Fra krise til succes: Højskole overrasket over rekordmange tilmeldte elever
Hos Uldum Højskole er det mange år siden, at efterårsholdet har været lige så populært, som det er i år.
Hjemme i stuen i Kolding sidder Amanda Lindkold Friis og strikker en lyseblå vest. Strikning er tidsfordriv for hende, imens hun venter på igen at komme tilbage på Uldum Højskole. Hun begyndte på højskolen i januar og nåede at gå der i to måneder, før eleverne blev sendt hjem:
- Jeg tog på højskole her i foråret for at få den her højskoleoplevelse og få oplevelsen af fællesskab. Og jeg føler lidt, at hele den oplevelse bliver lidt ødelagt af de to måneder, vi har været væk fra hinanden.
Derfor overvejer hun nu at tage endnu et ophold på højskolen og fortsætte på efterårsholdet, som begynder i august. Og det er hun ikke den eneste fra højskolen, der gør.
Dobbelt så mange tilmeldte
Uldum Højskole har lige nu omkring dobbelt så mange tilmeldte til deres efterårshold, som de plejer at have på nuværende tidspunkt. Det plejer nemlig at være forårsholdet, der er populært og fyldt op.
Dermed regner højskolen med, at der bliver fuldt hus på årets efterårshold. Her er der plads til 100 elever, og ifølge forstanderen er det ikke sket siden engang i 50'erne, at efterårsholdet har været helt fyldt.
- Jeg tror, at der er mange højskolefolk, der er overraskede over, at der er kommet så stor en søgning på efterårsholdet allerede nu. Så ja, vi er overraskede, siger Kurt Willumsen, forstander på Uldum Højskole.
Også blandt andre højskoler kan man se, at der er en øget interesse for højskolernes efterårshold i forhold til normalt:
- Det er glædeligt, at vi midt i coronakrisen kan se tegn på, at højskolerne har stærk søgning på vores lange kurser efter sommerferien, siger Lisbeth Trinskjær, formand, Folkehøjskolernes Forening.
Højskolerne har ellers været hårdt ramt af netop corona, men har fået hjælp via en hjælpepakke fra Folketinget.
Et usikkert sabbatår
På højskolen ved de ikke med sikkerhed, hvad den stigende popularitet skyldes. Forstanderen gætter på, at flere unge har valgt at fremrykke deres højskoleophold fra foråret 2021 til efteråret 2020, fordi det ikke er sikkert, at de kan komme ud at rejse eller finde arbejde i deres sabbatår.
Og så er der flere elever som Amanda Lindkold Friis, der overvejer at tage et ophold mere for at få den fulde oplevelse med.
Her på TV SYD har vi også tidligere beskrevet, hvordan Brandbjerg Højskole - efter at have været på randen af konkurs på grund af coronavirus - har oplevet en stor søgning.
Studiestart udskydes
Amanda Lindkold Friis havde egentligt planlagt at flytte til Aarhus til august og begynde at studere molekylær medicin. Men hvis hun vælger at tage et højskoleophold mere, så udskyder hun den plan et år.
For hende er det det hele værd, da hun er sikker på, at hun kommer til at fortryde det, hvis hun ikke føler, at hun har fået hele højskoleoplevelsen:
- Jeg har altid fortrudt, at jeg ikke var på efterskole, og jeg vil så gerne mærke det her fællesskab. Vi nåede også at mærke det de to måneder, vi var der. Men det var kun lige begyndt for alvor at blive rigtig fedt, og vi var lige begyndt at komme rigtig godt i gang. Og så var det super hårdt at blive sendt hjem.
Sammen med de andre elever og skolens personale venter hun nu på at få at vide, hvornår eleverne igen må komme tilbage på skolen. Og derefter har hun tænkt sig at træffe et valg om, om august byder på en flytning til Aarhus eller et gensyn med Uldum Højskole.