56-årig kvinde var afhængig af kylling og spiste det hver dag

56-årige Lita Fynsk fra Nordborg på Als siger selv, at hun er afhængig af kylling, og da hun sagde ja til at undvære kød i seks uger, troede hun ikke på, at nogen anden fødevare kunne erstatte kyllingekødet. Foto: BBC
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lita Fynsk besluttede at droppe alt kød i seks uger. Hun ville se, om det kunne hjælpe hende af med svedeturene, som overgangsalderen gav hende.

Første gang 56-årige Lita Fynsk åbnede et karton med kikærter, fik hun kvalme. Lugten var fæl, og i et øjeblik troede hun, at hun skulle kaste op.

De små, beigefarvede bælgfrugter hvirvlede rundt i dørslaget, da hun skyllede lagen fra. 

Hvordan de nogensinde skulle erstatte kyllingelår, havde Lita svært ved at forestille sig.

Fire syd- og sønderjyske kødelskere har haft en aftale med kaninerne: “De spiser ikke vores kød, så spiser vi ikke deres grøntsager”. Den aftale bryder de nu, når de i seks uger medvirker i programmet ‘Aftalen med kaninerne’ og dropper deres uundværlige kød. Foto: BBC

Sammen med tre andre syd- og sønderjyder udfordrede hun sig selv til at droppe alt kød i seks uger, for at se hvad der sker med krop og sjæl, når kyllingelår erstattes af kikærter.

På TV SYD Play kan du se, hvordan de optimistisk kaster sig ud i falafler og grøntsagsfrikadeller, men alle ender med samme problem: For hvordan bliver man mæt uden kød? 

Fik et chok hos lægen

Cirka to procent af danskerne betegner sig selv som vegetarer. Dén kategori har Lita Fynsk aldrig haft ambition om at skulle tilhøre, men alligevel var hun motiveret for at prøve et plantebaseret liv.

- Jeg har ramt den berømte overgangsalder med svedeture og døjer samtidig med eksem i hovedbunden, så jeg meldte mig til eksperimentet for at se, om det kunne gøre en forskel for mig at undvære kød, forklarer hun.

Overgangsalderen

  • Kvinder får i gennemsnit deres sidste menstruation omkring 52-årsalderen.

  • Overgangsalderen er perioden omkring den sidste menstruation (menopausen).

  • I overgangsalderen er det almindeligt med blødningsforstyrrelser, hedeture og svedtendens.

  • Med tiden kan der også komme knogleskørhed og tørre slimhinder.

  • Rygere og tynde kvinder har flest gener i overgangsalderen.

  • Den mest effektive behandling er med hormoner, der kan gives lokalt (i skeden) eller systemisk (i hele kroppen).

Kilde: Sundhed.dk

Ideen opstod i en række af lignende eksperimenter. Tidligere havde Lita Fynsk prøvet at undvære både kaffe og sukker, men intet havde lindret hverken overgangsalder eller eksem.

- Jeg vidste ikke, om det kunne hjælpe, men jeg havde ikke noget at tabe ved at forsøge.

Lita Fynsk har før set tv-programmer, hvor deltagerne skulle forsøge at spise sig raske. Hver gang har hun været mistroisk, men denne gang besluttede hun at afprøve den vegetariske kost på egen krop. Foto: BBC

Forud for eksperimentet skulle Lita Fynsk og de tre andre deltagere gennem et helbredstjek, for netop at finde ud af om der kunne være nogle sundhedsmæssige fordele eller ulemper ved at kvitte kødet.

Særligt én måling gjorde indtryk på Lita Fynsk og sendte hende ud ad lægens dør med stor motivation.

Kikærter bliver brugt i mange retter, så jeg tænkte, at der måtte findes en løsning, så jeg kunne lære at spise dem

Lita Fynsk, stewardesse, Nordborg

Ligesom hos cirka to millioner andre danskere viste blodprøverne, at hun havde forhøjet kolesteroltal, hvilket øger risikoen for blodpropper.

