De er 250 km fra hinanden - men nu kan han styre gassen ude i Nordsøen fra Esbjerg

Henrik Johansen, control room operator, er stolt over at arbejde med den nye digitale virkelighed, selvom det kan blive alvor. Foto: Finn Grahndin, TVSYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tyrafeltet i Nordsøen er under genopbygning og producerer ikke naturgas før i slutningen af året. Når det åbner for gashanerne igen, kan hele operationen overvåges fra nyt kontrolrum i Esbjerg.

Han ser helt rolig ud. Men er han nu også det? Kontrolrumsoperatør Henrik Johansen er i hvert fald på vagt. Både rent arbejdsmæssigt, men også mentalt. 

- Min vigtigste opgave er at modtage de alarmer, der kommer ind og så håndtere dem, siger han. 

På væggene over ham, ved siden ham og foran ham hænger eller står computere og monitorer, der kan få koldsveden frem ved tanken om, der pludselig kan komme en alarmerende beeep-lyd. Det her er ikke for sjovt. 

Henrik Johansen, kontrolrumsoperatør, og vicedirektør for Tyra, Lars Bo Christiansen ved nogle af de mange monitorer i kontrolrummet. Foto: Finn Grahndin, TVSYD

Det betyder bedre sikkerhed, større effektivitet og bedre samarbejde

Lars Bo Christiansen, vicedirektør for Tyra, Esbjerg

Tankelæser

Vi er i energiselskabet Total Energies' nye kontrolrum på Britanniavej i Esbjerg. Herfra kan man nu for første gang fjernstyre og kontrollere de nye faciliteter i Tyra-feltet langt ude på Nordsøen.

Henrik Johansen kan næsten se det på gæsten. Han tænker samme tanke: 

- Det altså ret fascinerende, at det kan lade sig gøre, ikke? 

De nye offshore Tyra-faciliteter er udstyret med omkring 100.000 datapunkter fra sensorer på kritisk udstyr, som bliver overvåget og analyseret i kontrolrummet. Værsgo og skyl. 

Snart kan Danmark igen få gas fra Nordsøen. Her Tyra Øst.

Land og vand nu sammen

Hidtil har de været meget opdelte. Tyra-feltets installationer ude i Nordsøen og samarbejdet med dem på land.

- Vi måtte ty til det, vi nu tænker er gammeldags telefoner og mails. Men med den her teknologi er vi så at sige nærmest med på Tyra-feltet. Det betyder bedre sikkerhed, større effektivitet og bedre samarbejde, siger vicedirektør for Tyra, Lars Bo Christiansen. 

Det er ikke bare snak. Faktisk hænger der en mandshøj monitor på den ene væg. Her står der en mand i et andet kontrolrum og taler ubesværet med Henrik Johansen. Noget om nogle varmepumper. Henrik Johansen smiler.  

-  Ja, min kollega står 250 kilometer ude i Nordsøen, siger han.

Henrik Johansen taler fra kontrolrummet i Esbjerg med sin kollega, der står i Tyra-feltets kontrolrum 250 kilometer ude i Nordsøen Foto: Finn Grahndin, TVSYD

På forkant

Men det hele kan blive alvor. Offshore-branchen er da også af gode grunde meget opmærksom på sikkerheden. Der skulle nødigt opstå store problemer ude i Nordsøen. 

Små problemer skal dog også begrænses. Det er dyrt at drive et naturgasanlæg så langt væk, at alt skal transporteres med specialskibe eller helikopter.    

- Vi forsøger at være på forkant ved at opfange hændelser på platformene, før de sker. I stedet for at en ventil eller en pumpe kører, indtil den bryder sammen, registrerer sensorer de mindste ændringer, og vi kan gribe ind, før tingene holder op med at fungere, siger vicedirektør for Tyra-genopbygningen, Lars Bo Christiansen.

Gas på vej tilbage

Tyra-feltet har været lukket ned siden 2019 for at blive genopbygget. Undergrunden under Tyra sank med mere end fem meter, og der var en risiko for sikkerheden. Men snart kan man åbne for gashanerne igen. Rørledningen mellem mellem Tyra-feltet og Danmark blev således genetableret sidst i juni.

Når det nye Tyra II - som det hedder - genoptager produktionen til vintersæsonen 23/24, er det et af verdens mest moderne naturgasfelter, siger TotalEnergies.

