Blind kvindes nødråb: Det er utrygt, når jeg ikke ved, hvem der kommer ind ad døren

Kirsten Petersen er blind på det ene øje og har fem procent syn på det andet. Det betyder, hun er ude af stand til at se hvem, der kommer i hendes hjem. Foto: Pia Thordsen
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

18 forskellige hjælpere på to uger. Det er alt for meget, mener en 82-årig næsten blind kvinde i Ribe, som er helt afhængig af hjælpen.

Det er en kendt problemstilling: Antallet af vikarer i hjemmeplejen har været stigende gennem flere år, og det skaber utryghed hos borgerne.

Men for én særlig gruppe har følelsen af utryghed et ekstra gear: Blinde og svagtseende har ingen chance for at skabe sig et hurtigt billede af dén person, der kommer ind ad døren i deres hjem. Så når stemmen er fremmed, stiger pulsen.

Det er nøjagtigt sådan, 82-årige Kirsten Petersen fra Ribe har det mange gange hver uge. Hun føler, at antallet af fremmede, der kommer i hendes hjem, er gået over gevind.

Kvinden i denne artikel hedder ikke Kirsten Petersen i virkeligheden. TV SYD vurderer, at hun er i en ekstra sårbar situation, og vi har derfor valgt at give hende et alias.

Der er altid en undskyldning

- Det meget, meget utrygt. Jeg ved ikke, hvem der står derude og ikke står derude. Jeg kender dem ikke. Det kan jeg ikke komme til, når der er så mange forskellige, siger hun.

Men når hun kontakter hjemmeplejen, er der altid en forklaring:

- En typisk undskyldning er, at så er det sommerferie, så er der vinterferie og juleferie. Så er der afspadsering eller rullende dag eller børns sygdom eller egen sygdom. Der er noget hele tiden, siger Kirsten Petersen.

Glemmer at præsentere sig

Et andet problem med de mange fremmede hjælpere er, at de ofte glemmer at præsentere sig, når de kommer. Eller de lægger ting forkert, så Kirsten Petersen ikke kan finde dem igen, når de er gået.

- Men det er også det, at de skal lede efter ting, og jeg aner ikke, hvad de leder efter, eller hvad de foretager sig, siger hun.

- Nogen siger, de har været her før, og det er da muligt, de har det, men det giver ikke den samme tryghed, som når det er dem, man kender, der kommer.

Blev for meget

En dag midt i august blev det hele for meget for hende: hun kontaktede TV SYD i håb om at få rejst opmærksomhed om et overset problem hos en særligt sårbar gruppe mennesker.

Et faktatjek af Kirsten Petersens historie viste, at hun ikke overdrev, da hun vurderede, at hun havde besøg af 10 forskellige hjælpere på én uge.

I løbet af uge 32 og 33 kom der 18 forskellige hjælpere i hendes hjem.

Esbjerg Kommune – herunder den hjemmepleje, Kirsten Petersen hører under – har ellers indført faste teams for nyligt – netop for at bringe antallet af forskellige hjælpere i borgernes hjem ned.

Det betyder, at en gruppe på 10 faste hjælpere skal tage sig af den gruppe borgere, Kirsten Petersen hører sammen med, så i princippet burde der fast være 10 personer året rundt – også selvom hun har besøg morgen, middag, aften og ved sengetid.

18 er for højt et tal

Hos Esbjerg Kommune erkender Arne Nikolajsen, direktør for Fritid Sundhed & Omsorg, at 18 hjælpere på to uger er et højt tal.

- Det er for højt et tal, siger han.

- Efter min vurdering vil der komme 10-12 personer i hjemmet, når vi besøger en borger tre-fire gange i døgnet, og vi kommer med både sygeplejen og hjemmeplejen.

Foto: Pia Thordsen

Han forklarer, at uge 32 og 33 har været påvirket af ferie: To hjælpere fra Kirsten Petersens faste team har haft ferie.