- Jeg fik et chok, for jeg var overhovedet ikke klar over, hvor skidt det stod til, fortæller Lita Fynsk og tilføjer: 

- Så jeg besluttede mig for at sætte alle sejl til og give mig 200 procent til eksperimentet i håbet om, at det kunne hjælpe på både overgangsalder, eksem og kolesterol.

En åbenbaring

På sin første tur i supermarkedet under eksperimentet fyldte Lita Fynsk indkøbsvognen med plantebaserede fødevarer, som lignede kylling. Problemet var bare, at det ikke smagte som kylling, når hun tilberedte det.

- Det så forfærdeligt ud, smagte ikke af noget og gjorde det enormt svært at leve vegetarisk, fortæller Lita Fynsk, som på eksperimentets dag fire fik en idé.

Undervejs i eksperimentet fik Lita Fynsk og de andre deltagere hjælp fra kokken Alexander Johnsen, som inspirerede dem til vegetarisk mad. Han viste blandt andet Lita Fynsk, hvordan hun tilbereder svampe, som hun kan bruge i tacos i stedet for kylling.

På Google søgte hun efter vegetariske opskrifter, og indkøbskurven blev  i stedet for erstatsningskød fyldt med grøntsager, bønner og linser.

Nu var det slut med kopi-mad.

- Hold da kæft hvor fandt jeg mange lækre opskrifter, og det gav mig blod på tanden, at jeg kunne se, hvor godt min familie kunne lide det, fortæller Lita Fynsk, som ellers har været af den overbevisning, at børn skulle have kød, kartofler og sovs til aftensmad for at få nok næring og energi.

De officielle Kostråd

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget

  • Spis flere grøntsager og frugter

  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk

  • Spis mad med fuldkorn

  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter

  • Spis mindre af det søde, salte og fede

  • Sluk tørsten i vand

Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du læse mere om de enkelte kostråd samt finde en liste med anbefalinger til vegetarer og veganere.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Herefter begyndte hun at eksperimentere med råvarer og krydderier. Hun hakkede og snittede og opdagede, at selleribøffer smagte himmelsk.

Selv kikærterne fik en chance, og Lita Fynsk opdagede, at hun faktisk bedre kunne lide karry kikærtesalat end den traditionelle karrysalat med sild.

Lita Fynsk skulle under eksperimentet have en veninde på besøg til frokost. Hun besluttede at lave en vegetarisk udgave af sild med karrysalat. Opskriften finder du længere nede i artiklen. Foto: BBC

- Kikærter bliver brugt i mange retter, så jeg tænkte, at der måtte findes en løsning, så jeg kunne lære at spise dem, siger hun og forklarer, at internettet igen var hendes ven.

Her fandt hun en opskrift på pandekager lavet med kikærter, og efter første forsøg er de blevet en klassiker hjemme i køkkenet hos Lita Fynsk. Både varme, kolde og i madpakken dagen efter. 

Opskrift: Pandekager med kikærter

Ingredienser:

●     200 gram kikærter fra dåse

●     4 dl. mælk

●     2 dl. mel

●     ½ tsk. sal

●     2 æg

●     Krydderier efter smag - Lita bruger koriander og chili

●     Salat, fx rucola

●     1 avokado

●     1 tomat

●     2 skefulde fetaost

●     Frisk basilikum

●     1 pærer

●     Smør eller rapsolie til stegning

Fremgangsmåde:

1. Skyld kikærterne og blend dem med mælk.

3. Tilsæt æg, og pisk til en dej. Tilsæt eventuelt krydderier efter smag.

4. Steg pandekagerne gyldne i smør eller rapsolie.

5. Anret pandekagerne med en håndfuld salat, hakket fetaost, skiver af avocado og pære, og afslut med frisk basilikum. Du kan variere fyldet alt efter, hvad du har lyst til, eller hvad der er i køleskabet.

Slut med kylling eller?

