Godt nyt til biodiversiteten: Knap 30 kilometer vildblomster sået i år
Rundt omkring på de syd- og sønderjyske marker kan man spotte flere og flere faunastriber, og alene i år er der kommet knap 30 kilometer mere til.
Solsikke, kællingetand og rødkløver.
Vilde blomster kommer i mange navne, farver og former, men én ting har de tilfælles: Faunastriberne giver insekter, bier og smådyr bedre levebetingelser og hjælper dem med at finde føde, bygge rede og yngle.
Og nu er der gode nyheder, for der er sået knap 30 kilometer vilde blomster i landsdelen langs markerne alene i 2021.
42,5 kilometers faunastriber
I Varde og Esbjerg Kommuner er der i alt etableret 30 kilometer faunastriber, mens der i Billund og Vejen Kommuner i alt er etableret 12,5 kilometer faunastriber i 2021.
Da der sås en flerårig blomsterblanding er forventningen at mindst to-tredjedel af sidste års faunastriber blomstrer igen året efter.
Et tværkommunalt samarbejde med organisationer
Projektet startede i 2015, og der er nu sået mere en 1.160 kilometer, eller 5.000 farverige striber af tre meters bredde, faunastriber i hele landet. Faunastriberne består af tre striber i tre meters bredde.
Lagde man faunastriberne i hele landet ud i én meters bredde vil det dække en strækning hele vejen fra Skagen til Nordafrika.
Faunastriberne er et samarbejde mellem forskellige grønne organisationer, landbrugsorganisationer og kommuner.
- Frøene er sponsoreret af kommunerne, der indgår i samarbejdet, og så betaler man for at få faunastriberne sået, siger naturrådgiver Nicolai Smed Kjær.
Faunastriberne blomstrer typisk fra juli til september.
Ikke kun landmænd
Lysten til at være med til at fremme biodiversiteten er fortsat stor blandt landmænd, men uden for landbruget breder interessen sig også.
- Grundejerforeninger og lokale virksomheder interesserer sig også for at få faunastriber, og derfor får vi også henvendelser fra dem, siger Nicolai Smed Kjær.
Nicolai Smed Kjær fortæller, at flere og flere er begyndt at så vilde blomster selv.
Han fortæller, at det kan skyldes, det er blevet moderne at passe på blomsterne og bierne.
- Folk er begyndt at gå flere ture og se arealer, hvor der er blomster under corona. Folk har derfor fået et andet syn på naturen, siger han.
Faunastriber
Faunastriberne sås i og ved landmandens marker med forskellige planter - blandt andet rødkløver, honningurt, boghvede, solsikke og cikorie.
Det er den enkelte landmand, der lægger jord til og betaler for etableringen af faunastriberne, mens frøene betales af den lokale kommune.
Prisen for 800 meter faunastriber i tre meters bredde er 1.200 kroner.
Kilde: Sagro