Snedker hædres for rollator og krykker i træ
Som barn var Anker Bak plaget af at være ordblind. I dag har han modtaget Wegnerprisen for godt design.
Når Anker Bak tænker tilbage på sin folkeskoletid, så er det ikke gode minder, der kommer frem. Hans ordblindhed gjorde nemlig folkeskolen svær.
Men ekstra sløjdtimer gav Anker Bak mulighed for at bruge hænderne, og en verden af muligheder åbnede sig.
- Det der med at blive tvunget til at sidde stille og mærke, hvordan jeg krøb længere og længere ned under bordet jo tættere højtlæsningen kom til mig, det var altså ikke sjovt, siger Anker Bak.
- Da jeg var færdig med folkeskolen, var der ingen tvivl om, at jeg skulle ud at bruge mine hænder, siger Anker Bak.
Og det var netop, hvad der skete. Anker Bak uddannede sig til møbelsnedker og designer, som i dag er hans levevej.
Hædret med pris
Anker Baks design er blevet hædret med Wegnerprisen. En pris der hvert år bliver tildelt til en designer, som har bidraget til den nordiske designs udvikling og/eller til en person eller institution, der har bidraget eller bidrager til kendskabet til den berømte møbelarkitekt Hans J. Wegners virke og betydning.
Hans Jørgensen Wegner
Hans J. Wegner var en dansk møbelarkitekt, der blev født i Tønder den 2. april 1914.
Wegner blev uddannet som snedker i 1931 og studerede ved kunsthåndværkerskolen i København fra 1936-1938.
Han er blandt andet kendt for, at have designet stole som Bamsestolen, Y-stolen og påfuglestolen.
Wegner har som møbelarkitekt haft stor indflydelse både i Danmark og i udlandet, og som anerkendelse af denne indflydelse uddeler Tønder Kommune hvert år en pris i Wegners navn.
Udover æren i at modtage Wegnerprisen, så kommer der også et pengebeløb og wegnerstolen CH46 armstol i eg med naturflet. Helt præcis får Anders Bak 25.000 kroner.
- Det er stort. Jeg er helt vildt glad og beæret, siger Anker Bak.
I år blev prisen uddelt på Schackenborg slot, hvor Anker Bak modtog prisen, de 25.000 kroner og et wegnermøbel.
Prisen til Anker Bak går især for hans arbejde med at skabe kvalitetsvarer til den ældre del af befolkningen. Her har han blandt andet designet rollatorer, trolly, gyngestole, krykker og meget andet.
Pænt og funktionel
Anker Baks arbejde foregår fra Almstok ved fødebyen Vorbasse i hans fars værksted, hvor han gør en dyd ud af, at forene klassisk dansk møbeldesign og hverdagens hjælpemidler.
- Jeg prøver at lave de møbler, der ikke er lavet endnu. Jeg ønsker at lave en serie af produkter, der passer til brugeren. Produkter, de har lyst til at bruge, som er både funktionelle og pæne, siger Anker Bak.
Inspirationen til Anker Baks design skal han ikke lede længe efter. Faktisk bliver han ofte inspireret af familiemedlemmer.
Da Anker Bak designede ammestolen Rocking Nest Chair i samarbejde med møbelfirmaet Carl Hansen og søn, blev han inspireret, da hans lillesøster fik sit første barn.
Hun boede i en lille lejlighed, hvor hun sad i en stor gyngestol, når hun skulle amme. Gyngestolen betød meget for hende, men fyldte næsten hele stuen. Derfor designede Anker Bak en gyngestol, der kunne foldes sammen og gemmes væk, når den ikke skal bruges.
- For hver gang jeg laver et nyt design, så tænker jeg nogle grundprincipper ind fra starten, siger Anker Bak.
Ankers designproces er præget af tre vigtige principper: Produktet skal dække et behov, være godt håndværk og have en lang levetid.
Det var også de principper, der gjorde sig gældende, da han designede krykker. Krykkerne blev han inspireret til at lave, da hans mormor fik balanceproblemer.
- Jeg ønsker ikke, at folk skal føle sig stigmatiseret, og det er der rigtig, rigtig mange, der gør i dag, og det vil jeg prøve på at gøre noget ved. Derfor laver jeg hjælpemidler, som er funktionelle og æstetisk flotte, siger Anker Bak.