Forsøg med firedages arbejdsuge måske slut inden starten
Uenighed om en evalueringsrapport bringer to og et halvt års forsøg på at indføre firedages arbejdsuge på Jobcenteret i Esbjerg i fare.
Den så ellers så lovende ud. Idéen om en firedages arbejdsuge på Jobcentret i Esbjerg. Medarbejderne tog godt imod idéen. 86 procent af de 450 medarbejdere, der kan få sådan en firedages arbejdsuge, sagde "ja tak".
Men nu ser idéen ud til at være strandet. Parterne - Esbjerg kommune på den ene side og fagforeningerne Dansk Socialrådgiverforening og HK-Kommunal på den anden side - er gået fra hinanden. Uden aftale i hånden.
- Ærgerligt. Det kom som et lyn fra en klar himmel, at det ikke bliver til noget alligevel, siger beskæftigelsesrådgiver Anette Bøhlers.
Hvis vi ikke kan blive enige om en aftale, ja så kan vi jo ikke komme videre.
Jesper Frost Rasmussen, borgmester, Venstre
Rapport skiller parterne
Stridspunktet er såmænd ikke modellen for en firedages arbejdsuge, men en evalueringsrapport.
- Det er et banebrydende projekt, vi er gået i gang med her. Over to og et halvt år. Derfor er det vigtigt, at man har et validt og godt datagrundlag, når der skal træffes en beslutning om, hvordan man fortsætter efterfølgende, siger formanden for HK-Kommunal Sydjylland, Dorthe Vestergaard.
Egentlig er man i Esbjerg Kommune ikke uenig med fagforeningerne om dette. Snarere om prisen på en evalueringsrapport. Fagforeningerne har peget på en rapport, der kommer til at koste 840.000 kr., som kommunen skal betale.
Det synes borgmester Jesper Frost Rasmussen, Venstre, er for dyrt.
- Selvfølgelig skal vi have en evaluering af forsøget, men det er der jo mange måder at gøre på. Også måder, der er billigere end et universitetstilbud på over 800.000 kr. Jeg tvivler på, at et flertal i økonomiudvalget vil nikke ja til det, siger han.
Uden aftale intet forsøg
Forsøget skulle være begyndt i marts i år, men som alt andet blev det tidspunkt udsat på grund af corona-krisen. Til 1. august. Men nu bliver tidspunktet udsat igen. Til en ukendt dato. Måske er hele idéen i fare.
- Hvis vi ikke kan blive enige om en aftale, ja så kan vi jo ikke komme videre. Ærgerligt både for os som kommune, der gerne vil prøve det af, og for de mange medarbejdere der glædede sig til at komme i gang med det den 1. august, siger Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen.
Projektet skulle ellers spare kommunen for 1,7 mio. kr. om året i driftsudgifter i 2022 og 2023. Men ifølge TV SYDs kilder har man under forhandlingerne droppet den del, så forsøget ikke længere nødvendigvis skal spare penge.
I dag er Anette Bøhlers ærgerlig og skuffet. Hun havde glædet sig:
- Jeg gik og talte ned. Nu havde jeg to fredage tilbage, for så gik jeg på ferie, og efter min ferie kom jeg tilbage, og så havde jeg så en firedags arbejdsuge. Men ja, sådan gik det ikke, siger hun.
Håb - efter ferien
Formanden for HK-Kommunal Sydjylland, Dorthe Vestergaard, er dog stadig optimist:
- Nu går vi på sommerferie, og så er det min klare opfattelse, at vi mødes igen efter sommerferien. Og så får vi lavet en aftale til gavn for vores medlemmer, siger hun.