Truet fugleart med særligt udseende lokkes med nye hjem
Hver torsdag henover vinteren mødes frivillige naturentusiaster for at bygge hjem til en helt bestemt, truet fugleart.
- Så! Nu skal vi bare finde et træ, den kan hænge i.
Sejer Hansen tager den hjemmebyggede, sorte redekasse under armen og begynder at undersøge træstammerne. Han skal finde det helt rigtige sted til kassen.
Hvis alt går godt, flytter der en snart en lille fuglefamilie ind.
Og hvis alt går rigtig godt, er det en fuglefamilie af arten vendehals.
Jeg har ikke set nogen endnu. Så heldig har jeg ikke været.
Sejer Hansen, frivillig, naturplejeteam
Vendehalsen er en sjælden fugleart i Danmark, og lige nu er den i høj risiko for at uddø.
Det vil Sejer Hansen sammen med en håndfuld andre frivillige fra Billund Kommunes naturplejeteam forsøge at gøre noget ved. Derfor mødes de hver torsdag vinteren over for at bygge redekasser til den lille spætteart.
- Jeg er her, fordi det er sjovt, og man får mere viden med sig hele tiden. Så længe man lever, skal man bare samle viden til sig, fortæller Sejer Hansen.
Vigtig hjælp
Torsdag skulle der sættes redekasser op i Baldersbæk Plantage. Til at hjælpe de frivillige med opgaven kom blandt andet Simon Nicolajsen Jørgensen, der er formand for Teknik-, Plan- og Kulturudvalget i Billund Kommune.
- Jeg synes, at det har været en fantastisk tur. Jeg synes at det har været dejligt at mærke den entusiasme der er omkring det her projekt fra de frivillige.
Naturplejeteamet blev til i 2016, og i dag består gruppen af omkring 15 frivillige naturelskere. Men det er ikke kun fugle, der nyder godt af den frivillig indsats. Udover at bygge redekasser, hjælper de også til under afbrænding af hedearealer og med at rydde tilgroede områder.
- Vi er her for at vise, at vi bakker op om det store arbejde, de gør. Det arbejde her ville ikke blive gjort, hvis det ikke var for de frivillige, siger formanden og fortsætter:
- Alle vinder på det. De frivillige vinder på det. Billund Kommune vinder på det. Men det, der vinder mest, det er naturen.
Fakta om vendehalsen
Vendehalsen er en underfamilie inden for spætterne. I Danmark er den vurderet som ”sårbar”, hvilket betyder, at der er høj risiko for, at arten vil uddø herhjemme.
I Danmark yngler vendehalsen hovedsageligt i Jylland og Nordøstsjælland. Den foretrækker heder med spredte træer og plantager med åbne, tørre områder.
Vendehalsen er afhængig af naturlige huller, forladte spættereder eller redekasser, da den ikke selv kan udhugge et redehul.
En vigtig forudsætning for, at vendehalsen slår sig ned som ynglefugl, er små, sorte myrer, der især findes på sandede jorde med spredt vegetation.
De frivillige naturplejere bygger redekasser om vinteren, som hænges op i marts måned, samtidig med at eksisterende redekasser tømmes og klargøres til den nye ynglesæson.
Kilde: Dansk Ornitologisk Forening
Et sjældent syn
Selv har Sejer Hansen været frivillig i tre år, men han har aldrig selv mødt den lille fugl.
- Jeg har ikke set nogen endnu. Så heldig har jeg ikke været, desværre, griner han.
Bestanden af ynglede vendehalsepar vurderes til 210, og arten er derfor sårbar og på Den Danske Rødliste. Listen er en oversigt over cirka 13.900 dyr, planter og svampe, der er i risiko for at uddø i Danmark.
- Det er en fugle, som overvintrer helt nede i Sydafrika. Så den begynder at dukke op her om en måneds tid, forklarer Sejer Hansen.
- Vi kan måske være heldige at se mellem tre og syv til sommer, men det er jo ikke til at vide.
Sidste år satte de frivillige omkring 100 redekasser op, og det lykkedes at få tre ynglende par til området.