Undervejs i eksperimentet besøgte Lita Fynsk en økologisk kyllingefarm ved Christiansfeld.

Ifølge Landbrug og Fødevarer slagtes der årligt 100 millioner kyllinger i Danmark, hvoraf 95 procent af den samlede kyllingeproduktion er konventionel.

Ifølge DTU Fødevareinstituttet er danskerne de dårligste til at mindske deres kødforbrug i Europa. Kvinder, storbyfolk og unge er dog de bedste til at spise kødfrit. Foto: BBC

På farmen ved Christiansfeld gjorde kyllingernes liv indtryk på Lita Fynsk.

Her lever dyrene i en opvarmet stald, indtil de bliver så store, at de har fået fjer og kan holde varmen udendørs. De har fri adgang til vand og økologisk foder, og når de skal fanges til slagtning, foregår det nænsomt og roligt med håndfangning.

Alt sammen førte til, at Lita Fynsk efter seks kødfrie uger traf en afgørende beslutning om sit forbrug af kyllingekød.

- Dyrevelfærd gjorde større indtryk på mig, end jeg havde forventet, så jeg har bestemt, at jeg aldrig igen køber kylling, som ikke er økologisk, fortæller hun.

Dermed afslører Lita Fynsk også, at hun ikke er blevet vegetar efter at have deltaget i eksperimentet.

I stedet har hun fundet et kompromis, hvor hun lever kødfrit i hverdagene, men tillader kyllingekød i weekenderne.

Litas yndlingsfrokost

Cremet karry kikærtesalat med æbleslaw

Ingredienser:

  • 2 dåser kikærter

  • 1 tsk. karry

  • 1/2 tsk. stødt spidskommen

  • 3 spsk. creme fraiche 18 procent

  • 3 spsk. mayonnaise

  • 1/4 rød peberfrugt

  • 1 stilk blegselleri

  • 1/2 rødløg

  • Salt

  • Peber

  • 1 rødt æble

  • 1 spsk. grofthakket frisk koriander

  • Citronsaft

Sådan gør du:

  1. Hæld kikærterne i en stor skål, og mos dem lidt med bagsiden af en grydeske, så nogle af kikærterne bliver most, mens andre stadig er hele. Det giver en dejlig tekstur til salaten.

  2. Rør creme fraiche og mayonaise i. Tilsæt karry og spidskommen og smag til med salt og peber.

  3. Skær peberfrugt og selleri i små stykker og vend i. Snit rødløg fint og vend også i.

  4. Snit æblet på et mandolinjern og vend det med citronsaft, så det ikke bliver brunt og vend med frisk grofthakket koriander.

  5. Anret kikærtesalaten på 4 skiver rugbrød og pynt med æbleslaw på toppen.

Forfatter: Julie Karla

Foruden dyrevelfærd er Lita Fynsks begrundelse også, at hun mærker en tydelig forskel på sin krop efter at have mindsket sit kødindtag.

Hun føler sig ikke længere oppustet, hun har mindre hovedpine og oplever generelt en større energi.

- Svedeturene har jeg stadig, men mit eksem er i bedring, siger hun.

Efter eksperimentet fik Lita Fynsk igen et helbredstjek hos lægen. Om det lykkedes hende at sænke sit kolesterol, kan du lige nu se på TV SYD Play, hvor alle seks afsnit af ‘Aftalen med kaninerne’ er tilgængelige.

Biolog skal fiske efter yderst sjælden fisk, så arten kan overleve

Michael Deacon er en af biologerne, der skal fiske efter snæblen mandag. Foto: Privatfoto
M
Udgivet

LIFE Naturprojekt Kongeåen fisker mandag efter den yderst sjældne snæbel i Vidåen. Formålet er at skaffe avlsfisk, så der senere kan spredes yngel i Kongeåen.

Den mere end 7.000 år gamle fisk findes kun i den danske del af Vadehavet, hvorfor bevarelse af arten har særligt fokus i området.

