Fra stewardesse til coronapoder på fuld tid: - Jeg glæder mig til at komme på arbejde hver dag
Coronakrisen har for flere resulteret i et mistet job. En af dem er Judith Pryds. Efter ni år som stewardesse måtte hun tilbage i marts sige farvel til sit arbejde og ud og finde på noget nyt. Det blev så som poder i de karakteristiske hvide coronatelte.
Coronakrisen har haft utallige konsekvenser for både virksomheder og enkelte personer – og har i det store hele vendt op og ned på hverdagen for mange af os. En af dem, der har været nødt til at vende op ned på alting, er Judith Pryds. I ni år har hun været stewardesse og serviceret passagerer højt oppe over skyerne, men med coronaens ankomst i marts kom en fyreseddel.
- Jeg har fløjet i mange år, så det er en livsstil. Man har en familie oppe i luften, så det har været rigtigt hårdt, fortæller hun.
Jeg blev opfordret til at søge jobbet som podeassistent. I starten sagde jeg, at det skulle jeg i hvert fald ikke, men jeg søgte alligevel og endte med at få det.
Judith Pryds, daglig leder, Kliplev
Hun var en af de første til at miste jobbet, men heldigvis skulle der ikke gå lang tid, før hun igen var trukket i arbejdstøjet. Denne gang er uniformen dog skiftet ud med en blå hospitalsdragt, visir, hansker og mundbind. Og arbejdet foregår med benene solidt plantet i jorden og en vatpind i hånden.
- Jeg blev opfordret til at søge jobbet som podeassistent. I starten sagde jeg, at det skulle jeg i hvert fald ikke, men jeg søgte alligevel og endte med at få det, siger Judith Pryds, der sidenhen er blevet forfremmet og er blevet daglig leder af de to coronatelte ved Kruså og Frøslev.
Antallet er ledige er steget – og så faldet igen
Det har været en turbulent periode for det danske arbejdsmarked under corona-nedlukningen. I marts, april og maj steg antallet af ledige med knap 56.000 ifølge tal fra Fagbevægelses Hovedorganisationen.
Men ligesom Judith Pryds har flere også fået et nyt job. Den seneste status viser, at corona-ledigheden er tæt på halveret. Siden 1. august har 25.000 personer fået et job igen ifølge tal fra Beskæftigelsesministeriet.
- Jeg kan godt forstå, at man er frustreret. Jeg skulle pludselig finde ud af, hvad jeg så dur til, og hvad jeg skal, siger Judith Pryds.
Lige nu søger Sygehus Sønderjylland 30 nye podeassistener, og ifølge Mikkel Andersen, der er presseansvarlig, behøver man ikke have nogen specifik baggrund, da man kommer igennem et forløb for at lære alle de nødvendige ting.
- Vi har flere forskellige faggrupper. Der er en nyuddannet socialrådgiver, en tidligere politimand og en kræftcelleforsker, fortæller han.
Ikke et drømmejob
Jobbet som podeassistent var ikke lige umiddelbart drømmejobbet for Judith Pryds, og der var flere ting, hun lige skulle vænne sig til.
- I starten var det lidt grænseoverskridende. Man ser mange forskelle munde, tunger og tænder – men det bliver også bare et arbejde, siger hun.
I starten var det pengene og den faste indkomst hver måned, der trak i hende, men nu er arbejdet også forbundet med noget andet. Nemlig glæde.
At jeg så skulle gå hen og kunne lide det, det er så en anden ting. Nu glæder jeg mig til at komme på arbejde hver dag.
Judith Pryds, daglig leder, Kliplev
- At jeg så skulle gå hen og kunne lide det, det er så en anden ting. Nu glæder jeg mig til at komme på arbejde hver dag, siger hun og er glad for, at hun også har fået lov til at udvikle sig og få en forfremmelse.
Spørgsmålet er så, hvor længe der er behov for coronatelte og podeassistener – men det forsøger Judith Pryds ikke at stresse over.
- Lige nu er jeg her, og så må vi se, hvad fremtiden bringer.