Forstå den interne kamp om EfB
Uenigheder og uvished har været hverdag rundt om fodboldklubben Esbjerg fB. Efter flere måneders opgør mellem to aktionærgrupper i klubben, skal der træffes en beslutning om klubbens fremtid. Her får du et overblik over konflikten.
Den mørke plads foran fodboldklubben Esbjerg fBs hjemmebane Blue Water Arena blev pludselig lyst op i et rødt lys sent den 30. januar.
Nogle af klubbens mest inkarnerede fans bar romerlys og et banner, hvor der med blokbogstaver stod: "EfB tilbage på lokale hænder!".
Demonstrationen fra fangrupperingen, Nordvestkurve Esbjerg, var en reaktion på længere tids utilfredshed med klubbens amerikanske ejere. Om formiddagen den 30. januar udsendte Esbjerg fB en pressemeddelelse, der indkaldte til ekstraordinær generalforsamling i fodboldklubben.
En gruppe, der kalder sig Styregruppen for redningen af EfB, ville have de amerikanske ejere ud af klubben og have den tilbage på lokale hænder. De foreslog derfor en rekonstruktion af klubben.
- De tiltag, som vi gør her, er nødvendige for at sikre EfB's overlevelse og fremtidige finansiering og ledelse. Klubben har lidt under uenighed mellem to aktionærgrupper og en fuldstændig manglende forståelse hos vores amerikanske hovedaktionær for, hvad man har behov for i en klub som Esbjerg, sagde Henry Heiberg, der er formand for styregruppen til TV SYD den 30. januar.
I videoen herunder fortæller vært Anders Køpke Christensen om rekonstruktionen, som det så ud 30. januar - nogle uger før klubben blev sendt i rekonstruktion.
En intern kamp
TV SYD kontaktede Paul Conway, der har aktiemajoriteten i klubben under Esbjerg Investment Limited, efter udmeldingen fra styregruppen kom frem. Den amerikanske ejer havde ikke hørt om forslaget før og undrede sig over, at de ikke var blevet kontaktet.
- Hvis klubben betyder noget for Henry Heiberg, så havde han sendt det til bestyrelsen. Det føles som en trussel, sagde Paul Conway til TV SYD.
Kommer I til at gå med til deres forslag?
- Hvorfor give op på en investering, når fodboldholdet er klar til oprykning, lød det.
Februar - Rekonstruktion
Den vestjyske fodboldklub blev den 23. februar sendt i rekonstruktion efter en begæring fra en kreditor.
Styregruppen
Styregruppen arbejder for at få EfB Elite A/S over i et lokalt ejerskab uden den nuværende amerikanske hovedaktionær Esbjerg Investments Limited, Hong Kong.
Styregruppen er nedsat af 10-12 lokale aktionærer og sponsorer i juli 2023 efter et forudgående halvt års forgæves forsøg på at finde en løsning med amerikanerne.
Kilde: EFB - Support EFB
En lille uge senere viste det sig, at EfB Ejendom var den kreditor, der havde begæret klubben i rekonstruktion. EfB Ejendom har styregruppens formand Henry Heiberg som bestyrelsesformand og Jens Hammer Sørensen som direktør. Han er også direktør i Esbjerg fB.
Advokaten Søren Volder blev kaldt ind som rekonstruktør og overtog midlertidigt ledelsen i selskabet EfB Elite A/S, da klubbens direktion og bestyrelse blev afsat indtil fremtiden for klubben var på plads.
De amerikanske ejere
Den amerikanske investorkreds bestående af Chien Lee, Partners Path Capital, Pacific Media Group og Krished Sud køber sig ind i EfB Elite A/S den 5. februar 2021 for at genrejse den kuldsejlede fodboldklub. Til sammen køber de aktiemajoriteten.
Den amerikanske ejer Paul Conway var uforstående overfor rekonstruktionen og kaldte den for vanvid.
Udover frygten for selve klubbens fremtid kan en rekonstruktion også betyde en fratrækning af seks eller ni point i ligaen, hvilket kunne få betydning for EfBs placering i 2. division. Men den 5. marts afgjorde Divisionsforeningen, at klubben maksimalt kunne miste tre point.
Hvad er en rekonstruktion?
En rekonstruktion skal i samarbejde med kreditorerne og skifteretten rette op på økonomien i et kriseramt selskab, så selskabet igen kan blive sundt. Hvis en rekonstruktion mislykkes, kan selskabet tages under konkursbehandling.
Kilde: Danmarks Domstole
Marts - Landsretten
Paul Conway og resten af Esbjerg Investment Limited valgte at kære skifterettens afgørelse om en rekonstruktion af fodboldklubben den 11. marts.
De var utilfredse med afgørelsen og mente ikke, at rekonstruktionens tilblivelse skete efter bogen, fordi Paul Conway og hans advokat ikke var til stede ved mødet.
Sagen blev derfor behandlet af landsretten, hvor det blev besluttet, at et nyt møde skal afholdes den 8. april med tilstedeværelse af Paul Conway.
Til mødet skal ejeren fremlægge en plan for fodboldklubbens økonomiske fremtid.
April - Styregruppens plan
De skrev samtidig i brevet, at de mente at have fundet en plan, der kan sikre klubbens fremtid, hvor 85 sponsorer og 400 privatpersoner vil støtte klubben økonomisk med 50 millioner kroner over de kommende tre år.
Styregruppens forslag
Styregruppen ønsker en rekonstruktion af fodboldklubben Esbjerg fB. De foreslår en rekonstruktion, hvor kreditorerne ikke taber penge, men at hele aktiekapitalen på nominelt 56,6 millioner kroner nedskrives til 0.
Styregruppen anser alle aktier i klubben for at være værdiløse. De har 12 millioner kroner til at kunne etablere en ny kapital. I planen vil de over de næste tre år tilføre klubben yderligere 38 millioner kroner.
Pengene skal komme fra støttesponsorater fra virksomheder og privatpersoner.
Den endelige plan lyder samlet set på 50 millioner kroner.
Kilde: EFB - Support EFB
8. april - Skæbnedagen
Dagen før mødet i skifteretten afviste de amerikanske ejere, at styregruppens plan vil blive en realitet, men at de er klar til at sælge klubben til en "fair pris".
Paul Conway løftede sløret for ejernes plan, hvor der vil blive tilføjet minimum otte millioner kroner samt konvertere et lån på fire millioner kroner. Derudover er der en investor med Esbjerg-forbindelser som vil investere 14 millioner kroner i klubben. Men amerikaneren nævnte ikke hvem.
Mandag eftermiddag lidt efter klokken 17 afgjorde skifteretten i Esbjerg at sende fodboldklubben tilbage i rekonstruktion.
Dermed formåede de amerikanske ejere ikke at fremlægge en overbevisende plan for, at man havde både penge og en bæredygtig plan for klubbens fremtid.