Play

Se billederne: Fra træklods til underholdningsgigant - LEGO bliver 90 år

Der er sket meget i LEGOs 90 år lange historie. Foto: LEGO Koncernen/Bob Strong, Reuters
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

90 år er gået, siden det første stykke trælegetøj så dagens lys i en lille snedkerforretning i Billund. Trods få bump på vejen er LEGO i dag vokset til en milliardvirksomhed med klodser og legekoncepter over hele kloden. Her er 10 vigtige nedslag.

De fleste kan blive enige om, at der skal kage til en 90 års fødselsdag. Hos LEGO Koncernen i Billund markerer man i dag de ni årtier med en gigantisk LEGO-kage bestående af 94.128 legoklodser. 

LEGOs historie begyndte i et lille snedkerværksted i 1932. I dag er virksomheden et milliardforetagende og LEGOs kerneforetagende, klodsen, er kendt af børn verden over.

Herunder kan du se en række nedslagspunkter fra LEGOs 90 år lange historie.

1932: Det første trælegetøj 

I mange år var det alle mulige former for legetøj i træ, der blev solgt fra fabrikken i Billund. Som her hvor en medarbejder pakker træbiler før julen i 1953. Foto: Poul Petersen/Ritzau Scanpix

1949: Plastikklodsen opfindes

Verdens første plastikklods kom på markedet i 1949. Den var hul indeni, og derfor bestod legen dengang primært i at stable klodserne. På grund af klodsens hule indre kunne man nemlig ikke flytte rundt på sine konstruktioner eller bygge klodserne sammen.

De første legoklodser kom i farverne rød, blå, grøn, gul og hvid. Klodserne var hule og kunne derfor ikke sidde ordentligt fast på hinanden. Foto: LEGO Koncernen/Bob Strong, Reuters

1958: Legoklodsen kommer på markedet

Det var Ole Kirk Kristiansens søn, Gotfred, der for alvor gjorde LEGO til en verdensomspændende succes. Han blev direktør i firmaet i 1957 og arving ved hans fars død i 1958. 

Gotfred Kirk Kristiansen var også manden, der fandt på rørsystemet inde i klodsen, som gjorde det muligt at bygge flere klodser sammen. Pludselig kunne man bygge seks almindelige legoklodser sammen på 915.103.765 måder. 

Det blev startskuddet til en international succes, og et år efter blev LEGO Frankrig, LEGO England, LEGO Belgien og LEGO Sverige grundlagt.

Det er rørsystemet i legoklodserne, som lagde grunden til LEGOs succes. Systemet bruges stadig i klodserne i dag. Foto: Yara Nardi/Reuters/Ritzau Scanpix

1964: Første fly letter fra Billund

Lufthavnen i Billund åbnede for offentligheden i november 1964. Men det var LEGO, der lagde fundamentet for den første landingsbane i Billund i 1962. Det var et voksende behov for at kunne servicere internationale kunder, der fik LEGO til at købe en stribe land til formålet. To år senere overdrog de ejerskabet til Billund Airport A.M.B.A.. 

Billund Lufthavn åbner for offentligheden i 1964.

1968: Legoland åbner dørene

Midt i 60'erne fik fabrikken i Billund årligt besøg af 20.000 gæster, som ville se de udstillingsmodeller, som LEGO nu lavede af bygninger, slotte og dyr. Presset fra de mange besøgende gav Gotfred Kirk Kristiansen ideen til at åbne en forlystelsespark med alle LEGO-modellerne. Det blev startskuddet til Legoland, som åbnede dørene for publikum i 1968.

Kronprins Frederik og prins Joachim på besøg i Legoland i 1978. Foto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix

1979: Tredje generation tager over

I en alder af 33 år overtog Kjeld Kirk Kristiansen posten som administrerende direktør. LEGO fortsatte dermed som et familieforetagende med tredje generation ved roret.

Familien Kirk Kristiansens tre generationer fotograferet i 1951. Øverst Ole Kirk Kristiansen, i midten Gotfred Kirk Kristiansen og nederst Kjeld Kirk Kristiansen. Foto: LEGO Koncernen

1980-2000: Nye produkter, flere medarbejdere

LEGO koncernen havde fart på i årene efter, hvor mange nye produkter kom på markedet. Fra 1980 til midt i 1990'erne voksede virksomheden fra 3000 til 9000 medarbejdere.

I 1978 blev de første LEGO-figurer introduceret for første gang. Siden er der kommet en lang række forskellige figurer til. Foto: LEGO Koncernen/Bob Strong, Reuters

2003:

Ved årtusindskiftet røg LEGO koncernen ind i en krise og kunne i 2003 præsentere et underskud på cirka to milliarder. Det fik Kjeld Kirk Kristiansen til at overlade posten som administrerende direktør til Jørgen Vig Knudstorp. En beslutning, som fik vendt skuden for LEGO, der efter nogle hårde år igen begyndte at vækste. 

Jørgen Vig Knudstorp var administrerende direktør i Lego fra 2004 til 2016. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

2010'erne: Vækst, LEGOHOUSE, hoteldrift og reality-tv

I 2010'erne kom der fart på LEGO koncernen, der fik sat en lang række nye tiltag i søen - blandt andet et nyt oplevelsescenter, en film og et nyt oplevelsescenter.

