Emma droppede universitetet - vil hellere lave Danmarks bedste smørrebrød

Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Drømmen om at læse på universitetet kunne ikke hamle op med den passion, som Emma Kathrine Hjorth Sørensen fra Horsens mødte blandt råvarer og kreative anretninger i køkkenet.

På sin underarm har Emma Kathrine Hjorth Sørensen en kniv tatoveret.

For hende er det ikke bare en flot tatovering, men et symbol.

Et symbol på det fag som hun elsker, og som hun til februar skal dyste om at få titlen som landets bedste i.

Jeg blev forelsket i stemningen og håndværket. Faktisk gik jeg nok hen og blev lidt en nørd

Emma Kathrine Hjorth Sørensen, elev på gastronomuddannelsen

- Det viser, at jeg brænder for det, fortæller hun om tatoveringen, som hun fik efter at have deltaget i DM i Skills sidste år.

DM i Skills er det store årlige Danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne. Omkring 300 unge er med som deltagere, hvor de kæmper inden for de forskellige fag om at blive landets bedste.

Emma Kathrine Hjorth Sørensen har en kniv tatoveret på sin underarm. Hun fik den efter sin tredjeplads ved DM i Skills i 2022. Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

Det, som Emma Kathrine Hjorth Sørensen brænder for, er nemlig mad.

Hun går på gastronomuddannelsen, og passionen for råvarer, smag og ernæring har gjort hende til en af landets dygtigste elever.

Endda så dygtig at hun blev nummer tre ved DM i Skills indenfor sin kategori ‘Smørrebrød og Catering’ sidste år.

I år stiller hun op igen. Denne gang for at blive nummer ét.

DM i Smørrebrød og Catering

Hvad oplever man som tilskuer ved caternes stand til DM i Skills?
Seks smørrebrød- og cateringelever der kæmper om at være den bedste. Torsdag 2. februar konkurrerer de tre første og fredag 3. februar de tre sidste. De tre, der samlet gør det bedst, går videre til finalen lørdag 4. februar.

Hvad er det for en opgave, deltagerne skal løse?
I indledende runde torsdag og fredag laver smørrebrød- og cateringeleverne en buffet til fem couverter og en kreativ dessert til 20 couverter. Eleverne har øvet sig på retterne og på forhånd bestilt råvarer. I finalen tilberedes fingerfood/canapéer til 20 personer, fyldt omelet til fire personer og smørrebrød (nyfortolkning af stegt fiskefilet) til fire personer.

Hvad gives der point for?
Smag, balance i grundsmage og tekstur, komplimenterer ingredienserne hinanden, præsentation, kreativitet, håndværk, mise en place, korrekt teknik og tilberedningsmetode.

På sin uddannelse inden for smørrebrød og catering lærer Emma Kathrine Hjorth Sørensen at fremstille og anrette delikat og flot smørrebrød, kolde og lune retter til frokostbordet og buffeten samt catering til fester. Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

Hun overvejede en fremtid som diætist, men fritidsjobs i køkkenet på hoteller og cafeer fik hende til at skifte retning.

- Jeg blev forelsket i stemningen og håndværket. Faktisk gik jeg nok hen og blev lidt en nørd, fortæller hun om sin interesse for madlavning og kunsten at sammensætte en menu.

Jeg elsker at lave mad og give folk et smil på læben ved at leverer noget, som jeg har gjort mig umage med

Emma Kathrine Hjorth Sørensen, elev på gastronomuddannelsen

I stedet for det ellers planlagte sabbatår begyndte hun direkte på gastronomuddannelsen, som klæder hende på til et job i alt fra kantiner og restauranter til smørrebrøds- og delikatesseforretninger.

- Jeg elsker at lave mad og give folk et smil på læben ved at levere noget, som jeg har gjort mig umage med.

Og umagen er på sit højeste i disse dage, hvor alle Emma Kathrine Hjorth Sørensens kræfter er sat ind på det kommende DM i Skills.

Øver sig hver dag

Til DM i Skills, som finder sted i Fredericia fra 2. til 4. februar, skal eleverne lave en buffet til fem couverter og en kreativ dessert til 20 couverter.

Eleverne har øvet sig på retterne hjemmefra og på forhånd bestilt råvarer. I finalen tilberedes fingerfood/canapéer til 20 personer, fyldt omelet til fire personer og smørrebrød - som skal være en nyfortolkning af stegt fiskefilet - til fire personer.

- Det er en fed mulighed at komme op at vise, hvad jeg brænder for til nogen, der måske ikke ved, hvad de brænder for, siger Emma Kathrine Hjorth Sørensen.

