Ny tendens tænder debat i campingforening
Hidtil har det ikke været god tone blandt foreningen 'Brug min baghaves' 42.000 medlemmer at smide teltet ud til fordel for bilen. Men stadig flere vil have lidt mere luksus.
Bagsmækken på den lille Peugeot 208 står pivåben. Sæderne er slået ned og madrasser ligger klar til nattens ZZzzzzZZz.
De har sikret sig mod nattens irriterende plageånder med et myggenet, der dækker hele åbningen. Så alt er godt.
Siddende på hver deres campingstol med en energidrik i den ene hånd og en smøg i den anden hygger de sig, de to kvinder. Camilla Matthiesen fra Hejnsvig og Debbie Klinder fra Esbjerg.
Men den knap så primitive overnatningsform startede en debat blandt foreningens 42.000 følgere på Facebook.
Det vender vi lige tilbage til.
Det skal vi da prøve
Camilla og Debbie er microcampister. Ja, det kaldes sådan nogen, der enten bare rigger deres personbil til eller måske ligefrem bygger den om – så man kan sove i den og dermed campere næsten alle steder. Her er de i en stor baghave i landsbyen Ølufvad lige syd for Varde.
- Vi så det tilfældigvis på foreningen 'Brug min baghaves' Facebook-side og tænkte, at det skal vi da prøve, siger Camilla Matthiesen.
For meget luksus
Foreningen på Facebook har netop haft bestyrelsesmøde og besluttet, at de vil godkende biler i folks baghaver. Hvis de altså kan og vil. Det er altid op til baghave-ejerne.
Men der var og er stadig debat på foreningens side. Om det rimelige i, at gæsterne nu smider teltet ud og erstatter det med en privatbil som overnatningsmulighed.
Det kolliderer for nogen med billedet af det hyggelige primitive baghaveliv efter at have vandret eller cyklet eller redet i løbet af dagen. Nu bliver det da en kende for luksuriøst, siger kritikere.
Væk fra den oprindelige tanke?
Lidt væk fra de to kvinders Peugeot, står der en Kia Picanto. Pernille Kaas og hendes forlovede Martin Gaardboe Christensen er ankommet til samme store baghave og har gjort klar til overnatning i bilen. De har både myggenet og små hyggelys rundt om bagsmækken. Hun er formand for foreningen Brug min baghave.
- Vi har kunnet mærke en stigende interesse for, at folk kan bruge bil i stedet for telt. Den udvikling har skabt en debat om, vi nu bevæger os væk fra den oprindelige tanke, som handler om den trætte vandrer, der har brug for et stykke græsplæne og slår sit telt op på den, siger hun.
Bestyrelsen besluttede dog at sige god for luksusudgaven med bil.
- Jeg synes, vi på den måde har lyttet til de ændringer, der sker i måden at rejse på. Men det er vigtigt at sige, at konceptet er det samme for baghave-ejerne. Det er dem, der sætter rammerne for gæsterne. Når man opretter sin have på hjemmesiden, så kan man tilpasse den, så den passer præcis til ens egen have. Man kan tillade motorcykler eller lade være. Tillade hest eller lade være. Og tillade bil eller lade være, siger hun.
Baghaveejer Flemming Maienborg Kristiansen, har ingen kvaler med at modtage microcampister. Tværtimod. Han byder alle velkommen, men han har også en stor baghave og har både shelter og teltplads. Han har mærket det stigende behov.
- Det er begyndt at komme. Jeg har haft en ti stykker indtil videre i år allerede ud af 30 "hold". En del af microcampisterne er simpelthen på roadtrip, skriver de i min gæstebog, siger han.
Debatten har givet anledning til mange kommentarer. For og imod. En kvinde skriver, at hun har været med fra starten, men at det nu ikke er "det samme".
Men Pernille Kaas holder fast i , at den grundlæggende værdi er den samme som før. På foreningens hjemmeside skriver hun: "Så vores bøn til jer er, hjælp os med at holde fast i vores fællesskab, sådan som vi alle sammen elsker det, med næstekærlighed, gæstfrihed og hjertevarme".
Brug min baghave
Det sociale mødested med hjemmesiden brugminbaghave.dk
Et landsdækkende netværk af folk, der frivilligt åbner deres baghaver for rejsende, som mangler et sted at overnatte.
Der er ingen krav til faciliteter. Det eneste, man som gæst kan forvente, er et stykke græs. Resten er bonus.
Overnatningen skal være 100 procent gratis. Et symbolsk beløb for eventuelt bad og brænde er ok. Det eneste gæsten efterlader er sit fodspor og et smil. Kontakt altid haveejer inden du slår teltet og fødderne op i baghaven. Det er op til den enkelte haveejer, hvem, hvad og hvornår baghaven er åben for gæster.
Der kan være mange grunde til den enkles valg. Det skal altid respekteres, respektfuldt.
Kild: Brug min baghave