I 2014 blev de populære LEGO-figurer vakt til live på det store lærred, da LEGO Filmen fik verdenspremiere verden over. Den blev et stort hit og indtjente over tre milliarder danske kroner på verdensplan.

I hjembyen Billund åbnede virksomheden i 2017 sit nye oplevelsescenter LEGO House, hvor kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og deres fire børn, Christian, Isabella, Josephine og Vincent, deltog i åbningen.

LEGO House slog i 2017 dørene op. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I forlystelsesparken Legoland har man i mange år kunne overnatte på Hotel Legoland. I 2015 indviede man 23 nye Lego Friends-værelser på stedet. 

I 2019 åbnede Legoland Castle Hotel. Byggeriet af det det nye overnatningssted med 143 værelser kostede 200 millioner kroner.

LEGO har også satset på hoteldrift uden for landets grænser, da man i 2021 åbnede et hotel med 250 værelser i New York lige ved siden af Legoland New York.

Det blev også årtiet, hvor LEGO endnu en gang var en del af videoformatet - denne gang var det i tv-programmet LEGO Masters, der så dagens lys første gang i 2017 i Storbritannien. Siden har en lang række lande lavet deres egne versioner - blandt andet Danmark.

Dermed kan man vist roligt sige, at det har været nogle begivenhedsrige år for den nu 90-årige LEGO-koncern.

Uro kan ikke ødelægge kærligheden til spillested – Haugaard er klar til at vende ’hjem’

Jacob Haugaard har optrådt mange gange hos Realen på Fanø. Foto: Sarah Christine Nørgaard/BT/Ritzau Scanpix
Udgivet

Jacob Haugaard sammenligner kulturhuset Realen på Fanø med sit barndomshjem, og det er blandt andet på grund af Jeanett Exner.

Han kan ikke lige umiddelbart huske, hvor mange gange han har været der - men det er mange. Jacob Haugaard har brugt timer og atter timer i kulturhuset Realen på Fanø.

- Realen har været et vildt bekendtskab. Det er jo ildsjælenes paradis, og derfor alle vil derover, siger Jacob Haugaard.

Det hele spiller bare, når de optrædende lægger vejen forbi - et godt anlæg, duge på bordene og ingen sure miner.

Det hele har dog ikke kørt som smurt i kulissen. Kulturhuset har netop meddelt, at bestyrelsesformanden trækker sig på grund af uenigheder om, hvordan stedet skal køre videre.

- Når man siger, kultur er så vigtigt, så forstår jeg ikke, der har været så meget ballade omkring det, siger Jacob Haugaard.

Sådan en vild kugle finder du eddermame ikke på ethvert gadehjørne.

Jacob Haugaard

For mange kan man ikke sige Realen Fanø uden at sige Jeanett Exner, der er daglig leder på stedet, og det gør Jacob Haugaard også hurtigt.

- Sådan en som Jeanett Exner, hun går gennem ild og vand for dig, og det er hende, der er noget af hemmeligheden bag det, siger Jacob Haugaard.

En sjælden ildsjæl

I Jacob Haugaards arbejde som folketingspolitiker, har han sammen med Henrik Dam Kristensen arbejdet på et projekt om ildsjæle, der driver blandt andet sport, kultur og musik i Danmark.

- Jeg kan huske, jeg sagde til ham: 'hvis du møder en ildsjæl, så ansæt vedkommende med det samme uden portefølje eller noget, for de er svære at finde'. Det er derfor, jeg fremhæver Jeanett Exner, for sådan en vild kugle finder du eddermame ikke på ethvert gadehjørne, siger han.

Nogle af uenighederne er gået på, at de frivillige ikke bor lokalt, men det er ikke et problem, Jacob Haugaard oplever.

- Det er jo ikke en lukket fest. Vi skal ikke kun høre musik fra Sønderho eller Trædballehuspolka fra Kolding. Folk strømmer til fra hele oplandet i Vestjylland, siger han.

Hjem til Realen

Der er ikke meget, der kan holde Jacob Haugaard fra at vende tilbage til Fanø og Realen, og til spørgsmålet om, hvorvidt han er klar til at tage afsted igen, lyder meldingen klart:

- Det svarer lidt til at spørge: 'vil du besøge dit barndomshjem?'. Det vil være et kæmpe tab, hvis man smider det her fra sig på grund af noget internt magtfnidder, siger han.

Selvom der har været mange mindeværdige oplevelser på stedet, er mulighederne ifølge ham langt fra udtømt.

- Potentialet er der big time stadigvæk, siger Jacob Haugaard.

Personbil og lastbil i sammenstød - hovedvej spærret

Blå blink. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Udgivet

Opdateret klokken 17.20: Syd- og Sønderjyllands Politi oplyser til tvSyd, at vejen igen er åben, og de lange køer vil blive opløst.

En lastbil og en personbil har været i et sammenstød på Varde Hovedvej to kilometer nord for Ribe.

Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi.

Der er kun tale om materielle skader i forbindelse med sammenstødet, men vejen er spærret i øjeblikket.

I følge P4 Trafik er der 30 minutters forlænget rejsetid mod Ribe - og 15 minutters kø mod Gredstedbro.

Politiet er på stedet for at dirigere trafikken.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com