Sønderjysk kommune trodser tendens - her er boligpriserne steget næstmest i hele landet
I kun tre syd- og sønderjyske kommuner blev boligerne mere værd sidste år. Bedst går det i Tønder, som indtager en national andenplads.
Nogle få steder i landet er boligerne blevet mere værd det seneste år til trods for en generel nedadgående tendens.
Det gælder særligt i Tønder Kommune. Her er priserne steget med 7,5 procent.
Jeg oplever, at de er mere nervøse, eftertænksomme og forsigtige
Michael Riis, ejendomsmægler, Nybolig i Tønder
Det placerer den sønderjyske kommune som den kommune i Danmark, der har opnået anden højeste stigning - kun overgået af 11,8 procent i Frederikshavn.
- Husene omsættes bedre, og at de i det hele taget omsættes, skal man i sig selv være glad for i den her tid, siger ejendomsmægler hos Nybolig i Tønder Michael Riis og forklarer, at de stigende forbrugspriser, inflation og stigende renter i bankerne påvirker køberne.
- Jeg oplever, at de er mere nervøse, eftertænksomme og forsigtige.
I tre kommuner er priserne steget
Michael Riis har fulgt udviklingen i boligpriserne, der siden foråret er faldet fra rekordhøje niveauer og faktisk har taget de største månedlige dyk nogensinde registreret i Boligsidens statistik de seneste måneder.
Flere familier oplever nok, at de kan få mere for pengene i Sønderjylland end i for eksempel Flensborg
Mathias Dollerup Sproegel, seniorøkonom, Sydbank
Kun i 13 af landets 98 kommuner er priserne steget. Foruden Tønder Kommune har to andre syd- og sønderjyske kommuner oplevet stigende huspriser i 2022.
De tre kommuner er markeret med grøn på kortet herunder, som viser, hvordan boligpriserne har udviklet sig i 2022. Procenttallene er fra Boligsiden.dk.
Sådan har boligpriserne udviklet sig i 2022. Kilde: Boligsiden.dk
Hos Nybolig i Tønder oplever de prisstigninger på alle typer huse og i alle prisklasser. Michael Riis forklarer, at et hus, der før i tiden blev solgt til 350.000-400.000 kroner, i dag står til mellem 450.000 og 500.000 kroner.
Siden corona satte ind har vi haft et stigende antal udenlandske købere
Michael Riis, ejendomsmægler, Nybolig i Tønder
Prisstigningerne påvirker dog ikke antallet af salg. Der er stadig et relativt lavt udbud af ejendomme, og så mangler der købere på markedet, pointerer Michael Riis.
- Nogle sælgere tror ikke, at de kan få solgt deres hus. De har læst og hørt historier i særligt de nationale medier, hvor det ofte er de negative vinkler på boligmarkedet, som bliver fremhævet, og det skræmmer sælgerne, siger han.
Ingen grænse mod syd
En del af forklaringen på prisstigningerne i Tønder Kommune, mener seniorøkonom hos Sydbank Mathias Dollerup Sproegel, skal findes hos udenlandske købere.
- Tyskerne er blevet glade for at komme til Sønderjylland. Jeg hører både, at vi i Danmark har et bedre sundhedssystem, og flere familier oplever nok, at de kan få mere for pengene i Sønderjylland end i for eksempel Flensborg, siger han.
Den tendens kan Michael Riis fra Nybolig i Tønder bekræfte. Her har de nemlig udvidet deres normale marked og oplever ikke længere en fysisk grænse mod syd.
- Siden corona satte ind har vi haft et stigende antal udenlandske købere. Det er særligt tyskere, men også rumænere, ukrainere og folk fra Østrig og Holland, siger Michael Riis og tilføjer, at det ikke kun er de danske huspriser, der tiltrækker de udenlandske købere:
- I Danmark har vi altid gået for at være et rummeligt og venligt folkefærd.
Foruden de udenlandske købere peger seniorøkonom Mathias Dollerup Sproegel også på rentestigningerne som en del af forklaringen på situationen i Tønder.
- Priserne i de sønderjyske kommuner er generelt lavere end i resten af landet, og dermed kommer rentestigningerne ikke til at slå lige så hårdt igennem her som i for eksempel København, siger han.