"Meget høj risiko" ved genåbning af forlystelsesparker: - Vi forstår det ikke
Hos de syd- og sønderjyske forlystelsesparker står man uforstående over for det notat, der placerer dem i kategorien "meget høj risiko" ved genåbning.
I fredags kunne TV 2 fortælle om et fortroligt notat fra Statens Serum Institut, som blev sendt til Folketingets partiledere forud for forhandlingerne om fase to af genåbningen.
I notatet vurderes smitterisikoen ved forskellige dele af samfundet, hvis de åbnes.
Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark (FFD)
FFD består af en række forlystelsesparker beliggende både i storbyer og landdistrikter over hele Danmark.
Foreningen består af Legoland, Lego House, Universe, Bonbon-Land, Djurs Sommerland, Dyrehavsbakken, Fårup Sommerland, Jesperhus Blomsterpark, Knuthenborg Safaripark, Sommerland Sjælland, Tivoli og Tivoli Friheden.
Genåbning af forlystelsesparkerne vil betyde "meget høj risiko" for smittespredning - i samme kategori som fitnesscentre, diskoteker og efterskoler.
Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark (FFD) står uforstående over for dén kategorisering. Det skriver foreningen - der blandt andre tæller Universe i Nordborg og Lego House og Legoland i Billund - i en pressemeddelelse.
– Vi mener bestemt ikke, at forlystelsesparker hører hjemme i 'meget høj risiko'-kategorien. Forlystelsesparkerne er kendetegnet ved store arealer og meget god plads, siger sekretariatschef i FFD, Kristian Nørgaard.
Hos Universe i Nordborg på Als mener direktøren ikke, at Statens Serum Institut i sin kategorisering har skelet til de forholdsregler, oplevelsesparkerne tager, når de åbner igen.
– Jeg må ærligt sige, at jeg ikke helt forstår, hvorfor vi er endt i den kategori. Jeg tror, det baserer sig på forventninger om, at vi får rigtig mange gæster, så snart vi åbner. Men vi kommer jo til at skulle tage en række forholdsregler, så det er sikkert og trygt at besøge os, siger direktør Torben Kylling Petersen til TV SYD.
Parken har holdt frivilligt lukket, men direktøren er bange for at blive udskammet, hvis parken alligevel åbner.
Vi har set, hvad det kan få af konsekvenser, hvis man åbner sin forretning. Godt nok har vi frivilligt lukket, men det er ikke sådan, vi føler det, når vi ser, hvordan IKEA er blevet behandlet på nationalt tv.
Torben Kylling Petersen, administrerende direktør, Universe
Også i Legoland undrer administrerende direktør, Christian Woller, sig over kategoriseringen.
– Vi undrer os over, at vi ligger i den kategori. Vi har taget en masse tiltag til at mindske smitterisikoen. Jeg tror, Statens Serum Instituts vurdering beror på nogle andre antagelser end de tiltag, vi arbejder ud fra, siger Christian Woller til TV SYD.
Christian Woller er enig i Universes direktørs frygt for at blive udskammet, hvis man genåbner. Derfor vil han også helst åbne Legoland, når myndighederne giver grønt lys.
Vi har holdt frivilligt lukket, fordi vi blev bedt om at udvise samfundssind. Vi vil foretrække at åbne med myndighedernes velsignelse.
Christian Woller, administrerende direktør, Legoland
Derfor håber han også, at politikerne ikke kun kigger på notatet fra Statens Serum Institut, når de skal forhandle anden fase af genåbningen.
– Vi har i FFD sendt vores principper for ansvarlig genåbning til politikerne. Så vi håber, at de kigger på det og ikke kun på det her notat, siger Christian Woller.
Medlemmerne af FFD beskæftiger flere end 7.000 medarbejdere. I 2019 omsatte forlystelsesparkerne for 3,4 milliarder kroner. En opgørelse fra FFD viser, at parkerne allerede har mistet omsætning for 250 millioner kroner under coronakrisen, og tabet vil stige til næsten 1 milliard kroner, hvis de ikke må åbne før sommerferien.
Statens Serum Institut skriver i en mail til TV SYD, at analysen bygger på en vurdering af, hvor mange mennesker og på hvilken måde de er til stede på. De skriver yderligere, at Statens Serum Institut hverken har mandskab eller mandat til at undersøge enkelte forlystelsesparker.