Vinterbadere kan bære nøgle til at behandle svær infektion

I anledning af Forskningens Døgn kunne esbjergensere tirsdag opleve, hvordan blodtrykket reagerer ved 10 minutters ophold i meget koldt vand.

Fem erfarne vinterbadere fik tirsdag luftet badetøjet på en aparte måde. 

quote

Vi vil undersøge, hvad kroppens respons er

Peter Biesenbach, forskningsleder

Klokken 14.45 tog de plads i fem fyldte vandbassiner. I anledning af videnskabsfestivalen Forskningens Døgn var bassinerne stillet til offentligt skue udenfor sygehuset i Esbjerg. 

Vandtemperatur præcis fem grader. Lufttemperatur cirka syv grader. 

Koldt for nogle - helt perfekt for deltagerne, som var udvalgt blandt mange interesserede.

Forskningsleder Peter Biesenbach og sygeplejerske Anna Gregersen Brix, begge fra Akutmedicin på Sydvestjysk Sygehus måler, at vandtemperaturen er fem grader.
Forskningsleder Peter Biesenbach og sygeplejerske Anna Gregersen Brix, begge fra Akutmedicin på Sydvestjysk Sygehus måler, at vandtemperaturen er fem grader.
Foto: Mia Bødker Bentzen/Esbjerg Sygehus

Resultaterne af det iskolde "liveforsøg" skal forskere fra Forskningsenheden for Akutmedicin på Sydvestjysk Sygehus forhåbentlig bruge til at hjælpe patienter, der bliver indlagt med svær infektion. 

Afgørende faktor

De vil ofte have meget lavt blodtryk og høj kropstemperatur. Og det kan ende fatalt, fortæller forskningsleder ved akutmodtagelsen i Esbjerg, Peter Biesenbach.

- Vi behandler normalt med store mængder væske direkte i venen, selvom man har set i undersøgelser, at det ikke fører til en markant blodtryksstigning, siger Peter Biesenbach.

Og desværre kan nogle patienter ikke tåle de store væskemængder, som lige nu er den gængse behandling mod svær infektion, forklarer forskningslederen. 

- Nedkøling er en afgørende faktor for at få blodtrykket til at stige hos de her patienter. Så vi vil undersøge, hvad kroppens respons er, når man udsætter folk for vinterbadning, siger Peter Biesenbach. 

Større projekt?

Vinterbaderne var derfor ikke kun iført badetøj. En monitor blev tilkoblet pegefingeren, så forskerne kunne måle deres blodtryk og hjertefrekvens under det 10 minutter lange ophold i vandet. 

Selvom Bruno Lykke Vang er en erfaren vinterbader, krævede det fuldt fokus at blive siddende i det fem grader kolde vand.
Selvom Bruno Lykke Vang er en erfaren vinterbader, krævede det fuldt fokus at blive siddende i det fem grader kolde vand.
Foto: Rikke Rasmussen/Esbjerg Sygehus

En af deltagerne var Bruno Lykke Vang, der bor i Esbjerg. Han vinterbader normalt tre-fire gange om ugen. Før han hoppede ned i det kolde vand, lå hans blodtryk på 80. Efter lidt tid var blodtrykket steget mærkbart til 130. 

- Det er første gang, vi prøver det her forsøg. Hvis det giver spændende resultater, vil vi gerne prøve det i et større projekt med flere deltagere, siger forskningsleder Peter Biesenbach.

Netop derfor giver det god mening af invitere befolkningen ind på sygehuset til Forskningens Døgn.

- De kan se forskning live og få en hands-on fornemmelse af, hvordan det foregår, og hvordan vi bruger de skattekroner, der bliver stillet til rådighed, lyder det.