Alkoholiker skjulte misbrug under julen: - Jeg har ingen stopklods
Jul og nytår kan være en svær tid for personer med alkoholproblemer og deres pårørende. Her intensiveres alkoholindtaget som oftest for de fleste, og det kender Søren Mortensen fra Esbjerg til.
Søren Mortensen vendte sig i sin seng. En sitrende fornemmelse havde vækket ham.
Det var en helt speciel dag, og han kunne ikke vente med, at det endelig blev tid.
Der var dog endnu nogle timer til, for mørket omfavnede stadig huset, og resten af familien var gæster i drømmeland.
Jo mere han prøvede at holde tanken på afstand, jo mere fyldte den i hans hoved.
Til sidst slog den rod, og en varm følelse spredte sig hans krop.
Det var nytårsaftensdag, og det betød som altid, at det var i aften, han kunne drikke, uden at nogen så skævt til ham.
70 til 80 genstande på to dage
At vågne tidligt på nytårsaftensdag var i mange år en fast tradition for 47-årige Søren Mortensen fra Esbjerg. Han gjorde det ikke bevidst, men det skete helt af sig selv.
Han havde nemlig et alkoholmisbrug, og dermed var han én af 470.000 danskere, der ifølge Sundhedsstyrelsen viser tegn på moderate eller svære alkoholproblemer.
I dag er han ædru på fjerde år, men det har ikke været nemt for ham at lægge alkoholen til side.
Da han drak mest, kunne han tømme mellem 70 og 80 genstande i løbet af en fredag og lørdag.
- Jeg har altid kunnet drikke vanvittige mængder, for jeg har ingen stopklods, når jeg først går i gang med at drikke alkohol. Jeg er lidt ligesom en Duracell-kanin, der bare kan fortsætte og fortsætte, og derfor fik jeg som oftest blackouts, siger Søren Mortensen.
Har du brug for hjælp, eller kender du én, der har?
Mennesker med alkoholproblemer og pårørende kan ringe på telefon 80 200 500, chatte eller sende en SMS til 1231 med ordet "ALKOHOL", så bliver man ringet op af en rådgiver snarest muligt inden for åbningstiderne.
Alkolinjens åbningstider mellem jul og nytår:
Mandag d. 25. december: 9-17
Tirsdag d. 26. december: 11-17
Onsdag d. 27. december 11-17
Torsdag d. 28. december: 11-17
Fredag d. 29. december: 11-17
Lørdag d. 30. december: Lukket
Søndag d. 31. december: Lukket
Mandag d. 1. januar: 9-17
I Danmark har alle ret til gratis og anonym alkoholbehandling hos kommunen, og man har ret til at komme i behandling inden for 14 dage.
Kvartalsdranker
Esbjergenseren var det, som man kalder en kvartalsdranker. Det betyder, at han kun drak i perioder, og når det gik for sig, var der stort set ikke nogen grænse for, hvor meget alkohol kan kunne hælde indenbords.
- Jeg har altid godt kunne lide at feste, men over årene endte det med, at jeg gik i byen hver fredag og lørdag hele året rundt for at kunne få min alkohol, siger Søren Mortensen.
Ugerne gentog sig for Søren Mortensen, for om søndagen vågnede han altid op med tømmermænd og skulle prøve at komme til hægterne igen.
Mandag begyndte abstinenserne som regel at melde sin ankomst, og torsdag var han ved at være ovenpå igen, da der var kort tid til, at han igen skulle have alkohol.
Og så fik den en over nakken fredag og lørdag.
- Jeg tog en kold tyrker hver gang, og det var mentalt pissesvært. Jeg vidste jo godt, at det ikke var sundt for mig, men jeg kunne simpelthen ikke lade være med at gentage ugerne, siger han.
Ét af årets højdepunkter
Med tiden blev Søren Mortensens alkoholproblemer mere tydelige for ham selv.
Derfor så han også frem til julen og nytåret, hvor alkoholindtaget traditionelt stiger blandt danskerne.
- Til jul og nytår er det mere legitimt at give den gas med alkohol. Det hænger ligesom sammen, og derfor var det også meget nemmere for mig som alkoholiker at gå under radaren, siger Søren Mortensen.
At julen er en speciel tid for personer med alkoholproblemer, er også et billede, som Alkolinjen genkender.
December er hvert år én af de måneder, hvor rådgivningen får flest henvendelser fra personer med alkoholproblemer og pårørende.
- December er en måned, hvor det generelt er acceptabelt, at man drikker, og alkohol fylder meget over jul og nytår for mange. Dertil kommer, at der som oftest er mange følelser på spil i denne tid, som kan påvirke vores alkoholforbrug i en negativ retning, siger Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen, som drives af Alkohol og Samfund i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.
Det gælder om - både over julen og resten af året - at tage en åben snak om alkoholforbruget, hvis man har en mistanke om, at en pårørende har et problem.
- Man skal huske at sætte foden ned - både for sin egen skyld og for personen, der har et problem. Jo mindre vi taler om alkoholproblemer, jo større bliver tabuet, og desto sværere bliver det at løse.
- Og hvis man selv har et alkoholproblem, er det vigtigt at vide, at det aldrig er for sent at stoppe. Man kan altid kontakte et rusmiddelcenter eller ringe til Alkolinjen, siger Bjarne Stenger Elholm.
Ifølge organisationen er det vigtigt at have fokus på misbruget, for konsekvenserne rammer flere end personen med misbruget.
I uge 40 i år udkom Alkohol og Samfund nemlig en befolkningsundersøgelse lavet af Voxmeter, som viste, at hver sjette dansker har oplevet at miste kontakten med en i deres nærmeste familie eller omgangskreds på grund af alkohol.
Mulige sundhedsfaglige konsekvenser af alkoholisme
Kræftsygdomme, herunder kræft i munde, spiserøret, strubehovedet, tyktarmen, endetarmen og i brystet for kvinder.
Leverskader
Skrumpelever
Bugspytskirtelbetændelse
Sukkersyge
Overvægt
Urinsur gigt
Nedsat fertilitet
Potensproblemer
Hjerneblødninger
Uregelmæssige hjerterytme
Forhøjet blodtryk
Demens
Depression
Angst
Søvnbesvær
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Vandt selvkontrollen tilbage
Og i den statistik indgår Søren Mortensen også.
Over årene blev hans omgangskreds løbende skåret ind til benet, fordi venner fravalgte ham. Det var svært at opretholde et venskab, når han havde et problem med alkohol.
- Hvis jeg ikke havde sagt stop, så tror jeg ikke, at jeg hverken havde familie, arbejde eller et ordentlig liv i dag. Alkoholen ødelægger mennesker, siger Søren Mortensen.
Han er dog ikke kun blevet fravalgt. Han har også selv valgt bekendtskaber fra, da deres relation tog udgangpunkt i spiritus.
Den 17. maj 2020 tog han en beslutning om at gøre en ende på sit forhold til alkohol.
Han sad derhjemme under corona-nedlukningerne, og her blev det tydeligt for ham, at han havde et problem.
Derfor tog han en beslutning om at gå i behandling og har været ædru lige siden.
- Jeg har vundet selvkontrollen tilbage, og det er fantastisk. Nu har jeg et valg om ikke at drikke, og jeg kan så mange andre ting i forhold til min familie og mig selv, og det er jeg sindssygt stolt af, siger han.