Thomas Sillesen tilbage i Odesa i Ukraine efter russiske bombardementer
Thomas Sillesen afbrød sin ferie i Danmark og vendte tilbage til Ukraine, efter at Rusland i sidste uge begyndte at bombardere Odesa, hvor han normalt bor og arbejder.
Thomas Sillesen kom tilbage til Odesa lige før midnat tirsdag aften, og der var stadig spor efter de seneste russiske angreb.
- Vinduerne i min lejlighed var hele, men selve vinduesrammen var trykket ind, og på vej ind til byen kunne jeg se, at halvdelen af alle vinduer var smadrede, fortæller erhvervsmanden fra Esbjerg.
Han var egentlig på ferie i Danmark, men da bombardementerne begyndte, besluttede han sig for at tage hjem til Odesa, der ligger ved Sortehavet, og hvorfra Ukraine i fredeligere tider eksporterede korn, majs og andre fødevarer.
Russernes natlige bombardementer har stået på i over en uge, men det påvirker ikke stemningen i byen.
- Folk trækker på skuldrene, og livet går videre. Folk synes, at russerne er nogle idioter, og de skal ikke komme her, fortæller Thomas Sillesen.
Som man har kunnet se i fjernsynet de seneste dage, er det ikke kun beboelse og havneanlæg, der er blevet ramt, men også Transfigurations Katedralen, der er på FN's Verdensarvsliste.
- De har allerede ryddet op i katedralen, og håndværkerne er begyndt at understøtte loftet, så det ikke falder mere sammen, fortæller Thomas Sillesen.
- De er i det hele taget lynhurtige til at rydde op og reparere, fortsætter han.
En af den russiske præsident, Vladimir Putins, begrundelser for at invadere Ukraine for mere end et år siden var, at han ville beskytte det russisktalende mindretal i Ukraine. Men den holder ikke, siger erhvervsmanden fra Esbjerg.
- Alle på mit kontor taler russisk, og det var det samme i Luhansk (en region, oblast, der ligger tæt på Rusland, og som traditionelt har haft mange russisktalende, red.), men de siger alligevel, at de er ukrainere. Flere og flere begynder også at lære at tale ukrainsk, fortæller Thomas Sillesen fra Odesa.
- Folk her arbejder som normalt og går i byen som normalt. Vi skal godt nok være hjemme klokken 22.00, men så går vi bare i byen klokken 18.00, siger Thomas Sillesen.
- Det er som at stikke en pind i en myretuen og rode rundt. Der bliver en del ødelæggelse, men myrerne arbejder bare videre, fortæller han til slut.