Forpagter brød bevidst reglerne med maleri - nu vil han ikke fjerne det igen
Kim Nielsen giver ikke op, selvom kommunen har truffet afgørelse om, at maleriet skal males over.
Kim Nielsen er forpagter på Pub Kaktus i Hjerting. Bygningen, som huser pubben, er bevaringsværdig, og det er her, problemet opstår.
Uden tilladelse fra kommunen hyrede Kim Nielsen for halvanden måned siden den lokale kunstner Henrik Nielsen til at kreere et maleri på pubbens gavl.
Vi har ikke flyttet en eneste mursten, og desuden er bygningens nuværende røde farve slet ikke den oprindelige
Kim Nielsen, forpagter, Pub Kaktus
Det er imod reglerne, og Esbjerg Kommune har derfor nu bestemt, at gavlmaleriet skal sløjfes og bringes tilbage til den røde farve, som resten af bygningen har.
- Det vil få lokalbefolkningen op af stolene, hvis det ender med, at jeg skal male gavlen, siger han og tilføjer, at han har fået henvendelser fra borgere og kunstnere, som bakker ham op.
Hvis vi først giver mulighed for dispensation, så skal vi begynde at forholde os til alle dem, der gerne vil male på en bevaringsværdig gavl
Formand for Plan og Byudviklingsudvalget, Henning Ravn (V)
Kim Nielsen indrømmer, at han kendte til bygningens status som bevaringsværdig, inden han gik i gang med maleriet. Alligevel kommer kommunens afgørelse bag på ham.
- Vi har ikke lavet om på bygningen eller strukturen. Vi har ikke flyttet en eneste mursten, og desuden er bygningens nuværende røde farve slet ikke den oprindelige, siger Kim Nielsen, der forleden talte med en gæst, som kan huske, at bygningen engang var cremefarvet.
Det mener Esbjerg Kommune
Chef for miljø og byggeri i Esbjerg Kommune, Christina Føns, udtaler:
- Afgørelsen er status fra vores side, og torsdag eftermiddag bliver Plan og Byudviklingsudvalget orienteret om sagen.
Formand for Plan og Byudviklingsudvalget, Henning Ravn (V), fortæller kort før udvalgsmødet, at der ikke har været en politisk behandling af sagen. Forvaltningen har truffet beslutningen, og forpagter af Pub Kaktus, Kim Nielsen, er velkommen til at ansøge om dispensation.
- Hvis vi først giver mulighed for dispensation, så skal vi begynde at forholde os til alle dem, der gerne vil male på en bevaringsværdig gavl, og hvornår er det så lige, at vi skal sige ja og nej, udtaler Henning Ravn.
Men det er jo bare en gavl, så er reglerne ikke lidt rigide?
- Det kan jeg ikke svare på. Der er sikkert også mange andre gavle, der kunne laves noget på, så derfor kan jeg ikke svare på det, svarer udvalgsformanden.
I lokalplanen for området står der, at ændringer, udskiftninger og vedligeholdelse af de bevaringsværdige huse skal ske i overensstemmelse med den oprindelige arkitektur med hensyn til generel udformning, herunder materialer, farver, tage, kviste, skorstene samt døre og vinduers udformning.
Hvis du kendte reglerne i lokalplanen, hvorfor valgte du så at opføre maleriet alligevel?
- Vi kender godt reglerne, men der er så meget nybyggeri herude, så derfor tænkte vi, at det med at bevare den gamle bydel var ødelagt allerede. Men jeg mener stadig ikke, at vi har ødelagt eller lavet om på bygningen. Vi har kun givet den lidt farve, argumenterer Kim Nielsen.
Det siger lokalplanen
Lokalplan 05-010-0006 placerer Gl. Guldagervej i område B3.
Her står der:
"Ændringer, udskiftninger og vedligeholdelse af de bevaringsværdige huse skal ske i overensstemmelse med den oprindelige arkitektur med hensyn til generel udformning, herunder materialer, farver, tage, kviste, skorstene samt døre og vinduers udformning."
"Bevaringsværdig bebyggelse, som vist på Lokalplankort, Bilag B med fed streg (herunder Gl. Guldagervej 15), skal bevares. Det betyder, at bevaringsværdig bebyggelse ikke må rives ned, medmindre der opstår en ekstraordinær situation omkring bygningens tilstand og uden at der først gennemføres en høring svarende til lovgivningen"
Håber de forbarmer sig
Kim Nielsen er nu i gang med at klage til Planklagenævnet. Han ved ikke, hvornår afgørelsen falder, men han har ikke tænkt sig at male noget som helst over, før han har gjort alle forsøg på at bevare maleriet.
Jeg håber, at vi får så mange underskrifter, at de vil se, at det vil være fuldstændig tosset at male det over
Kim Nielsen, forpagter, Pub Kaktus
Falder afgørelsen fra Planklagenævnet ikke til Kim Nielsens fordel, har han allerede nu valgt at begynde en underskriftsindsamling.
Han erkender, at selve indsamlingen i sig selv nok ikke er meget værd, men de mange signaturer kan forhåbentligt være med til at synliggøre, hvor meget maleriet betyder for borgerne.
Med underskrifterne i hånden håber han, at politikerne i Esbjerg Byråd vil give dispensation til at bevare maleriet.
TV SYD har forsøgt at få et interview med Esbjerg Kommunes borgmester, Jesper Frost Rasmussen (Venstre), men har ikke ønsket at forholde sig til sagen.