Trafikanter budt "godmorgen" af strejkende sygeplejersker med slogans
Mandag morgen gjorde sygeplejersker i Esbjerg morgentrafikanterne opmærksomme på den strejke, der netop nu foregår.
"Vi er mere værd".
Det slogan blev morgentrafikken i Esbjerg mandag mødt af. Omkring 70 strejkende sygeplejersker med skilte i hånden havde fundet vej fra Sydvestjysk Sygehus' parkeringsplads til jernbanebroen.
Formålet var at synliggøre konflikten for borgerne, fortæller Henriette Thøgersen, der er fælles tillidsrepræsentant for sygeplejerskerne og radiografer på Sydvestjysk Sygehus.
- Det har en vigtighed for alle, siger hun.
Kort om strejken
Strejken udspringer sig af konflikten med Dansk Sygeplejeråd og arbejdsgiverne. Sygeplejerskerne ønsker mere i løn, og da en ny overenskomst blev lagt på bordet i sidste søndag, valgte 66,7 procent af medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd at stemme imod aftalen. Derfor blev der i lørdags igangsat en strejke.
På landsplan strejker 5.000 sygeplejersker. Der strejkes ikke på afdelinger, hvor patienter behandles for covid-19 og kræft, og heller ikke børne- og psykiatriområdet bliver strejkeramt.
"Nu er nok nok"
Demonstrationerne begyndte allerede i weekenden blandt andet i Sønderborg. Det er Dansk Sygeplejeråd, der er arrangøren bag.
Camilla Rosager Weber, der er kredsnæstformand for Syddanmark i Dansk Sygeplejeråd med Sydvestjysk Sygehus som ansvarsområde, er enig med tillidsrepræsentantens begrundelse for demonstrationerne.
- Jeg fornemmer helt klart, at vi har befolkningen med os, siger hun og peger særligt på sygeplejerskernes rolle i coronapandemien som årsag hertil.
Hun fortæller også, at flere forbipasserende på broen dyttede og råbte "god kamp".
Derudover er demonstrationerne et signal til arbejdsgivere og politikere om, at "nu er nok nok”, forklarer kredsnæstformanden.
For løn og pressede arbejdsforhold
I TV SYDs sendeområde er 731 sygeplejersker omfattet af strejken. Cirka 170 af dem er fra Sydvestjysk Sygehus.
For fællestillidsrepræsentant Henriette Thøgersen sker deltagelsen i demonstrationen også på baggrund af en forpligtelse overfor befolkningen til at råbe op om det, man kan se bliver en udfordring.
- Vi kan se, der er nogle forhold, der er brug for, at vi tager et opgør med, siger hun og henviser til både løn og pressede arbejdsforhold.
Konflikten får en café
Morgenens demonstration sluttede med en såkaldt konfliktcafé. Det er en mulighed for at mødes, høre det sidste nye i konflikten, samt komme med idéer og planlægge andre arrangementer i forbindelse med strejken, forklarer Camilla Rosager Weber.
I de kommende dage vil der også være konfliktcafé i blandt andet Tønder og Fredericia.
Berørte hospitaler og kommuner i TV SYDs sendeområde
- Regionshospitalet Horsens
- Sydvestjysk Sygehus
- Sygehus Lillebælt
- Sygehus Sønderjylland
- Fredericia Kommune
- Tønder Kommune