Pendler: Vi griner af dem, der påstår, at grænsekontrollen er effektiv
Den midlertidige politikontrol ved den dansk-tyske grænse er snart syv år gammel. Dyr og ineffektiv, siger kritiker.
Hun lægger sit rødbedefarvede pas frem i bilen, for snart skal det vises til politiet.
Sabrina Johansen har boet i Flensborg og arbejdet i Aabenraa Kommune i 15 år, og det er hun godt tilfreds med. Lige bortset fra én ting: Ventetiden ved grænsen.
- Det er værst i weekenderne og omkring ferierne. Nu kommer den tyske efterårsferie snart - og den danske. Så kan jeg godt regne med at lægge en time oveni min pendlertid, siger hun.
Jeg ryger hurtigt op i det røde felt, må jeg indrømme, når jeg ser en lang kø ved grænsen
Sabrina Johansen, pendler, Flensborg
Stressende faktor
Nu skal grænsekontrollen til debat igen. Skal den fortsætte eller fjernes.
Den blev indført som en midlertidig ordning den 4. januar 2016. Altså snart syv år siden. Meningen var dengang at få færre flygtninge og migranter til Danmark.
Den skulle i første omgang vare i ti dage, men siden er den blevet forlænget. Mange gange. For da den kun er midlertidig, skal ordningen fornys hvert halve år.
Sabrina Johansen håber hver gang, at hun snart kan slippe for grænsekontrollen, der er en konstant kilde til uvished for hende.
- Jeg ryger hurtigt op i det røde felt, må jeg indrømme, når jeg ser en lang kø ved grænsen. For det betyder risiko for, at jeg kommer for sent på arbejde. Og det er træls og en stressende faktor, siger hun.
Dyr kontrol?
Udgifterne til grænsekontrollen rundede allerede for tre år siden 1,25 milliarder kroner. Det er alt for dyrt, mener kritikerne, mens tilhængerne af grænsekontrollen mener, at det er alle pengene værd. Kriminelle bliver afsløret og flygtninge afvist ved grænsen.
Men Sabrina Johansen giver ikke meget for disse argumenter.
- Vi, der bor hernede, griner lidt af de politifolk og politikere, der siger, at grænsekontrollen er et effektivt middel overfor organiseret kriminalitet. Jeg synes, det ligner et slags teater, for vi ved jo godt her, hvilke grænseovergange der ikke har nogen kontrol, og mon ikke organiserede forbrydere også ved det, siger hun med et skævt smil.
Fakta om grænsekontrollen
• Danmark har haft en midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse siden den 4. januar 2016.
• Som udgangspunkt tillader Schengensamarbejdet ikke grænsekontrol ved de indre grænser mellem Schengen-landene. Der er dog mulighed for at indføre en midlertidig grænsekontrol i ekstraordinære situationer, hvis der er fare for den offentlige orden og interne sikkerhed i et Schengen-land.
• EU-Kommissionen har vurderet, at forvaltningen af de ydre Schengen-grænser i specielt Grækenland har ført til en situation, hvor et antal ikke-registrerede migranter og asylansøgere muligvis har forsøgt at rejse ulovligt til andre medlemslande, hvilket udgør en sådan “ekstraordinær situation”.
Kilde: Folketingets EU-oplysning
Flere ressourcer, tak
På regionskontoret på Region Sønderjylland Schleswig sidder Peter Hansen, leder af arbejdet for større og bedre samarbejde på begge sider af den dansk-tyske grænse. Han ønsker ikke at komme med politiske udmeldinger for eller imod grænsekontrol, men siger:
- Det er jo et politisk ønske at have grænsekontrol, så de må sørge for de nødvendige ressourcer, så pendlere og erhvervslivet ikke bliver generet af den.
Men han peger på, at ventetiden ved grænsen kan betyde en usynlig mur mellem den danske og tyske side af grænsen. Det kan gå ud over den livskvalitet, der er i grænseområdet, siger han.