Med et kamera i hånden stillede han skarpt på sit livs største brist
Gennem linsen på sit kamera opdagede Lars Roed noget, der fik ham til at opsige sit arbejde i it-branchen efter 25 år.
På køreturen til arbejde følte Lars Roed, at blodet pludselig forsvandt fra hans hoved.
Han følte sig svimmel og blev opmærksom på, hvor hårdt hans hjerte hamrede i brystkassen.
Da han slukkede bilens motor foran sin arbejdsplads, begyndte han at græde.
Jeg lå nærmest i fosterstilling i mudderet og følte mig lammet af stress
Lars Roed, fotograf
I tyve minutter sad han sådan med tårerne strømmende ned ad kinderne og følte sig ude af stand til at gøre andet.
- Det kom som en forhammer, og det kom hårdt, fortæller Lars Roed og beskriver, hvordan hans krop lukkede ned, mens han sad på parkeringspladsen.
Fast besluttet på at begynde arbejdsdagen, tørrede han øjnene og gik ind på kontoret, som om intet var hændt.
Følelsen i kroppen lod sig dog ikke afværge, og da Lars Roed kørte hjem få timer senere, var det med en sygemelding.
- Jeg havde knoklet døgnet rundt og ignoreret den daglige hjertebanken, de søvnløse nætter og mit dalende overskud i lang tid, fortæller han.
I de fire og en halv måned han var sygemeldt, følte han sig drænet for energi og ønskede kun at sove.
Lige indtil han en dag pakkede sit kamera og kørte ud til Vadehavet.
Sit livs vigtigste lektie
Køreturen fra Lars Roeds hjem nær Ribe og ud til Vadehavet tager fem minutter. En tur, som han i løbet af sin sygemelding, endte med at køre adskillige gange.
- Jeg lå nærmest i fosterstilling i mudderet og følte mig lammet af stress, fortæller han om sine første ture.
Vadehavet er verdensarv
På sit 38. møde i Doha, Qatar, i juni 2014 besluttede UNESCO's verdensarv komité at udpege den danske del af Vadehavet som verdensarv.
Med udpegningen har hele det 500 km lange tidevandsområde, der strækker sig fra Blåvandshuk i Danmark gennem Tyskland til Den Helder i Holland, status som verdensarv.
Derved er hele Vadehavet kommet i samme liga som blandt andet Great Barrier Reef og Grand Canyon.
Kilde: Nationalparkvadehavet.dk
Som årstiderne skiftede, ændrede det flade landskab sig, og det samme gjorde Lars Roed.
Fire og en halv måned senere havde han lært sit livs vigtigste lektie.
- Før levede jeg mit liv i en kalender og troede, at mit arbejde var hele mit liv. Jeg glemte at mærke efter og blev bare ved med at fylde på. Det var sådan, jeg blev stresset, siger han og uddyber:
- Mens jeg sad ved Vadehavet med kameraet og fokuserede på øjeblikket, oplevede jeg roen ved at være til stede i nuet. Det gjorde forskellen for mig.
En påmindelse fra naturen
Efter sin sygemelding vendte Lars Roed tilbage til et job i it-branchen, men i dag lever udelukkende af at fotografere, holde kurser og undervise i fotografi.
På samme måde som han er opmærksom på naturen og indfanger de mindste skift, er han blevet opmærksom i sin dagligdag.
- Ligesom et billede kan ændre sig, når du flytter kameraet til frøperspektiv, så kan dit liv også ændre sig, når du vælger at se det fra et andet perspektiv, siger han.
Nedenfor har Lars Roed udvalgt et af sine billeder fra hver af årets 12 måneder. Foruden at forevige naturens gang, minder billederne ham om at være opmærksom på og værdsætte nuet - og at et skift i fokus kan få verden til at se helt anderledes ud.
Et år i billeder
Januar
Januar
Solnedgangen i Nationalpark Vadehavet er malerisk smuk, og om vinteren er lyset helt specielt. De bløde toner ses på siden af faskinerne samt i det visne marehalm og græs, hvilket giver en helt særlig stemning i billedet, fortæller Lars Roed.
Februar
Februar
Lars Roed havde en unik oplevelse ved Mandø Ebbevej i Nationalpark Vadehavet den 27 februar 2023, hvor han fik nordlyset at se. At se nordlyset på disse kanter og med den kraft, der blev fremvist denne aften, er enestående, fortæller han.
Marts
Marts
Solen titter frem bag faskinerne. Lars Roed har flyttet kameraet helt ned til havbunden og prøver at finde det lille landskab i det store landskab. Han ynder at tage mange af sine billeder fra det perspektiv.
April
April
Månen står flot over Lakolk Strand på Rømø, og tonerne i billedet er med til at fremhæve stemningen, der var denne aften på stranden mellem sand og klitter, forklarer Lars Roed.
Maj
Maj
Majsolen står tæt ved horisontlinjen og er meget rød i sin farve. Billedet tog Lars Roed på en speciel aften, hvor solen lyste på en helt bestemt måde, fortæller han og forklarer, at solen her er meget tættere på, hvorved scenariet gengives, som vores hjerne oplever det ved havet.
Juni
Juni
Tætblomstrende hindebæger, som også kaldes Mandølyng. Lars Roed fortæller, at det nok er den plante, som de fleste kender fra Mandø. Den smukke lilla blomst giver farvespil i billedet og fungerer godt som modpol til den orange himmel.
Juli
Juli
Et vildt udsyn over stranden og klitterne ved Skallingen. Det er et specielt sted at besøge, siger Lars Roed og fortæller, at selv vejen der ud er en anderledes oplevelse, da den er utrolig smal, så både heste og køer kan opleves stående midt ude på vejen.
August
August
Billedet her har Lars Roed taget tæt ved Låningsvejen, der er den vej, som gør det muligt at køre over til Mandø i bil. Ved at placere kameraet tæt ved jorden, opdager han nye motiver og spændende vinkler.
September
September
Området ved Mandø Ebbevej er utrolig mørkt og giver gode muligheder for at tage billeder af nattehimlen med alle dens stjerner. Her har Lars Roed fanget mælkevejen sammen med en af de berømte koste, som findes i området. Billedet er taget under en af Lars Roeds guidede ture til Vadehavet, hvor han underviser i tips og tricks til fotografering. Blandt andet er lang lukketid nødvendigt for at kunne tage billeder af nattehimlen, siger han.
Oktober
Oktober
Mandø Ebbevej er kendt for sine koste, som viser vejen over til den lille ø Mandø. Disse koste ses i horisonten, og stenene viser vejene.
November
November
Det sidste lys slipper himlen ved Mandø Ebbevej og spejler sig i det vand, der blev efterladt, da vandet trak sig tilbage.
December
December
Vintersolen står lavt over Vadehavet tæt ved Mandø Ebbevej. Sneen ligger som en dyne over landskabet, og ud af sneen stikker faskinerne op og skaber en ramme til solen. Lars Roed har taget billedet med et zoomobjektiv, hvilket gør, at landskabet trækker sig mere sammen.