56-årig kvinde var afhængig af kylling og spiste det hver dag
Lita Fynsk besluttede at droppe alt kød i seks uger. Hun ville se, om det kunne hjælpe hende af med svedeturene, som overgangsalderen gav hende.
Første gang 56-årige Lita Fynsk åbnede et karton med kikærter, fik hun kvalme. Lugten var fæl, og i et øjeblik troede hun, at hun skulle kaste op.
De små, beigefarvede bælgfrugter hvirvlede rundt i dørslaget, da hun skyllede lagen fra.
Hvordan de nogensinde skulle erstatte kyllingelår, havde Lita svært ved at forestille sig.
Sammen med tre andre syd- og sønderjyder udfordrede hun sig selv til at droppe alt kød i seks uger, for at se hvad der sker med krop og sjæl, når kyllingelår erstattes af kikærter.
Fik et chok hos lægen
Cirka to procent af danskerne betegner sig selv som vegetarer. Dén kategori har Lita Fynsk aldrig haft ambition om at skulle tilhøre, men alligevel var hun motiveret for at prøve et plantebaseret liv.
- Jeg har ramt den berømte overgangsalder med svedeture og døjer samtidig med eksem i hovedbunden, så jeg meldte mig til eksperimentet for at se, om det kunne gøre en forskel for mig at undvære kød, forklarer hun.
Overgangsalderen
Kvinder får i gennemsnit deres sidste menstruation omkring 52-årsalderen.
Overgangsalderen er perioden omkring den sidste menstruation (menopausen).
I overgangsalderen er det almindeligt med blødningsforstyrrelser, hedeture og svedtendens.
Med tiden kan der også komme knogleskørhed og tørre slimhinder.
Rygere og tynde kvinder har flest gener i overgangsalderen.
Den mest effektive behandling er med hormoner, der kan gives lokalt (i skeden) eller systemisk (i hele kroppen).
Kilde: Sundhed.dk
Ideen opstod i en række af lignende eksperimenter. Tidligere havde Lita Fynsk prøvet at undvære både kaffe og sukker, men intet havde lindret hverken overgangsalder eller eksem.
- Jeg vidste ikke, om det kunne hjælpe, men jeg havde ikke noget at tabe ved at forsøge.
Forud for eksperimentet skulle Lita Fynsk og de tre andre deltagere gennem et helbredstjek, for netop at finde ud af om der kunne være nogle sundhedsmæssige fordele eller ulemper ved at kvitte kødet.
Særligt én måling gjorde indtryk på Lita Fynsk og sendte hende ud ad lægens dør med stor motivation.
Kikærter bliver brugt i mange retter, så jeg tænkte, at der måtte findes en løsning, så jeg kunne lære at spise dem
Lita Fynsk, stewardesse, Nordborg
Ligesom hos cirka to millioner andre danskere viste blodprøverne, at hun havde forhøjet kolesteroltal, hvilket øger risikoen for blodpropper.
- Jeg fik et chok, for jeg var overhovedet ikke klar over, hvor skidt det stod til, fortæller Lita Fynsk og tilføjer:
- Så jeg besluttede mig for at sætte alle sejl til og give mig 200 procent til eksperimentet i håbet om, at det kunne hjælpe på både overgangsalder, eksem og kolesterol.
En åbenbaring
På sin første tur i supermarkedet under eksperimentet fyldte Lita Fynsk indkøbsvognen med plantebaserede fødevarer, som lignede kylling. Problemet var bare, at det ikke smagte som kylling, når hun tilberedte det.
- Det så forfærdeligt ud, smagte ikke af noget og gjorde det enormt svært at leve vegetarisk, fortæller Lita Fynsk, som på eksperimentets dag fire fik en idé.
På Google søgte hun efter vegetariske opskrifter, og indkøbskurven blev i stedet for erstatsningskød fyldt med grøntsager, bønner og linser.
Nu var det slut med kopi-mad.
- Hold da kæft hvor fandt jeg mange lækre opskrifter, og det gav mig blod på tanden, at jeg kunne se, hvor godt min familie kunne lide det, fortæller Lita Fynsk, som ellers har været af den overbevisning, at børn skulle have kød, kartofler og sovs til aftensmad for at få nok næring og energi.
De officielle Kostråd
Spis planterigt, varieret og ikke for meget
Spis flere grøntsager og frugter
Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
Spis mad med fuldkorn
Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
Spis mindre af det søde, salte og fede
Sluk tørsten i vand
På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du læse mere om de enkelte kostråd samt finde en liste med anbefalinger til vegetarer og veganere.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Herefter begyndte hun at eksperimentere med råvarer og krydderier. Hun hakkede og snittede og opdagede, at selleribøffer smagte himmelsk.