Emma Kathrine Hjorth Sørensen bor i Horsens, hvor hun er elev hos virksomheden Vola. Hun uddanner sig på College360 i Silkeborg. Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

Biolog skal fiske efter yderst sjælden fisk, så arten kan overleve

Michael Deacon er en af biologerne, der skal fiske efter snæblen mandag. Foto: Privatfoto
M
Udgivet

LIFE Naturprojekt Kongeåen fisker mandag efter den yderst sjældne snæbel i Vidåen. Formålet er at skaffe avlsfisk, så der senere kan spredes yngel i Kongeåen.

Den mere end 7.000 år gamle fisk findes kun i den danske del af Vadehavet, hvorfor bevarelse af arten har særligt fokus i området.

- Vi er fire både afsted i morgen, men det smeltede sne og regningen gør, at forholdene ikke er så gode. Der er heller ikke adgang til så mange hunfisk i området som hanner, de kommer og går hurtigt, så vi er spændte, fortæller biolog Michael Deacon, der er en del af projektet.

For at bevare snæblen, indfanges mandag moderfisk i Vidåen. De stryges for æg, der skal klækkes på Dansk Center for Vildlaks i Randers.

Dernæst udsættes yngel i løbet af april og maj. De yngel udsættes i Kongeåen.

- Vi gør det for at se om vi kan skabe en bestand i Kongeåen, men vi vil også gerne lære noget om dens livscyklus, siger Michael Deacon.

Snæblen bliver typisk omkring 60 centimeter lang. Den har fået sit navn efter den spidse snude. Foto: Michael Deacon

Allerede omkring juni og juli vil snæblerne begive sig ud i Vadehavet, indtil de om to-tre år returnerer til Vidå for at yngle.

Undervejs tages der DNA-prøver af snæblerne, så man kan genkende fiskene og holde øje med deres udvikling, når de vender retur om nogle år og indfanges igen. Derved bliver man klogere på fiskearten.

Snæblen

Snæblen har været forsøgt bevaret i flere europæiske lande, såsom Belgien, Holland og Tyskland, hvor der er brugt millioner af kroner i forsøget derpå. Fisken, der har fået sit navn fra sin spidse snude, er dog kun af finde i den danske del af Vadehavet.

Snæblen minder om arten helten, men fiskene har udviklet sig og tilpasset sig sine forhold forskelligt gennem tiden. Derfor fortæller analyser af arvemassen i de to fisk, at snæblen adskilte sig fra de nærmest beslægtede helt for omkring 7.500 år.

Snæblen er tilpasset, så den kan leve i havvand med højt saltindhold, hvilket er særligt for arten. Netop derfor, kan den leve i Vadehavet i modsætning til helten.

Kilde: Videnskab.dk

Projektet er en del af LIFE Naturprojekt Kongeåen, der har fået EU LIFE-midler til blandt andet dette formål af flere i Kongeåen.

Nationalparkchefer i stor glæde efter besparelser er strøget fra finansloven

Peter Saabye Simonsen, nationalparkchef ved Nationalpark Vadehavet, er en af de fem formænd, der nu ånder lettet op.
M
Udgivet

I alt 10 millioner kroner var der lagt op til, at Danmarks fem nationalparker skulle spare. Men nu kan man i blandt andet Nationalpark Vadehavet ånde lettet op, for besparelserne er skubbet til side.

Der var lagt op til, at Danmarks fem nationalparker, herunder Nationalpark Vadehavet i Tønder kommune, skulle spare to millioner kroner, med den nye finanslov. Men de planer er ikke blevet realitet.

De er nemlig taget ud af finansloven, til stor glæde for nationalparkerne.

- I Danmarks Nationalparker er vi virkelig glade for nyheden om, at besparelserne er rullet tilbage, og at vi dermed kan bevare vores grundbevilling. Politikerne har dermed sikret den fortsatte fremdrift i nationalparkernes betydningsfulde arbejde for Danmarks natur, siger nationalparkernes formænd i en fælles udtalelse på Nationalpark Vadehavets hjemmeside.

I beskeden understreger formændene, at de har mødt stor opbakning til deres arbejde med lokale grønne dagsordener, mens de ligeledes takker 'de mange', der gennem debatindlæg, henvendelser til politikere o gennem sympatitilkendegivelser har været med til at løfte parkernes sag.

- Vi ser samtidig den politiske aftale som en tillidserklæring til vores arbejde, og den vil vi naturligvis bestræbe os på at leve op til: Vi er nu endnu mere opsatte på at bidrage til at skabe mere biodiversitet og naturudvikling, mere formidling og udvikling af vores lokalsamfund, lyder det fra formændene.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com