovre, men vi havde rigtig meget opmærksomhed på det afsnit, så hvis det eskalerede, var vi opmærksomme på det, siger Markus Kristoffer Hansen.

Dialog med modstander og politi

Uroligheder blandt fodboldfans har været et tema længe, men det kom især på dagsordenen efter Brøndbys seneste møde med FC København den 27. oktober. Her blev begge klubber straffet efterfølgende, hvor udefans er uvelkomne til de kommende indbyrdes opgør.

Sønderjyske var op til kampen i dialog med både Brøndby IFs sikkerhedsnetværk og Syd- og Sønderjyllands Politi for at sikre en tryg for oplevelse for alle tilskuere.

Klubben havde også selv kaldt flere sikkerhedsvagter på arbejde, hvor de ønsker at holde det specifikke antal internt.

Agger slukkede den gule fest

Sønderjyskes Mads Agger slukkede hurtigt den store Brøndby-jubel med sin scoring til slutresultatet 2-2. Målet kom omkring 15 sekunder efter, at sangen udbrød.

Det var en soloauktion fra Mads Agger, der sikrede Sønderjyske et point i årets sidste hjemmekamp. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

- Så var det jo lige pludselig sidemanden, som var jublende glad.

- Vores fans gjorde det godt, og Brøndby gør det altid godt. Det er noget, som dansk fodbold kan, og det må vi ikke glemme, når vi snakker om uroligheder.

- Vi havde en kamp, som foregik gnidningsfrit uden nogen former for pyroteknik, så det er jeg rigtig stolt af, siger Markus Kristoffer Hansen.

Sønderjyske mangler en kamp af efterårssæsonen, som er mod Lyngby på udebane søndag den 1. december.

31-årig fængslet for forsøg på manddrab med kniv og koben

Manden er ved Retten i Kolding varetægtsfængslet i tre uger.
M
Udgivet

En 31-årig mand blev mandag eftermiddag fremstillet i grundlovsforhør sigtet for forsøg på manddrab på en adresse lidt uden for Vejle.

Af sigtelsen mod den 31-årige fremgår det, at han ankom på Svinholtvej 100 lidt uden for Vejle kort før klokken fem mandag morgen.

Det skriver Sydøstjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Ifølge Vejle Amts Folkeblad var manden maskeret og iklædt regntøj, og han ankom bevæbnet med et koben og en kniv.

Den 31-årig blev mandag eftermiddag fremstillet i grundlovsforhør, hvor han blandt andet er sigtet for at bryde ind i boligen og for at være i besiddelse af en kniv med den hensigt at begå manddrab. Han er også sigtet for at have tildelt en 33-årig mand flere slag i baghovedet med et koben.

To personer kom til skade ved hændelsen og blev efterfølgende behandlet på skadestuen.

Den sigtede blev varetægtsfængslet i tre uger. Den 31-årige mand udbad sig betænkningstid, om han ønsker at kære rettens afgørelse. 

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com