Faste teams har ansvar for akutte situationer

Men hvordan to medarbejdere på ferie får et team på 10 faste hjælpere til at vokse til 18 over to uger, er der ifølge Arne Nikolajsen ikke en enkel forklaring på:

En forklaring kan være pludseligt opståede opgaver, som de faste teams også skal tage sig af:

Det kan være en patient, der bliver syg, eller en der bliver udskrevet fra sygehuset, men som stadig har behov for behandling.

- Hver morgen skal vi jo prioritere. Jeg ved ikke, om man skal farve borgeren "rød, gul eller grøn" – men i hvert fald skal vi prioritere, hvem der er mest vigtig. Hvis en borger er blevet syg om natten sætter vi selvfølgelig de stærkeste kompetencer derhen i forhold til, hvad der er brug for inde i det hjem, siger Arne Nikolajsen.

Han erkender, at det kan være problematisk, at faste teams skal tage sig af tunge akutte opgaver:

- Det kan være, at vi bliver nødt til at omorganisere, så vi har et særligt team, der kører til de akutte opgaver, og nogle faste teams til de mere faste opgaver. Det er sådan noget, vi kigger lidt på og prøver at gøre os nogle erfaringer med, siger han.

- Og så skal vi også arbejde på, at alle ved, at de skal præsentere sig, når de kommer ind til blinde og svagtseende, siger han.

Dejligt med færre hjælpere

Imens kommunen finder ud af, hvordan de løser problemet, kan Kirsten Petersen kun håbe, at de faste teams kommer til at fungere bedre.

Efter hun kontaktede TV SYD, er der kommet færre hjælpere i hjemmet, fortæller hun.

- Det har været dejligt, siger hun. De er lettere at snakke med, og de ved, hvor ting skal stå.

Politiet sender appel til borgere, der ser og hører fyrværkeri inden nytår

Politikommissær ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Morten Alslev. Foto: TV SYD
Udgivet

I år må der kun fyres fyrværkeri af 31. december og 1. januar. En overtrædelse kan give en bøde på 2.500 kroner.

For nogle kan det være svært at modstå fristelsen for at tage forskud på nytåret.

Men det er faktisk ulovligt.

Og i år er reglerne blevet strammet yderligere.

Hvor det tidligere var lovligt at fyre fyrværkeri af allerede fra 27. december, skal de krudtglade i år vente til 31. december med at skyde nytåret ind, efter der er lavet nye regler.

- Det er klart, at borgere kan føle sig utrygge, når de hører et kanonslag gå i deres nabolag. Og så appellerer vi jo altid til, at de ringer ind til os og fortæller, hvad de ser, og hvad de hører, siger Politikommissær ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Morten Alslev.

Tidligere har Rigspolitiet også været ude og opfordre borgere til at anmelde fyrværkeri affyret uden for perioden.

Sådan er reglerne for fyrværkeri

I år må man kun fyre fyrværkeri af 31. december og 1. januar.

Fyrer man fyrværkeri af uden for perioden, lyder bøden på 2.500 kroner.

Tidligere var perioden fra 27. december til 1. januar, og dengang kostede det 2.000 kroner i bøde.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Hvordan prioriterer I sager om for tidlig affyring af nytårsfyrværkeri?

- Anmeldelser af den her karakter ryger ind og bliver prioriteret på lige vilkår med alle andre sager, hvor vi er nødt til at prioritere alvoren af sagen og hvor hastende den er. Så det kommer lidt an på, hvor meget andet der ligger, om vi håndterer den her og nu, eller om vi kommer til at vente, siger Morten Alslev.

Er det ikke nærmest umuligt at sigte nogen for at fyre fyrværkeri af uden for perioden?

- Jeg anerkender, at det er svært, men det er bestemt ikke umuligt. Når vi får denne type anmeldelser, kører vi jo typisk ud til stedet, og der kan vi både bruge vidneafhøringer og videoovervågning. Og hvis vi træffer nogle personer, så har vi mulighed for at visitere dem og se, om vi kan finde noget, siger politikommissæren.

Men har I ressourcer nok til at prioritere den her slags sager?

