Få besøgende gør museumsdirektør nervøs: - Tør gæsterne at komme?

Klaus Melbye, der er direktør for Vadehavscentret, frygter, at gæsterne ikke tør komme på besøg. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vadehavscentret slog dørene op for museumsgæster tirsdag, men kun få kom forbi. Direktøren er spændt på, om gæsterne tør komme på besøg.

Det var ikke mange gæster, der slog vejen forbi Vadehavscentret, da de genåbnede dørene for offentligheden tirsdag. Kun 46 besøgende - som altså ikke inkluderer de grupper, de plejer at have på besøg - gæstede museet i Vester Vedsted ved Ribe.

Personalet på Vadehavscentret har før genåbningen stillet sprit og afskærmning op og fjernet nogle borde i caféen for at skabe plads. Så ifølge direktøren er der gjort helt klar til at tage imod gæsterne. Men direktøren nærer en lille frygt for museets nære fremtid.

- Jeg er spændt på, hvordan folk vil tage imod genåbning af kulturstederne. Tør de komme? Føler de sig trygge? Vi har jo gjort alt, hvad vi kan for at gøre huset her trygt. Men det er gæsten, der frem for alt skal føle, at vi tager den her situation alvorligt, siger Klaus Melbye, der er direktør for Vadehavscentret, til TV SYD.

Tilliden skal genopbygges

Klaus Melbye frygter, at Vadehavscentret ikke får samme museumsaktivitet, som de plejer, og at økonomien ikke kan holdes oven vande.

- Jeg er nervøs for, om vi kommer ovenpå igen. Og derfor er det fuldstændig afgørende, at vi får den tillid opbygget hos vores gæster og vores grupper, fortæller direktøren.

Vadehavscentret har allerede tabt en million kroner, når hjælpepakkerne er fratrukket i  regnestykket. Direktøren er derfor godt klar over, at omsætningen langt fra bliver som tidligere år.

- Vi ved jo allerede nu, at året ikke bliver et godt år. Vi har jo været heldige, i og med at vi har fået lønkompensation og hjælpepakker. Men når det er sagt, så ved vi godt, at vi ikke får den gode omsætning, som vi har haft de seneste tre år, siger Klaus Melbye til TV SYD.

Tema

COVID-19

Restaurantejere klarede sig gennem finanskrise og corona, men efter 18 år er det slut

Christian og Pia Bind mødte hinanden på Fakkelgaarden og startede senere hen Restaurant Bind sammen. Foto: Julie Rasmussen, TV SYD
Udgivet

I 2008 slog ægteparret Christian og Pia Bind dørene op til Restaurant Bind, opkaldt efter deres efternavn, men lørdag aften serverer de restaurantens sidste måltid.

- Godaften og velkommen til.

Sådan siger Pia Bind til alle gæster, hun modtager i døren til Restaurant Bind. Men det er snart slut.

Lørdag aften tager ejerne Christian og Pia Bind imod deres sidste gæster.

- Vi har da kriller i maven. Det er jo klart efter så mange år, at man skal sige farvel, siger Pia.

Torsdag aften er der gang i køkkenet på restaurant Bind. Foto: Julie Rasmussen, TV SYD

I køkkenet kan man finde Pia Binds mand, Christian Bind, der også kan mærke, at 18 års arbejde nærmer sig sin slutning.

- Jeg har ondt i maven, fortæller kokken.

Tid til at holde weekend

Ægteparret overtog restauranten i 2006, og to år senere kunne de byde de første gæster velkommen til fransk inspireret mad - en cuisine, som Christian Bind kender rigtig godt, da han er opvokset i Alsace i Frankrig og uddannet kok i hjemlandet.

- Vi har altid kunnet få et godt måltid franskinspireret gourmetmad, siger Peter Nielsen, der er stamgæst.

I entreen hænger der diplomer og gamle billeder fra Christian Binds tid som kok. Foto: Julie Rasmussen, TV SYD

Det var en drengedrøm for Christian Bind at få sit eget sted, hvor han kunne servere den franske mad.

- Det har været en oplevelse. Vi har været igennem en finanskrise, vi har haft corona og vi kom godt igennem alt, og det er så dejligt, siger kokken.

Men nu er det tid til, at kokken og fruen skal nyde deres tid på en anden måde.

- Vi glæder os sådan til at have fri om aftenen og have fri i weekender. Det har vi jo ikke prøvet. Christian startede som kok som 14-årig, fortæller Pia Bind.

Sønderjysk kærlighed

Den sønderjyske restaurant ligger ud til Flensborg Fjord og er blevet et ikonisk sted at spise i Sønderjylland.

