Ejere så på, da vindmølle løb løbsk og ulykken skete
En fortsat ukendt fejl førte tirsdag til, at en vindmølle roterede i høj fart for til sidst at knække. Ejeren, Wind Estate, var allerede på stedet, men kunne intet gøre.
Opdateret klokken 19.35: Der er tilføjet citater af Energistyrelsen nederst i artiklen.
Tirsdag middag gik alarmen hos Wind Estate.
En vindmølle i Darum, nær Bramming, blev fejlmeldt af naboen til møllen, hvorefter virksomheden mistede kontakt til og fjernstyring af møllen.
- Møllen roterede hurtigere end de to øvrige, der står derude, og der var noget, der ikke så rigtigt ud, fortæller Thomas Bisgaard, COO hos Wind Estate.
Wind Estates eget beredskab rykkede hurtigt ud til møllen, mens de havde brandvæsnet i røret, og konstaterede ved selvsyn, at den var løbet løbsk.
Derfor blev minestrimlen straks fundet frem, og en afspærring 500 meter omkring møllen opsat.
- Vi turde ikke sende vores folk i nærheden af møllen og havde ikke kontakt til den remote, så vi kunne ikke stoppe den. På et tidspunkt røg noget af vingetippen af, hvorefter møllen pludselig væltede, mens vi så på, fortæller Thomas Bisgaard videre.
Wind Estates COO sidder onsdag tilbage med stor tilfredshed over, at virksomhedens sikkerhedsprocedurer og beredskab samt et godt samarbejde med lodsejeren betød, at ingen kom til skade.
Undersøgelse pågår
Onsdag arbejdes der bag afspærringen på oprydning efter møllens kollaps. Samtidig er de tekniske undersøgelser, der skal klarlægge årsagen til hændelsen, i gang.
- En undersøgelse i samarbejde med Vestas skal gennem en teknisk gennemgang forklare, hvad der er sket. Jeg tør ikke gisne om, hvad det kan være, lyder det fra Thomas Bisgaard.
Vestas kommer dog i et skriftligt svar til TV SYD med en foreløbig forklaring.
- Vi kan konkludere, at møllen væltede, fordi tårnet blev overbelastet, da møllen løb løbsk. Det har med sikkerhed ikke noget med vingerne at gøre, skriver Claes Lautrup Cunliffe, Public Relations Lead hos Vestas.
Bjarne Christensen, der servicerer vindmøller med sin virksomhed fra Skærbæk, BMC Energi, fortalte tidligere, med forbehold for ikke at have set den pågældende mølle, at situationen om denne mølletype.
- Denne type mølle har det med at revne ved roden af vingen, og her kan det være sket, at vingen så har ramt tårnet og fået den til at knække.
Ydermere forklarede Bjarne Christensen, at Vestas har haft gang i et "udskiftningsprogram", hvor disse møller fik restaureret sine vinger, da de havde en tendens til at revne, hvilket kunne føre til ulykker.
Fra Vestas' side bekræfter man, at der har været en vingesag, men at den er afsluttet for år tilbage. Derfor har de ikke har kendskab til, at der skulle være et grundlæggende problem med at møllevingerne revner.
Hos Wind Estate konstaterer man, at man ikke har set en af sine vindmøller løbe løbsk på denne må før. Dog tager de situationen meget alvorligt og vil undersøge den til bunds.
Wind Estate har i Danmark 21 møller af typen V44-600 kW, som der er tale om.
Energistyrelsen skriver til TV SYD:
- Indberetningerne danner grundlag for at identificere, om reguleringen for teknisk certificering og servicering af vindmøller eventuelt bør tilpasses, og om Energistyrelsen skal iværksætte særlige initiativer over for bestemte aktører for at imødegå gentagelser af samme type af skade på tilsvarende vindmøller.
- Danmark har historisk været førende på vindmøller. Derfor findes der i dag en del ældre vindmøller landet over. Energistyrelsen er opmærksom på dette og følger løbende udviklingen bl.a. gennem krav om indberetning i tilfælde af havari eller skade.
- Generelt er det Energistyrelsens indtryk, at der er i Danmark er en velfungerende kontrolkæde bestående af certificerede servicevirksomheder.