Slut med hjemmearbejde, men Louise vil stadig arbejde hjemme: - Det giver mig ro og fordybelse
Louise Liberty Dohrmann begyndte nyt arbejde i Esbjerg Kommune i december, lige da Danmark igen lukkede ned. Derfor måtte hun længe møde nye kollegaer på en skærm fra hjemmearbejdspladsen. Men et godt tilrettelagt introforløb og digitale kaffemøder gjorde starten let, og nu er hun glad for, at hun fortsat kan arbejde fra hjemmet en del af ugens dage.
I dag, mandag, kan vi i Danmark sige farvel til hjemmearbejde og møde ind på fuld tid, da det fra den 1. august ikke længere er en anbefaling at begrænse fysisk fremmøde i kampen mod covid-19.
Men ikke Louise Liberty Dohrmann. Hun sidder på sin hjemmearbejdsplads - også denne mandag:
- Jeg vil fortsat gerne arbejde hjemme en eller to dage om ugen. Det giver mig ro og fordybelse til nogle opgaver, og det fungerer også rigtig godt på de dage, hvor vi har mange møder, som alligevel også foregår på Teams, forklarer den 33-årige HR- og digitaliseringskonsulent i Esbjerg Kommune.
Introforløb hjalp til en god start
Hun begyndte nyt arbejde i kommunen midt i nedlukningen i december sidste år.
Selvom det var meget specielt ikke at møde sine nye kollegaer, så har det alligevel fungeret for Louise Liberty Dohrmann at sidde hjemme:
- Fordi der blev strikket et introforløb sammen, hvor jeg mødte fysisk ind på min arbejdsplads med en kollega, jeg arbejder tæt sammen med i begyndelsen, så blev det faktisk en god og tryg start.
- Digitale kaffemøder guld værd
Udover introforløbet med fysisk fremmøde har daglige online kaffemøder også hjulpet Louise Liberty Dohrmann til at lære sine kollegaer at kende mere privat:
- Sådan et 15 minutters digitalt kaffemøde er bare guld værd og fungerer supergodt. Selvom det selvfølgelig er mærkeligt kun at kende folk fra brystet og op, så kan man godt snakke privat om løst og fast og dermed komme til at kende folk lidt bedre, selvom det foregår digitalt, siger hun.
Efterhånden som coronavirussets fremmarch er bremset i samfundet, og restriktionerne dermed er løsnet op, er Louise Liberty Dohrmann og kollegaerne mødt flere og flere dage ind på deres arbejdsplads på Esbjerg Rådhus:
- Selvfølgelig er det bedst at møde folk i virkeligheden, når man skal lære dem at kende nærmere og også samarbejde. Men i forhold til at udføre mit arbejde har jeg stadig glæde af at kunne arbejde hjemme til nogle opgaver, og jeg trives også i det.
Louise Liberty Dohrmann og hendes mand har en søn på halvandet år. Også i den sammenhæng er fleksible arbejdsfold en gave, mener hun.
- Det giver et nøk op i fleksibilitet med sådan en lille fyr også at tage vare på, så det fungerer utrolig fint for hele familien.
Hjemmearbejde stadig en mulighed efter corona
I Esbjerg Kommune har man besluttet, at erfaringerne med hjemmearbejde under corona-nedlukningen overordnet set har været så gode, at det stadig vil være en mulighed for de ansatte at arbejde hjemme, hvor arbejdsfunktionerne tillader det.
- Vi giver de medarbejdere, der fortsat har lyst, mulighed for at arbejde hjemme en til to dage om ugen. Det er selvfølgelig udelukkende i de funktioner, som ikke kræver fremmøde, siger Birgitte Stenderup, der er personale- og udviklingschef og HR-direktør i kommunen.
Hun understreger, at der ikke er lavet en fast formel for, om det er en eller to dage om ugen, hvor medarbejderne kan arbejde hjemme - men at det er i de enkelte afdelinger, at cheferne sammen med medarbejderne beslutter, hvordan det skal fungere.
Hjælpemidler til rådighed
- Desuden giver vi alle administrative medarbejdere mulighed for at få hjælpemidler som skærm, borde, stole, lys og lignende hjem, så de kan løse opgaverne, så arbejdsmiljøloven overholdes, siger Birgitte Stenderup.
Det er helt frivilligt for medarbejderne, om de vil fortsætte med at arbejde hjemme nogle dage om ugen, eller man vil møde ind på sin arbejdsplads alle ugens dage. Hos lederne kræver det ifølge HR-direktøren helt nye måder at være chef på:
- Den her coronaperiode har lært os nye ledelsesgreb, men den har også stillet helt nye krav til lederevne, da der er meget forskel på, hvordan folk arbejder og trives. Nogle trives bedst i nærhed og med tætte relationer - andre er selvkørende, det tager vi hånd om, så vi kan hjælpe lederne ude i de enkelte afdelinger, siger Birgitte Stenderup.