- Vi ville herned en sidste gang, fordi det er en del af Sønderjylland, en del af området. Når man sådan mærker efter nu, så kan jeg godt mærke, det berører mig, fordi vi har været meget glade for at være her, siger Susanne Lundgaard Nielsen, der er kommet på restauranten siden den åbnede i 2008.

Susanne Lundgaard Nielsen og hendes mand har valgt at nyde deres sidste måltid i restauranten med en seksretters menu, og hun er ikke i tvivl om, at de går derfra en madoplevelse rigere.

- For mig er det altid fantastisk. Man skal aldrig overveje, om man tager herned, fordi man ved, at man aldrig bliver skuffet i forhold til mad og til bare det at være her. Hele atmosfæren, siger Susanne Lundgaard Nielsen

Vemodig afsked

De sidste par måneder har restauranten været fuldt booket med gæster, der skulle nå at have et sidste måltid.

- Det var en fornøjelse. Det har været en fornøjelse at følge ham, og vi har et lidt vemodigt stik i hjertet i aften, fordi det er sidste gang vi spiser her, siger stamgæsten Peter Nielsen.

Alt er booket onsdag aften på Restaurant Bind - ligesom det har været de sidste par måneder. Foto: Julie Rasmussen, TV SYD

Ude i køkkenet har kokken et øjeblik til at se tilbage på de sidste 18 år i huset med udsigten til fjorden.

- Vi har haft 18 fantastiske år med gode kunder, loyale gæster og supergodt personale, så det har været så dejligt. Men det klart, at det bliver lidt tomt for mig, men det tager vi på et andet tidspunkt, siger Christian Bind.

Det hele rundes af lørdag, hvor kokkene Michel Michaud, Francis Cardenau, Jean Louis Lieffroy og selvfølgelig Christian Bind vil servere mad til de sidste 73 gæster.

- Nu må vi bare give det det sidste hug og slutte på toppen og koncentrere os om det, vi laver nu, afslutter kokken.

I det nye år åbner Paul Proffitt sin nye Restaurant Pearl i Restaurant Binds gamle lokaler.

Politiet sætter ind mod juleindbrud med analyser, men har stadig brug for hjælp

Vicepolitiinspektør Jan Rasmussen er leder for analyseafdelingen hos Udlændingekontrolafdeling Vest i Padborg. Her bliver viden fra både politiet selv og borgerne sat i system, og det giver værdifulde analyser i forhold til at forebygge indbrud. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi
Udgivet

I politiets analyseafdeling arbejder man op mod jul for at forhindre så mange juleindbrud som muligt.

Politiet har i den seneste tid fået fingrene i flere formodede indbrudstyve.

Onsdag blev en 34-årig mand varetægtsfængslet mistænkt for at stå bag flere indbrud i landsdelen, mens to litauiske statsborgere er anholdt og sigtet for en lang række tyverier blandt andet langs den jyske vestkyst. Politiet fandt tyvekoster for omkring 26.000 kroner i deres bil - heriblandt flere kobberkabler.

Det oplyser Syd- og Sønderjyllandspoliti i en pressemeddelelse.

Ifølge politiet skyldes det et større analysearbejde - blandt andet hos analyseafdelingen hos Udlændingekontrolafdeling Vest i Padborg. 

- Vi sætter den viden, vi får og indhenter, i system, og det kan i forhold til indbrud eksempelvis resultere i, at vi kan udpege steder, hvor der er sandsynlighed for, at et af de næste indbrud kommer til at foregå, siger vicepolitiinspektør Jan Rasmussen, som er leder af analyseafdelingen i Padborg.

Derudover er vi afhængige af folks øjne og ører ude i lokalsamfundene, og af at de deler deres iagttagelser med os

Jan Rasmussen, vicepolitiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi

Arbejdet i afdelinger består blandt andet af analyse af adfærdsmønstre. Hvordan de foregår og hvilket køretøj, der bliver brugt.

Har brug for øjne og ører

Analysearbejdet kan dog ikke gøre det alene, ifølge Jan Rasmussen.

- Vi bruger al den viden, vi selv indsamler, og derudover er vi afhængige af folks øjne og ører ude i lokalsamfundene, og af at de deler deres iagttagelser med os. Det giver gode og meget brugbare analyser, som kan forebygge indbrud, når vi samler politiets og borgernes oplysninger, siger han.

Det er vicepolitiinspektør Nikolaj Hølmkjær, der er i spidsen for den gruppe hos Syd- og Sønderjyllands Politi, som lige nu arbejder på at opklare og forebygge indbrud.

- Vi fortsætter vores ekstraordinære indsats her op mod jul for at forhindre så mange juleindbrud som muligt”, siger vicepolitiinspektør han.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com