Tragisk polterabend: Vejret tæt på at redde familiefar

Dårligt vejr var ved at få indstillet den flyvning, som kostede en 37-årig familiefar fra Kolding livet på sin polterabend

En 37-årig familiefar omkom under sin polterabend 24. marts 2012, da hans fly styrtede ned under en kunstflyvning.

Men før det kom så lagt, var vejret ved at sætte en stopper for den fatale flyvning.

Det fortæller den 44-årige pilot, som overlevede flystyrtet, tirsdag ved Retten i Sønderborg, hvor han er tiltalt for uagtsomt manddrab og en række overtrædelser af luftfartsloven.

- Vejret var ikke helt, som det var blevet lovet i vejrudsigten. Så vi afbryder i første omgang, og nogle af polterabendsgæsterne kører væk fra flyvestationen.

- Det bliver så blå himmel, og vi gennemfører flyvning. Eller ..., siger den tiltalte.

Flyet forulykkede, da det stødte ind i nogle træer i otte meters højde efter en såkaldt "wing-over" af en terminalbygning på Flyvestation Skrydstrup ved Vojens.

Reglerne for kunstflyvninger siger, at det skal foregå i 2000 fods højde, hvilket svarer til cirka 600 meter.

Kan ikke huske meget

Piloten kendte ham, som arrangerede den 37-åriges polterabend, og derfor gav han en vennepris på flyvningen, der lød på 1.000 kroner for cirka 20 minutters flyvning.

Det eneste, han forlangte til gengæld, var, at den kommende brudgom ikke måtte have indtaget alkohol inden flyvningen.

- Så ville jeg aflyse øjeblikkeligt. Alkohol har ikke noget med flyvning at gøre, siger den 44-årige pilot.

Den tiltalte har i en udtalelse til havarikommissionen sagt, at han begik en fejl ved ikke at ansøge trafikstyrelsen om tilladelse til at underskride minimumhøjden.

Inden ulykken skete havde flyet allerede været i luften i en periode og udført kunstflyvningsmanøvrer, men den del husker den tiltalte pilot ikke.

- Jeg starter, kommer i luften, får understellet op, også laver jeg et højredrej. Så kan jeg ikke huske mere, før jeg vågner på hospitalet i Odense, siger han.

Efter ulykken blev både pilot og familiefaren fløjet med helikopter til Odense Universitetshospital. Her blev familiefaren erklæret død kort tid efter.

Selv om den tiltalte stadig er i live, slap han ikke uskadt fra ulykken. Han har blandt andet fået amputeret venstre underben, lige som han brækkede ryggen ved uheldet.