Svineproducenter begræder Brexit: Dybt bekymrende
Pundet styrtdykker efter Storbritannien har valgt at forlade EU, og det er dybt bekymrende for svineproducenterne.
Torsdag morgen vågnede de danske slagterier og svineproducenter op til bekymrende nyheder. I takt med at det første på morgenen stod klart, at et britisk EU-exit er en realitet, dykkede pundet nemlig med ti procent. Og det kan blive en bekostelig affære.
- Alle bekymringerne og de dybe panderynker ser ud til at blive en realitet nu. Det er en dårlig udvikling for en branche, der i forvejen er presset, mener Henrik Mortensen, der er formand for Danske Svineproducenter.
Danmark eksporterede i 2015 for næsten 70 milliarder kroner over Nordsøen, og heraf udgjorde eksporten af svinekød knap 3,8 milliarder kroner. Det britiske nej kan dog komme til at påvirke de tal. Det forklarede Sydbanks cheføkonom Jacob Graven allerede op til afstemningen.
- Det er helt oplagt, at hvis briterne stemmer nej, så vil vi efter al sandsynlighed se, at det britiske pund vil blive svækket markant, og det vil altså gøre danske produkter, herunder danske fødevarer, betydeligt dyrere i Storbritannien.
Samtidig betyder det, at de danske virksomheder tjener mindre på deres produkter.
En kindhest
I Syd- og Sønderjylland kan det komme til at koste arbejdspladser, forklarer formanden for LandboSyd, Mogens Dall:
- Man kan kun blive foruroliget og frygte, hvad der kommer til at ske. Pundet falder, og det er en kindhest for os, siger Mogens Dall og uddyber:
- Det kommer til at koste arbejdspladser, hvis vi ikke finder et andet sted end Storbritannien at afsætte vores varer til. Det er en trist dag, men vi må lige se, hvordan skilsmisseprocessen arter sig.
Satser på politisk aftale
Både LandboSyd og de Danske Svineproducenter håber nu på en fordelagtig ”skilsmisseaftale”, så de danske produkter fortsat kan blive afsat på det britiske marked.
- Man kan jo frygte, at der kommer forhindringer i forhold til import og eksporten. Det britiske marked er lukrativt, og briterne skal jo fortsat have noget at spise, så vi må jo håbe på en lukrativ aftale. Der er en overproduktion af svinekød, så det kan blive svært at få kødet afsat andre steder, siger Henrik Mortensen til TV SYD.