Ingen ekstra penge til Grindsted i ny finanslov
I den nye finanslov er der sat penge af til at rydde op i de såkaldte generationsforureninger, men Grindsted får intet ekstra, selvom jorden under det meste af byen er meget forurenet.
Generationsforureninger er forureninger, det har taget generationer at lave, og som det formodentlig kommer til at tage andre generationer at rydde op i. Og som kommer til at koste ustyrligt mange penge. Nogle af de penge har regeringen sat af i sin nye finanslov. Men Grindsted får intet ekstra til oprydningen. Det kan man læse i det forslag til ny finanslov, der kom frem i dag.
- Jeg vil ikke sige, at jeg er overrasket, men jeg er bedrøvet. Grindsted er blevet sendt 7 kilometer ned af forureningsranglisten, siger Susanne Mathiesen, der er formand for Borgergruppen i Grindsted, der også har facebook-siden Ryd op efter Grindstedværket.
Penge til Høfde 42
Hvis man spørger landets fungerende økonomiminister, Stephanie Lose (V), så er der ingen grund til at ærgre sig over, at fx Grindstedforureningen ikke har fået flere penge på årets finanslov.
I finansloven er der sat penge af til at lukke det økonomiske hul ved forureningen ved Høfde 42 ved Harboøre Tange ud til Vesterhavet. Det skal sikre, at der forsat er penge til de tre generationsforureninger i Syd- og Sønderjylland.
- De penge, der er sat af i finansloven, de går til at finansiere den fordyrelse, som der ser ud til at komme ved oprensninger af Høfde 42. Det betyder, at de penge, der er sat af til generationsforureninger i Syddanmark, som stadigvæk er der, nu kan gå til at dække oprensningen af forureninger i Syddanmark, fortæller Stephanie Lose (V).
Også Anni Matthisen (V) stemmer i.
- Heldigvis er der nu afsat nogle midler til at dække det økonomiske hul ved Høfde 42, og derfor undgå man at tage penge fra de oprensningsmidler, der er afsat til blandt andet Grindsted-forureningerne, siger hun og fortsætter:
- Jeg synes jo faktisk, at borgerne i Grindsted burde være glade for, at der ikke skal bruges nogle af deres penge til at lukke hullet ved Høfde 42. Man vælger i stedet at gå ind og fylde det økonomiske hul op med de midler, man har afsat på finansloven, og derfor kan man fortsætte arbejdet med at få ryddet op.
Hvor mange penge kommunen og regionen bruger på Grindsted-forureningerne om året
I 2019 har Billund Kommune afsat ekstra 400.000 kr. specifikt til Grindsted-forureningerne. Øvrige omkostninger afholdes inden for det almindelige driftsbudget. Region Syddanmark har brugt næsten 70 mio. kr. (heraf er de 25 mio. kr. givet fra staten) på oprensningen i Kærgård Klitplantage og 15 mio. kr. på forureningerne i Grindsted. Derudover er der afsat 10 mio. kr. over de kommende tre år til blandt andet til at belyse mulighederne for at rense det forurenede grundvand, før det løber ud i åen.
Derudover har staten afsat ca. 50 mio. kr. frem til og med 2025 på finansloven. Pengene skal bruges til at afgrænse, hvor regionen skal rense op og til at udvikle egnede oprensningsmetoder.
Penge til en egentlig oprensning skal regionerne forhandle med staten om i 2023.
Kilde: Region Syddanmark
Venter spændt i Grindsted
Det er netop Grindstedværket, der har skabt den omfattende forurening i den lille by. I mange år dumpede værket uden fine fornemmelser giftigt affald med ligeså giftige navne i byen, som overalt i byen. Og i årenes løb er det sevet godt og grundigt ned i jorden og spredt med åer og vandløb.
- Hver eneste dag går vi rundt oven på det der, og møder skilte med "Jorden er giftig". Der er steder, hvor vores børn ikke må lege, og hunde og andre dyr må ikke komme i nærheden af Engsøen, og det lever vi med hver dag. Det er simpelthen ikke rimeligt, fortæller Susanne Mathiesen.
Og det er ikke fordi Grindsted er blevet glemt.
- Vi har haft besøg af miljøministre, og vi har haft besøg af statsministre, der sker bare ikke en skid, mener den ligeudafposentalende Grindstedborger.