Minkavler: Vi er rigtig langt nede i kælderen
Frygten for covid-19 i minkfarme har spredt sig til det syd- og sønderjyske. Minkavler Henning Holm Christensen tager derfor ingen chancer.
Du kommer ikke ind på en minkfarm lige foreløbig. Risikoen for, at covid-19 tager livet fra hele besætningen, er for stor til at tage chancen. En risiko, der nærmer sig det sydlige Jylland, og som koster dyrt for de danske minkavlere.
- Lige nu er vi rigtig, rigtig langt nede i kælderen, og jeg håber, at vi kommer på den anden side, men det ser svært ud lige nu, det må jeg erkende.
De ord kommer fra minkavler og formand for Fyn og Sydjyllands Pelsdyravlerforening, Henning Holm Christensen, der har meget på spil for tiden på sin minkfarm i Korskro ved Esbjerg. Der er derfor indført skærpede retningslinjer for ansatte i hallerne.
Store tab for virksomhederne
Bliver der registreret covid-19-smitte i en minkbesætning, skal besætninger i op til otte kilometers afstand aflives. Det er ikke uden omkostninger for minkavlerne.
- Vi er helt enige i, at folkesundheden kommer først, men vi synes, det er voldsomme tiltag, der bliver iværksat her. Vi skal afregnes til dagsprisen på skindet, som er ekstremt lav lige nu på grund af covid-19, så vi får en ekstremt dårlig pris for vores varer, siger Henning Holm Christensen.
Der er desuden større koncentrationer af minkfarme i blandt andet Varde, Hedensted og Esbjerg, hvor ét smitteudbrud på én farm kan få store konsekvenser for de omkringliggende.
Vi har ekstremt svært ved at holde til det her, og jeg har svært ved at se, hvordan vores branche ser ud i januar måned.
Henning Holm Christensen, minkavler og formand for Fyn og Sydjyllands Pelsdyravlerforening
Ekstra forsigtighed
Der er indført nye regler på Henning Holm Christensens minkfarm, der huser godt 82.000 dyr. De ansatte skal bære mundbind, foretage hyppige tøjskift og testes hver uge.
- Det er en udgift, men en nødvendighed - vi tør ikke andet, siger Henning Holm Christensen.
Det betyder også, at dørene til hallerne er lukkede. Der er i øjeblikket ti til tolv medarbejdere, men da det snart er sæson for at pelse, vil der komme flere mennesker på farmen.
- Vi har ekstremt svært ved at holde til det her, og jeg har svært ved at se, hvordan vores branche ser ud i januar måned. Meget svært ved at se det, siger Henning Holm Christensen.
Som formand for regionens pelsavlerforening mærker han også bekymring blandt de 267 minkfarmere i Sydjylland. Her er medlemmerne også rystede og nervøse for fremtiden.