De er 250 km fra hinanden - men nu kan han styre gassen ude i Nordsøen fra Esbjerg
Tyrafeltet i Nordsøen er under genopbygning og producerer ikke naturgas før i slutningen af året. Når det åbner for gashanerne igen, kan hele operationen overvåges fra nyt kontrolrum i Esbjerg.
Han ser helt rolig ud. Men er han nu også det? Kontrolrumsoperatør Henrik Johansen er i hvert fald på vagt. Både rent arbejdsmæssigt, men også mentalt.
- Min vigtigste opgave er at modtage de alarmer, der kommer ind og så håndtere dem, siger han.
På væggene over ham, ved siden ham og foran ham hænger eller står computere og monitorer, der kan få koldsveden frem ved tanken om, der pludselig kan komme en alarmerende beeep-lyd. Det her er ikke for sjovt.
Det betyder bedre sikkerhed, større effektivitet og bedre samarbejde
Lars Bo Christiansen, vicedirektør for Tyra, Esbjerg
Tankelæser
Vi er i energiselskabet Total Energies' nye kontrolrum på Britanniavej i Esbjerg. Herfra kan man nu for første gang fjernstyre og kontrollere de nye faciliteter i Tyra-feltet langt ude på Nordsøen.
Henrik Johansen kan næsten se det på gæsten. Han tænker samme tanke:
- Det altså ret fascinerende, at det kan lade sig gøre, ikke?
De nye offshore Tyra-faciliteter er udstyret med omkring 100.000 datapunkter fra sensorer på kritisk udstyr, som bliver overvåget og analyseret i kontrolrummet. Værsgo og skyl.
Land og vand nu sammen
Hidtil har de været meget opdelte. Tyra-feltets installationer ude i Nordsøen og samarbejdet med dem på land.
- Vi måtte ty til det, vi nu tænker er gammeldags telefoner og mails. Men med den her teknologi er vi så at sige nærmest med på Tyra-feltet. Det betyder bedre sikkerhed, større effektivitet og bedre samarbejde, siger vicedirektør for Tyra, Lars Bo Christiansen.
Det er ikke bare snak. Faktisk hænger der en mandshøj monitor på den ene væg. Her står der en mand i et andet kontrolrum og taler ubesværet med Henrik Johansen. Noget om nogle varmepumper. Henrik Johansen smiler.
- Ja, min kollega står 250 kilometer ude i Nordsøen, siger han.
På forkant
Men det hele kan blive alvor. Offshore-branchen er da også af gode grunde meget opmærksom på sikkerheden. Der skulle nødigt opstå store problemer ude i Nordsøen.
Små problemer skal dog også begrænses. Det er dyrt at drive et naturgasanlæg så langt væk, at alt skal transporteres med specialskibe eller helikopter.
- Vi forsøger at være på forkant ved at opfange hændelser på platformene, før de sker. I stedet for at en ventil eller en pumpe kører, indtil den bryder sammen, registrerer sensorer de mindste ændringer, og vi kan gribe ind, før tingene holder op med at fungere, siger vicedirektør for Tyra-genopbygningen, Lars Bo Christiansen.
Gas på vej tilbage
Tyra-feltet har været lukket ned siden 2019 for at blive genopbygget. Undergrunden under Tyra sank med mere end fem meter, og der var en risiko for sikkerheden. Men snart kan man åbne for gashanerne igen. Rørledningen mellem mellem Tyra-feltet og Danmark blev således genetableret sidst i juni.
Når det nye Tyra II - som det hedder - genoptager produktionen til vintersæsonen 23/24, er det et af verdens mest moderne naturgasfelter, siger TotalEnergies.
- Vi kommer til at producere gas 10 procent mere effektivt og alligevel med en 30 procent lavere CO2-udledning i forhold til det gamle Tyra, siger vicedirektør Lars Bo Christiansen.
Stolt
Men det kan også betale sig på andre områder. De 200 mand, der normalt skal til for at styre og drive Tyra med al dens logistik kan nu reduceres til cirka 80 mand.
Kontrolrummet i Esbjerg med al dets nye digitale virkelighed bliver selvfølgelig et vigtigt led. Også det ved Henrik Johansen så godt.
- Jeg er stolt over at arbejde med det her. Det må jeg indrømme, siger han.
Det største
Mere end 1.500 mennesker offshore og over 250 medarbejdere på land arbejder på at gøre faciliteterne klar til den første gas.
Det har tidligere været oplyst, at det 26 milliard kroner dyre infrastrukturprojekt er det største gasprojekt i den danske del af Nordsøen nogensinde.
Når Tyra II er tilbage i drift, forventes feltet at levere 2,8 milliarder kubikmeter gas om året. Det svarer til 80 procent af den forventede danske gasproduktion.
Fakta om Tyra
Tyra er Danmarks største naturgasfelt og har før genopbygningen været centrum for forarbejdning og eksport af mere end 90 procent af den naturgas, der produceres i den danske del af Nordsøen.
Tyra-feltets anlæg i Nordsøen er midlertidigt lukket for at blive genopbygget. I perioden mellem september 2019 og vintersæsonen 2023/2024 vil der ikke komme gas fra Tyra-gasfeltet.
Tyra-feltets anlæg har siden 1984 været den vigtigste forsyningskilde til danske og europæiske gasforbrugere. Nedlukningen skyldes, at Tyra-feltets anlæg siden etablering er sunket ca. 5 meter.
Der er voksende fare for, at en såkaldt '100 års-bølge' kan ramme feltet. Det er grunden til at Tyra bliver genopbygget, for at der fortsat kan hentes gas op i den danske del af Nordsøen.
Tyra-feltets anlæg ejes af DUC, som står for Dansk Undergrunds Consortium. Energiselskabet. TotalEnergies EP Danmark er operatør af Tyra-feltet på vegne af DUC – et partnerskab mellem TotalEnergies (43,2%), BlueNord (36,8%) og Nordsøfonden (20%).
Lukningen afbrød også gasledningen fra Nordsøen til Danmark, så det meste fossilgas måtte importeres via Tyskland, hvilket dermed øgede Danmarks forbrug af flydende gas (LNG) via Holland, og russisk gas.
Danske politikere ønskede feltet genåbnet tidligere pga. høj gaspris i 2021 og 2022, men operatøren TotalEnergies EP Danmark afviste at det som teknisk muligt. Det er altså nu planlagt til vintersæsonen 2023/2024.