Selv kikærterne fik en chance, og Lita Fynsk opdagede, at hun faktisk bedre kunne lide karry kikærtesalat end den traditionelle karrysalat med sild.
- Kikærter bliver brugt i mange retter, så jeg tænkte, at der måtte findes en løsning, så jeg kunne lære at spise dem, siger hun og forklarer, at internettet igen var hendes ven.
Her fandt hun en opskrift på pandekager lavet med kikærter, og efter første forsøg er de blevet en klassiker hjemme i køkkenet hos Lita Fynsk. Både varme, kolde og i madpakken dagen efter.
Opskrift: Pandekager med kikærter
Ingredienser:
● 200 gram kikærter fra dåse
● 4 dl. mælk
● 2 dl. mel
● ½ tsk. sal
● 2 æg
● Krydderier efter smag - Lita bruger koriander og chili
● Salat, fx rucola
● 1 avokado
● 1 tomat
● 2 skefulde fetaost
● Frisk basilikum
● 1 pærer
● Smør eller rapsolie til stegning
Fremgangsmåde:
1. Skyld kikærterne og blend dem med mælk.
3. Tilsæt æg, og pisk til en dej. Tilsæt eventuelt krydderier efter smag.
4. Steg pandekagerne gyldne i smør eller rapsolie.
5. Anret pandekagerne med en håndfuld salat, hakket fetaost, skiver af avocado og pære, og afslut med frisk basilikum. Du kan variere fyldet alt efter, hvad du har lyst til, eller hvad der er i køleskabet.
Slut med kylling eller?
Undervejs i eksperimentet besøgte Lita Fynsk en økologisk kyllingefarm ved Christiansfeld.
Ifølge Landbrug og Fødevarer slagtes der årligt 100 millioner kyllinger i Danmark, hvoraf 95 procent af den samlede kyllingeproduktion er konventionel.
På farmen ved Christiansfeld gjorde kyllingernes liv indtryk på Lita Fynsk.
Her lever dyrene i en opvarmet stald, indtil de bliver så store, at de har fået fjer og kan holde varmen udendørs. De har fri adgang til vand og økologisk foder, og når de skal fanges til slagtning, foregår det nænsomt og roligt med håndfangning.
Alt sammen førte til, at Lita Fynsk efter seks kødfrie uger traf en afgørende beslutning om sit forbrug af kyllingekød.
- Dyrevelfærd gjorde større indtryk på mig, end jeg havde forventet, så jeg har bestemt, at jeg aldrig igen køber kylling, som ikke er økologisk, fortæller hun.
Dermed afslører Lita Fynsk også, at hun ikke er blevet vegetar efter at have deltaget i eksperimentet.
I stedet har hun fundet et kompromis, hvor hun lever kødfrit i hverdagene, men tillader kyllingekød i weekenderne.
Litas yndlingsfrokost
Cremet karry kikærtesalat med æbleslaw
Ingredienser:
2 dåser kikærter
1 tsk. karry
1/2 tsk. stødt spidskommen
3 spsk. creme fraiche 18 procent
3 spsk. mayonnaise
1/4 rød peberfrugt
1 stilk blegselleri
1/2 rødløg
Salt
Peber
1 rødt æble
1 spsk. grofthakket frisk koriander
Citronsaft
Sådan gør du:
Hæld kikærterne i en stor skål, og mos dem lidt med bagsiden af en grydeske, så nogle af kikærterne bliver most, mens andre stadig er hele. Det giver en dejlig tekstur til salaten.
Rør creme fraiche og mayonaise i. Tilsæt karry og spidskommen og smag til med salt og peber.
Skær peberfrugt og selleri i små stykker og vend i. Snit rødløg fint og vend også i.
Snit æblet på et mandolinjern og vend det med citronsaft, så det ikke bliver brunt og vend med frisk grofthakket koriander.
Anret kikærtesalaten på 4 skiver rugbrød og pynt med æbleslaw på toppen.
Forfatter: Julie Karla
Foruden dyrevelfærd er Lita Fynsks begrundelse også, at hun mærker en tydelig forskel på sin krop efter at have mindsket sit kødindtag.
Hun føler sig ikke længere oppustet, hun har mindre hovedpine og oplever generelt en større energi.
- Svedeturene har jeg stadig, men mit eksem er i bedring, siger hun.
Efter eksperimentet fik Lita Fynsk igen et helbredstjek hos lægen. Om det lykkedes hende at sænke sit kolesterol, kan du lige nu se på TV SYD Play, hvor alle seks afsnit af ‘Aftalen med kaninerne’ er tilgængelige.