Nu bliver de hurtige corona-test mobile
Fra mandag er hurtigtest for corona i større omfang et mobilt tilbud, hvor 60 procent af kapaciteten bliver brugt opsøgende på arbejdspladser og institutioner.
Fremover vil en stor del af den hurtige testkapacitet blive et mobilt tilbud, der fordeles i samarbejde med kommunerne.
I Region Syddanmark bliver det firmaet Carelink, der fra i dag står for at tilbyde hurtigtest, mens det er SOS International, der tager sig af hurtigtest i Region Midtjylland.
Opgaven med at udføre hurtigtest har været i et nationalt udbud, hvor den hidtidige operatør Falck, trak det korteste strå.
Hensigten med brugen af mobile hurtigtest er at anvende testen til screening på arbejdspladser i pleje- og sundhedssektoren, hvor der er personer i øget risiko for at blive alvorligt syge, herunder plejecentre indtil der opnås virkning af vacciner.
Fem faste centre
Foruden de mange hurtigtestbiler, så åbner der mandag også nye faste hurtigtestcentre fem steder i TV SYDs område i henholdsvis Horsens, Billund Lufthavn, Kolding, Rødekro og Esbjerg.
Det betyder, at de nuværende tilbud om hurtigtest i andre byer end ovennævnte lukker og slukker søndag aften.
Fortsat test ved grænsen
Hurtigtesttilbud lige syd for grænsen for pendlere forsætter dog uændret, hvor Falck fortsat står for at udbyde hurtigtest Ved Scandinavian Park.
- Indtil nu har vi haft mange flere test tilgængelige end borgere, der ville testes. Når vi nu gør så stor en del mobile, så er det også med et håb om, at vi i højere grad kan få brugt den kapacitet, vi har. Med den mobile kapacitet vil der være lyntest tilgængelige i samtlige kommuner, og bilerne kan både bruges til at køre helt ud til for eksempel plejehjem og sociale institutioner, siger Stephanie Lose, (V), der er formand for Danske Regioner og Region Syddanmark.
Testbiler kan rykke ud hurtigt
Hurtigtestbilerne kommer til at være i alle kommuner løbende. Antallet af tilgængelige test i hver kommune bestemmes på nuværende tidspunkt af indbyggertallet i kommunen.
Med de mobile testenheder er der desuden mulighed for, at regionerne i perioder kan rykke en større del af testkapaciteten til de områder, hvor der kan være særligt behov for det - eksempelvis på grund af smitteudbrud.
Regionerne har bedt kommunerne om at lave forslag til køreruter for de mobile enheder inden for de nationale prioriteringsrammer. Det vil bero på kommunale vurderinger af, hvordan hurtigtestene bedst benyttes.
Målgruppen for hurtigtests er personer uden symptomer på covid-19 og personer, der ikke er ”nære kontakter”, men som generelt er udsat for smitterisiko.
Her er de faste hutigstestcentre placeret
Horsens: Horsens Bytorv, Søndergade 12-14.
Billund: Lufthavnen.
Kolding: Ålegården 2, 6000 Kolding.
Rødekro: Vestergade 14 (Bygning 7), 6230 Rødekro
Esbjerg: Limfjordsvej 3, 6715 Esbjerg N.