Biografdirektør: - Jeg havde ikke forudset nedlukningen for en uge siden
Biografdirektør Finn Hansen ærgrer sig over den tredje nedlukning af kulturlivet, men han er også optimistisk på sin branches vegne.
Finn Hansen er biografdirektør i Nordisk Film Biografer i Esbjerg er ked af, han nu er nødt til at lukke de otte top moderne sale, som har til huse i den kun to år gamle biograf.
- Vi ville da gerne have været det foruden. Og helt ærligt - så havde jeg ikke set det komme for bare en uge siden, siger han til TV SYD.
Julen er traditionelt en af biografernes højsæsoner med mange filmpremierer og mange mennesker i biffen.
For erhvervslivet gælder følgende nye krav fra søndag den 19. december 2021 kl. 8 frem til den 16. januar 2022:
Selskabslokaler, spillehaller, kasinoer, lege- og badelande, forlystelsesparker, tivolier, messer, forsamlingshuse samt lokaler og lokaliteter, hvor der afvikles konferencer og foredrag skal holde lukket.
Serveringssteder herunder restauranter og barer skal lukke kl. 23 med sidste udskænkning kl. 22, ligesom der vil være et indendørs arealkrav på 2 kvm per siddende kunde og 4 kvm for stående gæster.
Private arrangementer uden for eget hjem, herunder bryllupper, sølv- og guldbryllupper, konfirmations-, studenter- og fødselsdagsfester og lignende arrangementer skal holdes inden for rammerne af reglerne for serveringsstederne, herunder lukketid kl. 23.
Der indføres indendørs arealkrav i detailhandlen med afsæt i butikkernes størrelse.
Der indføres et generelt krav om mundbind eller visir på erhvervsområdet, herunder i take-awaysteder, liberale personrelaterede serviceerhverv og fællesområder på hoteller, vandrehjem og lignende. Dog gælder der fortsat undtagelse, hvis ansatte kan forevise coronapas. For serveringssteder og i detailhandlen skal ansatte, der har kundekontakt, have mundbind eller visir på, uanset om de har gyldigt coronapas.
Krav om opsætning af informationsmateriale fra Sundhedsstyrelsen samt krav om håndsprit mv. i detailhandlen og på serveringssteder.
Derudover forlænges de gældende regler om krav om coronapas, mundbind eller visir og forbud mod adgang til lokale og lokaliteter mv. på Erhvervsministeriets område. Det betyder fx, at du stadig skal vise coronapas, når du skal på restaurant eller til frisøren, og at fx natklubber og diskoteker fortsat er lukkede frem til den 16. januar 2022.
Offentlige og private arbejdsgivere opfordres kraftigt til at sikre, at medarbejdere, der har mulighed for at varetage deres arbejde uden fysisk fremmøde på arbejdspladsen, gør dette.
- Selvfølgelig er vi kede af det, og det er en belastning og ærgerligt for både ansatte og biografgængere - og ikke mindst også for alle de gode film, der spiller lige nu, siger Finn Hansen
Men når det er sagt, så gør den tidligere erfaring med nedlukning af kulturlivet ham alligevel fortrøstningsfuld på sin branches vegne.
- Det her er 3. gang med en tvangslukning, og vores erfaring er nu, at vi kan se, at folk faktisk kommer fuldtalligt igen, så snart vi må åbne. Så vi skal nok komme stærkt tilbage, mener Finn Hansen.
Biografens chance for at klare sig gennem coronanedlukningen er økonomiske hjælpepakker.
- Når vi bliver kompenseret økonomisk, så skal det nok gå, men det er selvfølgelig ikke en ønskesituation, siger biografdirektøren.
De generelle hjælpepakker genåbner
Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier blev i sidste uge enige om, at genåbne de generelle kompensationsordninger til dansk erhvervs- og kulturliv. Ordningerne betyder, der vil være økonomisk hjælp til en lang række virksomheder og institutioner mv., som bliver ramt af nedlukningen.
- Lige nu er det helt afgørende, at vi både passer på danskerne og holder hånden under vores erhvervs- og kulturliv. Julen er en afgørende tid for mange erhvervsdrivende, og derfor er meldingen også helt klar herfra: Når fadølsanlægget skal bruges mindre end normalt, eller man ikke længere kan invitere gæster til sin forlystelsespark, så er der allerede hjælp at hente, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.
Derudover ser regeringen og aftalepartierne på, om der skulle være behov for yderligere initiativer.
Kompensationsordninger omfatter følgende:
Faste omkostninger:
Virksomheder med en omsætningsnedgang på mindst 30 pct. kan få hjælp via kompensationsordningen for faste omkostninger i perioden fra den 1. december til den 28. februar.
Virksomheder der primært er ramt i december kan søge for en omsætningsnedgang i den måned alene. Normalt skal man som virksomhed søge for to eller tre måneder under et.
Selvstændige mv.:
Selvstændige mv. med en omsætningsnedgang på mindst 30 pct. kan få hjælp i perioden fra den 1. december til den 28. februar.
Lønkompensation:
Virksomheder, der sender over 30 pct. af medarbejderne hjem som en konsekvens af restriktionerne, vil være omfattet af lønkompensationsordningen.
Den midlertidige arbejdsfordelingsordning gælder desuden frem til den 31. marts 2022.
Tvangslukninger:
De dele af dansk erhvervs- og kulturliv, der er tvangslukkede f.eks. natteliv, vil kunne få dækning af 100 pct. af deres faste omkostninger og adgang til selvstændigordningen mv. for tvangslukkede. De kan derudover hjemsende deres medarbejdere på lønkompensation.
Større arrangementer:
Arrangører med arrangementer på mindst 350 personer, der er planlagt før den 7. december 2021 eller er fast tilbagevendende, og som aflyses, udskydes eller ændres væsentligt kan få hjælp via arrangørordningen.
Pulje for kasserede letfordærvelige varer:
Der er besluttet at etablere en pulje målrettet de virksomheder og leverandører, der, pga. restriktioner, brænder inde med letfordærvelige varer i weekenden den 10. december til 12. december 2021.
Den enkelte virksomhed kan maksimalt modtage et kompensationsbeløb på 40.000 kr. for kasserede varer. Der afsættes 10 mio. kr. til puljen.
Låne- og garantiordninger:
Låne- og garantiordningerne under hhv. EKF, Vækstfonden og Rejsegarantiordningen forlænges frem til den 28. februar 2022.
Hjælpepakkerne gælder til den 28. februar 2022.
Kilde: Erhvervsministeriet