Forsker om kaos i Esbjerg: Sagen er usædvanlig og konflikten kan blive rigtig lang
Fronterne er trukket meget hårdt op i fodboldklubben Esbjerg fB, hvor spillere, trænere og ledere godt kan være i konflikt i lang tid.
Sagen fra fodboldklubben Esbjerg fB er ganske usædvanlig, og konflikten mellem på den ene side de utilfredse spillere og på den anden side de amerikanske ejere og cheftræner Peter Hyballa er endt på et helt ekstremt højt niveau.
Den kan vare ved hele sæsonen, medmindre en af parterne erkender at have begået en fejl, og at der deraf findes en løsning.
Det vurderer Niels Feddersen, forsker i destruktiv kultur i elitesporten i norden og England og postdoc fra Norges tekniske og naturvidenskabelig universitet.
- Det er usædvanligt, hvor offentligt sagen bliver, at spillerne går ud i det åbne brev og fortæller, hvad der foregår bag scenerne. Det er også usædvanligt, at ledelsen og træneren bekæmper spillerne og går direkte efter deres troværdighed og har fokus på finanserne og ikke spillernes og medarbejdernes velfærd.
Sagen begyndte at rulle i begyndelsen af juli kort tid efter Hyballas tiltræden som ny cheftræner i den sydvestjyske klub. Her fortalte avisen BT for første gang om tysk-hollænderens hårdhændede træningsmetoder og mandskabsbehandling og spillernes utilfredshed.
Som en snebold er sagen herefter rullet videre og videre og har blandt andet omfattet en degradering af fire spillerprofiler, inddragelse af Spillerforeningen og Arbejdstilsynet og et åbent brev fra 21 spillere, som udtrykker mistillid til Hyballa.
Nu bliver sagen så også et politisk spørgsmål i byrådet i Esbjerg. Her skal politikerne i økonomiudvalget på initiativ fra socialdemokraten Karen Sandrini drøfte, om byrådet skal blande sig i problemerne.
Esbjerg Kommune støtter fodboldklubben med en halv million kroner årligt.
Også de amerikanske ejeres kritik af mediernes dækning af sagen er usædvanlig, mener Niels Feddersen.
Blandt andet har medejer og bestyrelsesmedlem Paul Conway kaldt journalistikken for ”dårlig” og ”en joke”.
- I stedet for at forholde sig til hvad der er sandt og falsk, går ejeren efter medierne og angriber journalistikken. Det er typisk noget, man ser i regimer, siger Niels Feddersen.
To løsninger på konflikten
Når en ny træner kommer til en klub, vil der altid være kamp om pladserne i hierarkiet blandt spillerne. Det vidner degraderingen af profilerne Jakob Ankersen, Kevin Conboy, Yuri Yakovenko og Zean Dalügge til klubbens U19-hold og lejeaftalen med fire spillere fra engelske Barnsley om ifølge Niels Feddersen.
Han mener, at der er to bud på løsninger for at komme konflikten til livs.
- Den ene er, at spillere, trænere og ledere får en ordentlig snak, konfliktløser og får lavet nogle spilleregler at arbejde efter i hvert fald frem til vinterpausen (hvor transfervinduet åbner, og klubberne kan købe og sælge spillere, red.).
- Den mere destruktive løsning er, at enten skal de utilfredse spillere ud, hvilket vil være et tab for arbejdsmiljøet og Arbejdstilsynet i Danmark, fordi det så er ofrene, der bliver sendt videre og ikke dem, der efter sigende har begået de her ting - eller at Peter Hyballa bliver nødt til at gå, siger Niels Feddersen.
Sportsligt har Esbjerg fået en dårlig start på sæsonen i 1. division med uafgjort mod Vendsyssel og nederlag mod Helsingør. Klubben møder i weekenden Lyngby.