- Vi er fire både afsted i morgen, men det smeltede sne og regningen gør, at forholdene ikke er så gode. Der er heller ikke adgang til så mange hunfisk i området som hanner, de kommer og går hurtigt, så vi er spændte, fortæller biolog Michael Deacon, der er en del af projektet.

For at bevare snæblen, indfanges mandag moderfisk i Vidåen. De stryges for æg, der skal klækkes på Dansk Center for Vildlaks i Randers.

Dernæst udsættes yngel i løbet af april og maj. De yngel udsættes i Kongeåen.

- Vi gør det for at se om vi kan skabe en bestand i Kongeåen, men vi vil også gerne lære noget om dens livscyklus, siger Michael Deacon.

Snæblen bliver typisk omkring 60 centimeter lang. Den har fået sit navn efter den spidse snude. Foto: Michael Deacon

Allerede omkring juni og juli vil snæblerne begive sig ud i Vadehavet, indtil de om to-tre år returnerer til Vidå for at yngle.

Undervejs tages der DNA-prøver af snæblerne, så man kan genkende fiskene og holde øje med deres udvikling, når de vender retur om nogle år og indfanges igen. Derved bliver man klogere på fiskearten.

Snæblen

Snæblen har været forsøgt bevaret i flere europæiske lande, såsom Belgien, Holland og Tyskland, hvor der er brugt millioner af kroner i forsøget derpå. Fisken, der har fået sit navn fra sin spidse snude, er dog kun af finde i den danske del af Vadehavet.

Snæblen minder om arten helten, men fiskene har udviklet sig og tilpasset sig sine forhold forskelligt gennem tiden. Derfor fortæller analyser af arvemassen i de to fisk, at snæblen adskilte sig fra de nærmest beslægtede helt for omkring 7.500 år.

Snæblen er tilpasset, så den kan leve i havvand med højt saltindhold, hvilket er særligt for arten. Netop derfor, kan den leve i Vadehavet i modsætning til helten.

Kilde: Videnskab.dk

Projektet er en del af LIFE Naturprojekt Kongeåen, der har fået EU LIFE-midler til blandt andet dette formål af flere i Kongeåen.

Nationalparkchefer i stor glæde efter besparelser er strøget fra finansloven

Peter Saabye Simonsen, nationalparkchef ved Nationalpark Vadehavet, er en af de fem formænd, der nu ånder lettet op.
M
Udgivet

I alt 10 millioner kroner var der lagt op til, at Danmarks fem nationalparker skulle spare. Men nu kan man i blandt andet Nationalpark Vadehavet ånde lettet op, for besparelserne er skubbet til side.

Der var lagt op til, at Danmarks fem nationalparker, herunder Nationalpark Vadehavet i Tønder kommune, skulle spare to millioner kroner, med den nye finanslov. Men de planer er ikke blevet realitet.

De er nemlig taget ud af finansloven, til stor glæde for nationalparkerne.

- I Danmarks Nationalparker er vi virkelig glade for nyheden om, at besparelserne er rullet tilbage, og at vi dermed kan bevare vores grundbevilling. Politikerne har dermed sikret den fortsatte fremdrift i nationalparkernes betydningsfulde arbejde for Danmarks natur, siger nationalparkernes formænd i en fælles udtalelse på Nationalpark Vadehavets hjemmeside.

I beskeden understreger formændene, at de har mødt stor opbakning til deres arbejde med lokale grønne dagsordener, mens de ligeledes takker 'de mange', der gennem debatindlæg, henvendelser til politikere o gennem sympatitilkendegivelser har været med til at løfte parkernes sag.

- Vi ser samtidig den politiske aftale som en tillidserklæring til vores arbejde, og den vil vi naturligvis bestræbe os på at leve op til: Vi er nu endnu mere opsatte på at bidrage til at skabe mere biodiversitet og naturudvikling, mere formidling og udvikling af vores lokalsamfund, lyder det fra formændene.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com