Esbjerg vil gøre unge fra København til lokale smede
Fem skoleelever fra København er i praktik på Esbjerg Havn. De er her med en bagtanke: Håbet er, at de vender tilbage til byen som smede. For der er hårdt brug for dem i vindmøllebyen.
Han har de store ører på, og hans øjne lyser gennem visiret, der beskytter dem mod svejselyset.
Julius Storm Østergaard Thaarup er ved at lære at svejse. Hans "lærer" Morten Andersen opmuntrer ham.
- Det er godt det der, siger han.
Den 15-årige skoleelev ranker ryggen.
- Jeg er svejser, siger han.
Den største grønne investeringer vil finde sted inden for havvind
COWI-rapport november 2023
Fra Vesterbro til Esbjerg havn
Fem elever fra 9. klasse på Tove Ditlevsens skole på Vesterbro i København er i praktik på Esbjerg Havn. De får én på opleveren:
- Jeg synes, jeg lærer en masse, og de er gode til at tage sig af mig, siger 9.klasses-eleven.
I går var de på Esbjerg Shipyard. I dag er de på Grumsens Maskinfabrik og Nicon:
- Det er sjovt, siger klassekammeraten Laurits Hejlsted.
Samarbejde
I september var de her på besøg. 22 elever. Fem af dem - alle drenge - blev så begejstrede over det, de så på havnen. De kæmpestore vindmøller, de store skibe, de store maskiner.
Det fik erhvervsplaymakeren i Esbjerg Kommune Julie Skals og hendes kollega i København til at samarbejde.
- Det er ofte lidt svært for eleverne i København at komme tæt på industrien. Det kan de her. Til gengæld håber vi, at de unge en dag vender tilbage til Esbjerg. Enten som færdiguddannede smede eller for at få en erhvervsuddannelse - som for eksempel smed. Dem mangler vi mange af, siger erhvervsplaymaker Julie Skals.
Flere smede, tak
På Grumsens Maskinfabrik er de ikke så sikre på netop dette, men regner mere med, at de unge vil agere ambassadører for Esbjerg og for erhvervsuddannelserne generelt, når de kommer tilbage til København fyldt op med gode oplevelser.
De ser meget gerne, at flere smede - og især skibsmontører - bliver uddannet. Nok er der ikke så stor mangel lige nu på smede, men snart. Den grønne omstilling med produktion af vindmøller, etablering af havvindmølleparker, PtX-anlæg og meget andet vil sætte voldsom gang i efterspørgslen efter dem.
De unge kommer ikke
Samtidig er der fuld gang i et generationsskifte. De "gamle" smede stopper. Men de unge kan ikke fylde op.
Udviklingen i antallet af smedelærlinge i Sydjylland er nærmest gået i stå. Færre unge har interesse for uddannelsen på trods af kampagner og stor mediedækning af problemet.
Smedelærlinge på nedtur
Smedelærlinge i Esbjerg, Haderslev, Tønder, Varde og Vejen kommuner:
Maj 2019 - 181 + elever i oplæring: 86
Maj 2020 - 195 + elever i oplæring: 86
Maj 2021 - 179 + elever i oplæring: 74
Maj 2022 - 185 + elever i oplæring: 49
Maj 2023 - 185 + elever i oplæring: 21
kilde: uddannelsesstatistik.dk
Det ser med andre ord lidt sort ud. I 2023 har vi 31.224 faglærte smede i Danmark. Men fremskriver vi til 2035 har vi kun 22.917 faglærte smede. Det er et fald på hele 8.307.
Sort fremtid
På langt sigt udfordres virksomhedernes rekrutteringsmuligheder imidlertid også af, at en stigende andel af industriens ikke-faglærte og faglærte vil forlade arbejdsstyrken som følge af alder i de kommende år. Det gælder bl.a. uddannelsesgrupperne: smede, mekanikere, industriteknikere, maskinteknik og produktion, værktøjsuddannelserne, elektronik- og svagstrømsuddannelsen, skibsteknik- og skibsmontage og industri- og procesoperatører, står der i en netop udkommet COWI-rapport (november 2023), der hedder "Beskæftigelseseffekter af investeringerne i den grønne omstilling i industrien 2023-2035."
Esbjerg = havvindmøller
Det i sig selv synes at være uheldigt. Men ser man på behovet for flere smede på grund af den grønne omstilling, kan det se særdeles sort ud. Især for en by som Esbjerg der spiller en central rolle i udskibning af havvindmøller.
De største grønne investeringer vil finde sted inden for havvind. Denne investeringstype står for 278 mia. kr. og udgør dermed godt en tredjedel af den samlede investeringssum. Investeringerne i havvind er særligt omfattende i 2028, 2029 og 2030, og dette er også tilfældet for de samlede investeringer i grøn omstilling. I disse tre år ligger ca. en tredjedel af de samlede grønne investeringer frem mod 2035, står der i rapporten "Beskæftigelseseffekter af investeringerne i den grønne omstilling i industrien 2023-2035".
Nu prøver erhvervsplaymakeren Julie Skals at få unge mænd og kvinder til Esbjerg fra København. Mange bække små...