- Vi kommer til at producere gas 10 procent mere effektivt og alligevel med en 30 procent lavere CO2-udledning i forhold til det gamle Tyra, siger vicedirektør Lars Bo Christiansen.

En stolt ingeniør i kontrolrummet. Foto: Finn Grahndin, TVSYD

Stolt

Men det kan også betale sig på andre områder. De 200 mand, der normalt skal til for at styre og drive Tyra med al dens logistik kan nu reduceres til cirka 80 mand. 

Kontrolrummet i Esbjerg med al dets nye digitale virkelighed bliver selvfølgelig et vigtigt led. Også det ved Henrik Johansen så godt. 

- Jeg er stolt over at arbejde med det her. Det må jeg indrømme, siger han. 

Det største

Mere end 1.500 mennesker offshore og over 250 medarbejdere på land arbejder på at gøre faciliteterne klar til den første gas.

Det har tidligere været oplyst, at det 26 milliard kroner dyre infrastrukturprojekt er det største gasprojekt i den danske del af Nordsøen nogensinde.

Når Tyra II er tilbage i drift, forventes feltet at levere 2,8 milliarder kubikmeter gas om året. Det svarer til 80 procent af den forventede danske gasproduktion.

Fakta om Tyra

Tyra er Danmarks største naturgasfelt og har før genopbygningen været centrum for forarbejdning og eksport af mere end 90 procent af den naturgas, der produceres i den danske del af Nordsøen.

Tyra-feltets anlæg i Nordsøen er midlertidigt lukket for at blive genopbygget. I perioden mellem september 2019 og vintersæsonen 2023/2024 vil der ikke komme gas fra Tyra-gasfeltet.

Tyra-feltets anlæg har siden 1984 været den vigtigste forsyningskilde til danske og europæiske gasforbrugere. Nedlukningen skyldes, at Tyra-feltets anlæg siden etablering er sunket ca. 5 meter.

Der er voksende fare for, at en såkaldt '100 års-bølge' kan ramme feltet. Det er grunden til at Tyra bliver genopbygget, for at der fortsat kan hentes gas op i den danske del af Nordsøen.

Tyra-feltets anlæg ejes af DUC, som står for Dansk Undergrunds Consortium. Energiselskabet. TotalEnergies EP Danmark er operatør af Tyra-feltet på vegne af DUC – et partnerskab mellem TotalEnergies (43,2%), BlueNord (36,8%) og Nordsøfonden (20%). 

Lukningen afbrød også gasledningen fra Nordsøen til Danmark, så det meste fossilgas måtte importeres via Tyskland, hvilket dermed øgede Danmarks forbrug af flydende gas (LNG) via Holland, og russisk gas.

Danske politikere ønskede feltet genåbnet tidligere pga. høj gaspris i 2021 og 2022, men operatøren TotalEnergies EP Danmark afviste at det som teknisk muligt. Det er altså nu planlagt til vintersæsonen 2023/2024.

Barnet sov på bagsædet, da bilen blev stjålet.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Udgivet

Et 4-årigt barn sov på bagsædet, da en bil lørdag aften blev stjålet foran et supermarked.

Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi på X.

Bilen blev stjålet fra parkeringspladsen foran Coop 365 på Østergade i Toftlund omkring klokken 19.40.

Det var faren til barnet, der kort tid efter fandt både barn og bil efterladt uskadt tæt på gerningsstedet.

Syd- og Sønderjyllands Politi vil gerne høre fra vidner, der kan bidrage med oplysninger på 114.

De arbejder på højtryk for at gøre tidligere genbrugspladsgrund klar til 50.000 mennesker

Mikkel Harritslev og Lone Klint midt i det område, der om et halv år skal danne rammen om landsstævnet 2024. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD
Udgivet

Om et halvt år er Vejle Kommune vært for DGI's landsstævne. Det har krævet masser af forberedelse, 126.000 jord og erfarne kræfter.

Det kan måske være lidt svært at forestille sig, når man skuer ud over grunden en råkold januardag, hvor den er mudret og fyldt med vandpytter.