- Vi har jo de ressourcer, vi har, og derfor er vi altid nødt til at prioritere benhårdt. Der er selvfølgelig sager, der er personfarlige, og sager, hvor det er hastende, at vi kommer frem. Men sager af den karakter bliver ikke bare kasseret, siger Morten Alslev.

Politikerne har fået nok af mindretallets pengeønsker og vil starte undersøgelse

Duborg-Skolen i Flensburg er en af de skoler syd for grænsen, der modtager støtte fra den danske stat. Foto: Google Street View
Udgivet

Sydslesvigudvalget under Folketinget mener, at mindretallets pengeønsker har taget overhånd. De mener, at bedre samarbejde løse de stadigt stigende udgifter.

Sydslesvigudvalget under Folketinget har netop offentliggjort, hvordan de 542,1 millioner statskroner skal fordeles mellem mindretallets organisationer og foreninger syd for grænsen i 2025.

Når pengene bliver fordelt, bliver det med en vis panderynken.

Der har været "usædvanligt høje bevillingsønsker", siger udvalgets formand, Benny Engelbrecht (S), som for nylig langede ud efter netop mindretallet på grund af personfnidder og manglende samarbejde institutionerne imellem.

Derfor har udvalget også netop vedtaget en indefrysning af anlægstilskuddet som også traditionelt kommer i form af et millionbeløb.

Den helt store post er som altid Dansk Skoleforening for Sydslesvig, der driver 40 daginstitutioner og 55 dagtilbud med omkring 8.000 børn syd for grænsen.

Foreningen modtager i 2025 396,7 millioner kroner, hvilket er 30 millioner kroner under, hvad man havde søgt om.

Sådan fordeles driftstilskuddet i 2025

Der var afsat 557,7 millioner kroner på finansloven til netop kulturelle anliggender i Sydslesvig, og heraf har Sydslesvigudvalget altså valgt at bruge 542,1 millioner kroner.

Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig: 32.166.111 kroner

Dansk Skoleforening for Sydslesvig: 396.763.721 kroner

Flensborg Avis: 31.899.743 kroner

Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger: 41.161.154 kroner

Sydslesvigsk Forening: 31.132.666 kroner

Sydslesvigsk Vælgerforening: 4.120.082 kroner

Grænseforeningen: 4.630.326 kroner

Federal Union of European Nationalities: 225.426 kroner

I alt: 542.099.228 kroner

Sætter gang i udredning

Og Sydslesvigudvalgets signal om at indefryse anlægstilskuddet er blevet cementeret af endnu en udmelding fredag.

For udvalget vil sætte gang i en udredning, der skal se på, om opgaver kan løses mere effektivt eller undværes, eftersom der år efter år bliver søgt om flere udgiftsønsker.

- Det er ekstraordinære tiltag Sydslesvigudvalget har taget med dette års bevillinger, udløst af en ekstraordinær situation med usædvanligt høje bevillingsønsker fra Sydslesvig. Jeg vil især fremhæve den udredning, som udvalget nu igangsætter, som et vigtigt redskab for en fremtidssikring af det danske mindretals fremtid, siger Benny Engelbrecht (S), formand for Sydslesvigudvalget, i en pressemeddelelse.

- Bevillingerne har jeg været med til at afgøre, og dermed bevilge igennem mange år, og som regel med stor glæde. I år har det dog været anderledes. Ansøgningernes størrelse har nemlig nu nødvendiggjort, at der skal ske noget. Derfor har vi i udvalget taget et nyt og særligt skridt. Vi igangsætter en udredning. Og vi håber at udredningen i sidste ende, vil være med til at sikre det danske mindretal – også i fremtiden, siger Venstres medlem af Sydslesvigudvalget Anni Matthiesen.

I Sydslesvigudvalget sidder desuden: Henrik Dam Kristensen (S), Henrik Frandsen (Moderaterne), Patrick Culmsee Bryhl Madsen (Danmarkdemokraternes Ungdom), Frederik Bloch Münster (K) og Christian Juhl (Enhedslisten).

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com