En bajer skal der til, også selvom man sidder på plejehjem
Plejecenter i Esbjerg har indrettet et brunt værtshus for beboerne. Og beboerne er såmænd - alkoholdemente. Både beboere og ansatte er begejstrede.
At indrette et værtshus på et plejehjem for alkoholikere er enten en ide fra Helvede.... eller en ide fra Himlen. Det er ikke desto mindre, hvad de har gjort på Plejecenter Hedelunden i Esbjerg.
Og der er bestemt intet diabolsk over kvinden, der fik ideen, SOSU-hjælper Charlotte Pascale Engholm Voss.
- Jeg kunne godt tænke mig at berige de beboere, der er her. Og så er det jo sjovere for mig og mine kolleger at gå på arbejde, når vi har gang i sådan en fest, fortæller Charlotte med ædru mine.
Kun åbent i kort tid
Det er nu ikke verdens længste fest, de har gang i. Humlebo, som det brune værtshus på plejehjemmet hedder, har åbent fra klokken 20 lørdag og en halvanden times tid frem.
- Beboerne får måske to-tre øl, så der er ingen, der bliver fulde. Det er en nydelse, fortæller Charlotte.
Thomas Ordell er stamgæst på Humlebo. Han er også glad for ideen... og humle.
- Selvom man er på plejehjem, skal man da have lov til at drikke en bajer. Det er jo ikke sådan, at vi sidder og drikker os fulde. Det er sådan et hyggested, hvor folk kan komme og snakke om dagligdags ting, beretter Thomas Ordell.
Beboer: Kun én ulempe
Og værtshuset på plejehjemmet har fuld opbakning fra oven for nu at blive i den luftige metafor.
- Det er vores opgave at skabe aktiviteter for, og indrette os efter, den type beboere, vi har her. Og Humlebo matcher ret godt til vores afdeling her, fortæller Ellen Søndergaard, plejehjemsleder, Plejecenter Hedelund.
Humlebo er indrettet i en afdeling for folk med alkoholrelateret demens på den ene eller anden måde. Der er 21 beboere, og de fleste dukker op til en håndbajer hver lørdag. Ligheden med det brune værtshus halter dog ét sted, nemlig grunden til at de brune værtshuse blev brune, da de blev det.
- Det er bare ærgerligt, at man ikke må ryge her, siger Thomas Ordell, beboer på Hedelunden.
Alkohol påvirker stærkere med alderen
Alkohol påvirker både hjernen og andre organer i kroppen. Og alkohol har med andre ord indvirkning på både motorik, mentale funktioner og adfærd. Hvis ens hjerne er svækket af demens, fx Alzheimers sygdom, eller hvis hjernens funktion er svækket på grund af mangeårigt alkoholoverforbrug, vil man hurtigere blive påvirket af alkoholen. Desuden bliver kroppen med alderen dårligere til at omsætte og nedbryde alkohol, så man hurtigere bliver beruset – og dermed yderligere kognitivt svækket.
Kilde: Anne-Mette Guldberg, neuropsykolog, Nationalt Videnscenter for Demens
Bekymring
Både i Alzheimerforeningen og i Nationalt Videncenter for demens vækker nyheden om det lille værtshus på Hedelund bekymring. Neuropsykolog Anne-Mette Guldberg, Nationalt Videnscenter for Demens, siger:
- I forhold til at vedligeholde hjernens funktion ved man, at alle former for aktivitet – også sociale aktiviteter – er vigtige, men hvis man skal tage hensyn til beboere, som har en tendens til afhængighed, og som måske ikke kan styre kun at drikke om lørdagen, vil det nok være mest hensigtsmæssigt kun at servere alkoholfri drikke. Måske kan man på plejecentret skabe den gode stemning i rammer, der minder om værtshuset – også uden promiller i hjernen?
Som svar på kritikken siger Ellen Søndergaard, plejehjemsleder på Plejecenter Hedelund;
- En stor del af vores beboere er aktive misbrugere. Det er ikke en afvænningsafdeling, og beboerne har selvbestemmelse under kontrollerede forhold.