Men om et halvt år vil cirka 5000 frivillige, 25.000 deltagere, og måske lige så mange tilskuere, indtage stævnepladsen og de andre idrætsfaciliteter i forbindelse med DGI's landsstævne i Vejle. Det er i hvert fald det antal, som to af drivkræfterne bag tilblivelsen af landsstævnet håber på at nå op på.

Video: Vejle Kommune

Lene Klindt er projektleder på landsstævnet hos DGI, og Mikkel Harritslev er projektchef på landstævnet hos Vejle Kommune.

- Det her med at få en masse mennesker ud at opleve naturen, bymidten og vores havnefront, det er noget af det, der er vigtigt for os i forbindelse med værtsskabet, fortæller Mikkel Harritsslev, for hvem det at arrangere et landsstævne ikke er ukendt land.

Det er bestemt ikke første gang, at Mikkel Harritslev og Lone Klint er med til at sætte et landsstævne i søen. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Han var også med som projektleder i forbindelse med det seneste landsstævne i Svendborg i 2022.

Lene Klindt er heller ikke helt uprøvet i disciplinen landsstævner. Hun har været med til at arrangere dem siden 2009.

126.000 kubikmeter overskudsjord

Arbejdet med at gøre området klar til et stort landsstævne begyndte allerede i foråret 2023. I februar lukkede genbrugsstationen på adressen, og efterfølgende blev 126.000 kubikmeter overskudsjord fra det omkringliggende landskab kørt ind på området.

Herefter blev jorden tromlet, inden der blev sået græs og lavet stisystemer.

Der er ikke langt fra landsstævnepladsen og ind til centrum i Vejle. De fem lejlighedstårne "De Fem Søstre" ses i det fjerne. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Ifølge de to arrangører er der særligt én ting, som vil få landsstævnet i Vejle til at skille sig ud fra de mange andre udgaver, der har været i andre danske byer gennem årene.

Den tætte geografi.

- Vi kan have rigtig mange idrætsgrene og vores festområder tæt på hinanden. Så når man står af bussen nede på banegården, så er der halvanden kilometer, til man står herude midt i landstævneområdet, fortæller Lene Klindt.

Krydsbefrugtning

En af Mikkel Harritslevs opgaver er også at sørge for, at foreningsliv, erhvervsliv, de handlende og alle de kommercielle aktører får så meget ud af byens værtsskab som muligt.

- Placeringen gør, at vi får den her udveksling mellem at landstævnedeltagerne herudefra (stævnepladsen red.) kommer ind og får oplevet byen, samtidig med at Vejle Kommunes indbyggere får lov til at komme ud og opleve landsstævnet. Så den krydsbefrugtning der sker, den er superfin, siger Mikkel Harritsslev.

I landstævneområdet ved Ny Rosborg skal der blandt andet laves et område, hvor der skal afvikles beachvolley og beachhåndbold, en arena med plads til 10.000 tilskuere, et festareal med madboder og barer samt en rambla, der fører ind til midtbyen i Vejle.

Når landstævnet er overstået 6. juli, kommer området ikke til at stå ubrugt hen. Lidt længere ude i fremtiden er det planen, at det skal blive til den nye bydel Ny Rosborg.

I fremtiden skal landsstævnepladsen huse bydelen Ny Rosborg. Landsstævnet har været en anledning til at påbegynde nogle af forberedelserne til det. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Meget af det anlægsarbejde såsom stier, der bliver lavet i forbindelse med landsstævnet, er også noget, der skal være en del af den nye bydel.

- Vi får synliggjort og aktiveret området herude i forbindelse med de nødvendige anlæg, der skal laves herude til landsstævnet, men som samtidig også skal laves for at byudvikle området. Der kommer nye stier og broer over bækkene herude, siger Vejle Kommunes projektchef på landsstævnet, Mikkel Harritslev.

Foto: DGI

Både Lene Klindt og Mikkel Harritslev er fortrøstningsfulde, hvad tidsplanen angår - også selvom det næste halve år op til stævnet bliver et travlt et af slagsen.

- Det er fantastisk, når alt det, vi har planlagt de sidste par år, begynder at få liv, og vi skal til at bygge op, og det skal have vinger. Vi glæder os utrolig meget til om et halvt år, når vi står her og skal åbne landsstævnet, og det hele skal forløses, fortæller Lene Klindt.

DGI's landsstævne i Vejle finder sted i perioden 3. til 6. juli.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com